Η Ευρωπαϊκή Πίστη αύξησε οριακά την παραγωγή της μέσα στο 2015 σε μια αγορά που υποχώρησε περίπου κατά 7%. Όντας έτοιμη και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη με βάση τις απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου, έχει θέσει ως φετινό στόχο την άνοδο των ασφαλίστρων της κατά 5% με μια παράλληλη ενίσχυση των δικτύων της.
Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, συμπληρώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι ανοιχτή σε θέματα εξαγορών άλλων εταιρειών και χαρτοφυλακίων, που πιθανόν να προκύψουν μέσα στο 2016 λόγω του Solvency II.
Ο κ. Χαλκιόπουλος βέβαια, σχολιάζει και μια σειρά από καυτά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Πιστεύει ότι η αγορά εξορθολογίζεται και πως οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι σε θέση να διαχειριστούν σύγχρονα επαγγελματικά ταμεία, που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος.
Όσο για τα τιμολόγια του κλάδου αυτοκινήτου, ο κ. Χαλκιόπουλος εκτιμά ότι η αγορά πουλάει οριακά κάτω από το τεχνικό ασφάλιστρο και πως μέσα στο 2016 η Εποπτική αρχή θα πρέπει να επιτελέσει το έργο της.
Κύριε Χαλκιόπουλε, πώς κινήθηκε η ασφαλιστική αγορά το 2015;
Η συνολική παραγωγή εκτιμάται ότι υποχώρησε γύρω στο 7%, μετά και τα στοιχεία του ενδεκαμήνου που εμφάνισαν πτώση ύψους 5,9%. Φαίνεται ότι στο πρώτο περυσινό εξάμηνο την ώθηση στην παραγωγή την έδινε η φυγή εγχώριων κεφαλαίων στο εξωτερικό μέσω των unit linked και γενικότερα των επενδυτικών προϊόντων.
Πώς αξιολογείτε τη συμπεριφορά των πελατών τόσο στον κλάδο ζωής, όσο και στις γενικές ασφαλίσεις;
Στον κλάδο ζωής, κυρίως στην υγεία και σε κάποιο βαθμό στη σύνταξη, βλέπουμε ότι ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί την κατάσταση, να προσγειώνεται στην πραγματικότητα και να αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο πως πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Αντίθετα, στον κλάδο ζημιών, οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις ταμειακές τους ροές και να συρρικνώσουν τα έξοδά τους, ψάχνουν για ασφαλιστικές λύσεις χαμηλού κόστους.
Έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα για τις εντονότατες μειώσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτων. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Η μείωση της τιμής στα καύσιμα οδήγησε σε αύξηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους δρόμους και συνεπακόλουθα σε άνοδο της συχνότητας των ζημιών. Ο συνδυασμός τώρα αυτού του γεγονότος με τον εντονότατο ανταγωνισμό στα τιμολόγια, έχει ως αποτέλεσμα αυτή την περίοδο η αγορά πουλάει οριακά κάτω από το τεχνικό ασφάλιστρο. Έτσι, θα κληθούν εταιρείες να συνεισφέρουν στο αποτέλεσμα από τα ίδια κεφάλαιά τους.
Κάθε εταιρεία βέβαια, έχει τους λόγους της για να προχωρεί σε μειώσεις τιμολογίων: Κάποιες έχουν καλά αποτελέσματα, κάποιες άλλες έχουν παρατηρήσει μειώσεις μεριδίων αγοράς που θέλουν να ανακτήσουν, κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το 2016 θα είναι σημαδιακή χρονιά λόγω της Φερεγγυότητας Ι που τελειώνει και της Φερεγγυότητας ΙΙ που ξεκινάει. Αν λοιπόν η Εποπτεία σταθεί στο επίπεδο που πρέπει, τότε θα δούμε και τον εξορθολογισμό των ασφαλίστρων στον κλάδο. Περιμένουμε λοιπόν από την Εποπτεία ένα σωστό επιχειρησιακό πλαίσιο.
Το 2016 αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής;
Δεν νομίζω ότι θα είναι περισσότερο δύσκολη από το 2015. Πέρυσι θυμίζω ότι είχαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (που αρχικά τουλάχιστον οδήγησαν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον), μια μεταστροφή της συναλλακτικής συμπεριφοράς του Έλληνα και τόσα άλλα.
Θεωρώ λοιπόν ότι το 2016 θα εξελιχθεί σαφώς καλύτερα από το 2015 αρκεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι προσφέρουμε ένα αγαθό που θα πρέπει να είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα και γι αυτόν που το αγοράζει, αλλά και γι αυτόν που το προωθεί.
Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι «επιβάλλεται» να υπάρξει αύξηση της παραγωγής γιατί το νέο πλαίσιο απαιτεί διπλάσια εποπτικά κεφάλαια σε σχέση με το παλαιό. Αν αυτά τα διπλάσια εποπτικά κεφάλαια δεν αντληθούν από επενδυτές που θα θελήσουν να τα συνεισφέρουν -πράγμα δύσκολο- τότε θα πρέπει να προκύψουν από τις κερδοφορίες των εταιρειών. Άρα για να μπορεί μια εταιρεία να ανταποκριθεί στις εποπτικές της υποχρεώσεις, θα πρέπει να έχει μεγάλη καθαρή θέση, η οποία διαμορφώνεται είτε από κέρδη, είτε από εισφορές μετόχων.
Θα δούμε δηλαδή σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο προϊόντων, οι οποίες θα επηρεάσουν και τις τιμολογήσεις;
Ήδη τα ασφαλιστικά προϊόντα γίνονται πιο «σφιχτά». Επί σειρά ετών η Ελλάδα είχε τα καλύτερα προϊόντα στην υγεία, στη σύνταξη, ακόμη και στους γενικούς κλάδους, αλλά δεν είχαν μεγάλη απήχηση γιατί αντιμετωπίζαμε το μεγάλο ανταγωνισμό του κράτους που κάλυπτε όλες τις ανάγκες των Ελλήνων από την κοινωνική ασφάλιση με τα γνωστά αποτελέσματα.
Τώρα που ο κόσμος συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα αυτών των προϊόντων, αυτά -λόγω της Φερεγγυότητας ΙΙ- θα πάψουν να είναι ισόβια, θα πάψουν να είναι απεριόριστα, θα πάψουν να είναι φτηνά, δεν θα έχουμε μεγάλες εγγυήσεις επιτοκίων. Άρα θα προσφέρονται ορθολογικά προϊόντα από καταπληκτικά προϊόντα που είχαμε κατά το παρελθόν. Η Ελλάδα διέθετε κατά την τελευταία δεκαετία τα καλύτερα προϊόντα στην Ευρώπη.
Είναι ώριμη η ελληνική αγορά για να συμμετάσχει στο θεσμό των Επαγγελματικών Ταμείων;
Στο περιβάλλον της Φερεγγυότητας ΙΙ, τα λογιστικά μεγέθη των εταιρειών διακρίνονται από αξιοπιστία και μην ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματα του 2015 θα εκδοθούν για πρώτη φορά με βάση τα ΔΛΠ για όλες τις εταιρείες, οπότε για πρώτη φορά θα έχουμε μια ομοιόμορφη αποτύπωση.
Επίσης, η Εποπτική διαδικασία έχει μπει σε μια φάση εφαρμογής. Θα πρέπει να δούμε ποιες εταιρείες πληρούν τη Φερεγγυότητα Ι για να περάσουν στη Φερεγγυότητα ΙΙ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Υπάρχουν εταιρείες που απ' ότι φαίνεται θα εμφανίσουν κάποια θέματα στη Φερεγγυότητα Ι, και αν συμβεί αυτό, τότε θα προκύψουν ζητήματα προσαρμογής. Τώρα το ποιες επιλογές θα ακολουθηθούν, αυτό είναι ζήτημα που θα φανεί στο μέλλον: Αυτές οι εταιρείες θα περιορίσουν την παραγωγή τους; Θα αποσυρθούν από ορισμένους κλάδους ασφάλισης; Θα πάνε σε run off χαρτοφυλάκια; Πάντως η αγορά αρχίζει και γίνεται ορθολογική.
Πιστεύω λοιπόν, πως οι ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι υποδομές για να διαχειριστούν πραγματικά σύγχρονα επαγγελματικά ταμεία, στα οποία κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να μεταφέρει τη μερίδα του από δουλειά σε δουλειά και από εταιρεία σε εταιρεία.
Πάμε σε λιγότερες ασφαλιστικές εταιρείες και σε μικρότερο αριθμό διαμεσολαβούντων;
Αναπόφευκτα, οι εταιρείες που έχουν ασφάλιστρα χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα τόσο ακριβό εποπτικό πλαίσιο, έτσι ώστε να παρακινηθούν να συνενωθούν με άλλες εταιρείες.
Σε ότι αφορά τη διαμεσολάβηση, αυτή βάλλεται τόσο φορολογικά, όσο και από το μέτωπο της κοινωνικής ασφάλισης. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους συνεργάτες να ξεκινήσουν με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και με περιορισμένη συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση. Και αν αυτοί οι άνθρωποι μείνουν στο χώρο μετά από μια δοκιμαστική περίοδο 12-18 μηνών, τότε ας επιβαρυνθούν όπως οι υπόλοιποι. Η τρέχουσα κατάσταση εμποδίζει την εισροή νέου αίματος στην αγορά.
Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν βάλλονται και από το Internet;
Το Internet δεν μπορεί να προωθήσει όλα τα προϊόντα. Θα υπάρξει συνύπαρξη του Internet με τα δίκτυα και εμείς στην Ευρωπαϊκή Πίστη πιστεύουμε ότι τα ασφαλιστικά προϊόντα που απαιτούν εξυπηρέτηση και λεπτομερή ανάλυση στο πελάτη θα πρέπει να προωθούνται μέσω των δικτύων.
Πληροί η Ευρωπαϊκή Πίστη τα απαιτούμενα κεφαλαιακά κριτήρια του Solvency II;
Μελετάμε το Solvency II περίπου μια πενταετία. Διαθέτουμε όλες απαιτούμενες υποδομές (από τις βασικές λειτουργίες μέχρι τα αντίστοιχα πρόσωπα), έχουμε τρέξει με επιτυχή έκβαση όλα τα stress tests της EIOPA και υπερκαλύπτουμε με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου του 2015 τα απαιτούμενα κεφαλαιακά κριτήρια με ποσοστό άνω του 30%. Στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να υπερβαίνει το 50% μόνο με διοικητικές δράσεις (management actions), γιατί αν προχωρούσαμε σε τεχνικές προσαρμογές (συνεπάγονται κόστος), την επίδοση αυτή θα μπορούσαμε να την είχαμε πετύχει από τώρα.
Πώς κινήθηκαν το 2015 οι βασικές οικονομικές επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Πίστης και ποιες είναι οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά;
Η παραγωγή μας αυξήθηκε οριακά σε σχέση με τα επίπεδα του 2014 και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εννεαμήνου, θα σημειώσουμε μια σαφώς ικανοποιητική κερδοφορία. Για φέτος, έχουμε ένα φιλόδοξο στόχο, για αύξηση των ασφαλίστρων μας κατά περίπου 5%, συνεχίζοντας να στηρίζουμε την ανάπτυξη των δικτύων μας.
Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε εξαγορές εταιρειών, η σε επέκταση δραστηριότητας εκτός Ελλάδας;
Στόχος μας είναι κάποια στιγμή -αφού ξεκαθαρίσει το εποπτικό περιβάλλον και δούμε τι ανάγκες προκύπτουν από αυτό- να επεκταθούμε στο ζωτικό μας χώρο που είναι τα Βαλκάνια. Ωστόσο, το πλάνο μας για το 2016 δεν περιλαμβάνει παρουσία εκτός Ελλάδας.
Αντίθετα, ενδιαφερόμαστε να εξετάσουμε χαρτοφυλάκια που έχουν προοπτική και είναι ορθολογικά τιμολογημένα. Επίσης είμαστε ανοιχτοί και σε πιθανές εξαγορές άλλων εταιρειών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα λειτουργήσουν υπέρ των ασφαλισμένων, των εργαζομένων και των μετόχων μας.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι η μόνη ασφαλιστική εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πώς αξιολογείτε την πορεία της μετοχής;
Νομίζω ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν πάρα πολύ καλές εταιρείες που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Και μέσα σ' αυτές τις εταιρείες πιστεύω πως συγκαταλέγεται και η Ευρωπαϊκή Πίστη. Το ζητούμενο βέβαια είναι να περιοριστεί η γενικότερη αβεβαιότητα στην οικονομία και το χρηματιστήριο να μπορέσει να βρει το ρυθμό του.