Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Δημητρίου: Χρονιά προκλήσεων το 2016 για τις ασφαλιστικές

Η πολιτική του χαμηλού ασφάλιστρου στην αγορά αυτοκινήτου δεν έχει μέλλον, εκτιμά ο CEO της Generali. Ποιες είναι οι προβλέψεις για την πορεία του κλάδου το 2016. Τα σχέδια του ομίλου, που κλείνει 130 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά.

Π. Δημητρίου: Χρονιά προκλήσεων το 2016 για τις ασφαλιστικές

O διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas κ. Πάνος Δημητρίου μιλά στο Euro2day.gr για τα καυτά θέματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας μετά την επιβολή των capital controls και λίγο πριν την επίσημη εφαρμογή του πλαισίου Solvency II σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου το επόμενο έτος, υποστηρίζοντας πως το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται θα λειτουργήσει τελικά υπέρ των πελατών. Σε ό,τι αφορά στην εταιρεία του, που το επόμενο έτος θα κλείσει 130 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη φετινή της πορεία, θεωρεί την Generali Hellas έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του Solvency II και διατυπώνει τους ανοδικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2016.

Κύριε Δημητρίου, πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στον ασφαλιστικό κλάδο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις 28 Ιουνίου;

Κάθε περιορισμός στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ασφαλιστική αγορά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Για τον λόγο αυτό, μετά το τέλος Ιουνίου που ελήφθη η σχετική απόφαση για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, η παραγωγή ασφαλίστρων επηρεάστηκε αρνητικά. Οι επιπτώσεις έγιναν περισσότερο ορατές στον κλάδο ζωής, καθώς απαγορεύτηκαν ουσιαστικά οι εργασίες σε προϊόντα Unit Linked, τα οποία είναι ασφαλιστικά προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις. Για την Generali Hellas, η παραγωγή ασφαλίστρων συνέχισε να κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι επηρεάστηκε, όπως είπαμε, όλη η αγορά και όλοι οι κλάδοι. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον έξυπνο σχεδιασμό και στη διάθεση ευέλικτων αλλά παράλληλα βιώσιμων προγραμμάτων, που έχουν στον πυρήνα τους την ασφαλιστική κάλυψη και γι' αυτό παραμένουν διαχρονικά στην αντίληψη των καταναλωτών.

Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις σας για την πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής μέσα στο 2016; Προβλέπετε εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών;

Αν το 2015 ήταν μία χρονιά που επεφύλασσε ιδιαίτερα απρόσμενες "εκπλήξεις" στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αναφερθήκαμε ήδη στα capital controls, το 2016 αναμένεται να είναι μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και γεμάτη προκλήσεις χρονιά. Έχουμε, για να μιλήσουμε και με μαθηματικούς όρους, μία εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Είναι οι γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας, είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι και η επίπτωση εφαρμογής του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, της γνωστής ως οδηγίας Solvency II, στην ασφαλιστική αγορά. Σε αυτό το ευμετάβλητο και ασταθές περιβάλλον, ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης μοιάζει να είναι η μόνη σταθερά καθώς θα βρίσκεται εδώ, όπως απέδειξε και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, να καλύπτει ασφαλιστικά έναντι των πιθανών κινδύνων, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία και την επιχείρηση στο σύνολό της.

Θεωρητικά, το 2016 εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη χρονιά που θα δούμε έστω και μικρά δείγματα ανάπτυξης, τουλάχιστον από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό, μαζί με τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, μπορεί να επηρεάσει θετικά την παραγωγή ασφαλίστρων. Από την άλλη πλευρά, η υλοποίηση της οδηγίας Solvency II αναμένεται να επιταχύνει εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ήδη καταγράφονται οι πρώτες εξ αυτών. Η αποχώρηση από τον κλάδο, η μεταβίβαση χαρτοφυλακίων, ή ακόμη και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις ασφαλιστικών εταιρειών είναι πιθανά σενάρια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αλλαγές δεν θα είναι μόνο ποσοτικές αλλά και ποιοτικές. Καθώς το οικονομικό τοπίο αλλάζει, αλλάζουν και οι καταναλωτικές συνήθειες και η αγορά οφείλει να προσαρμοστεί με δομικές αλλαγές, αν θέλει να επιβιώσει.

Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεαστούν οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών από την εφαρμογή του Solvency II το επόμενο έτος;

Αναμφίβολα οι επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους από την εφαρμογή της οδηγίας Solvency II θα είναι θετικές, με την έννοια ότι ενισχύεται η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και συνεπώς η αξιοπιστία και φερεγγυότητα τους. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος διεθνώς ανταποκρίθηκε πολύ καλύτερα στην οικονομική κρίση μετά το 2008 απ' ό,τι ο τραπεζικός κλάδος. Τα γερά θεμέλια που απεδείχθη ότι διαθέτει, ενδυναμώνονται, τώρα, με την οδηγία Solvency II ακόμη περισσότερο.

Την τελευταία διετία έχει παρατηρηθεί μια χαρακτηριστική πτώση των τιμολογίων του κλάδου οχημάτων. Πιστεύετε ότι μια τόσο έντονη υποχώρηση των τιμών αποτελεί υγιή εξέλιξη; Πώς προβλέπετε ότι θα κινηθούν τα τιμολόγια των αυτοκινήτων στο μέλλον;

Η πτώση των ασφαλίστρων στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων και ειδικότερα στην αστική ευθύνη έναντι τρίτων στηρίχθηκε αρχικά σε μία νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Ο αριθμός των αυτοκινήτων που κινούνταν στο ελληνικό δίκτυο μειώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να μειωθούν και τα ατυχήματα και να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο μέσος όρος ζημίας (loss ratio) του κλάδου. Δημιουργήθηκαν έτσι περιθώρια για μείωση των ασφαλίστρων. Από την άλλη πλευρά υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας των ασφαλιστικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να ενταθεί ο ανταγωνισμός, με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών. Όμως αυτή η περίοδος έχει πλέον παρέλθει, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο κλάδος τείνει να γίνει και πάλι ζημιογόνος. Συνεπώς, η πολιτική του χαμηλού ασφαλίστρου δεν έχει μέλλον καθώς όπως αποδείχθηκε, δεν λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης του κλάδου.

Πώς αξιολογεί ο πολυεθνικός Όμιλος Generali τις οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα; Θεωρεί πως θα πρέπει να αποχωρήσει από τη χώρα, ή αντίθετα να επεκταθεί περαιτέρω στην ελληνική αγορά;

Η Generali γιορτάζει το 2016 τα 130 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Μάλιστα πρόκειται για την παλαιότερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα. Ήταν παρούσα στη χώρα μας σε δύο παγκόσμιους πολέμους, και σε δύο Βαλκανικούς Πολέμους. Ήταν παρούσα και κάλυψε τους πληγέντες στη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, και την περίοδο της ανασυγκρότησης της χώρας μετά το 1950, κάλυψε ασφαλιστικά όλα τα μεγάλα έργα των δεκαετίας του 2000. Συνεπώς, έχει μάθει στις δυσκολίες και τις κακουχίες. Έχοντας αυτήν την πλούσια κληρονομιά, η Generali θα συνεχίσει και στο μέλλον να προσφέρει αξιόπιστες, σύγχρονες και καινοτόμες λύσεις στους ασφαλισμένους, ενδυναμώνοντας την παρουσία της στη χώρα μας.

Πώς εξελίχθηκε το 2015 για την Generali στην Ελλάδα και πόσο έτοιμη είναι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Solvency II;

Το 2015 παρά τις αντιξοότητες ήταν μία πολύ δημιουργική χρονιά για την Generali Hellas. Τα Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα έκλεισαν στο εννεάμηνο λίγο πάνω από τα € 125 εκατ. Το λειτουργικό αποτέλεσμα κυμάνθηκε στα €7,7 εκ. (+27%), καθώς τόσο ο κλάδος Γενικών Ασφαλίσεων όσο και ο κλάδος Ζωής παρουσίασαν ποσοστά αύξησης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 6,5 εκ. ευρώ (+58%), λόγω του ικανοποιητικού λειτουργικού αποτελέσματος, παρά την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης. Εκτιμάται ότι η χρονιά θα κλείσει με αύξηση σε σχέση με το 2014, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς. Παράλληλα, η εταιρεία, χάρη και στα αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων, είναι έτοιμη να υποδεχθεί τη νέα οδηγία Solvency II επενδύοντας στη γνώση, την καινοτομία, τις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης, βελτιστοποιώντας τη συνεργασία της με τα ανθρωποκεντρικά δίκτυα πωλήσεων στα οποία στηρίζει αποκλειστικά την ανάπτυξή της.

Ποιοι οι βασικοί της στόχοι για την επόμενη χρονιά;

Για το 2016 η Generali επιδιώκει να διευρύνει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και ταυτόχρονα να αυξήσει και το μέγεθος της ασφαλιστικής πίτας, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της σε νέες, εξειδικευμένες αγορές και εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στις ανάγκες του κάθε πελάτη ξεχωριστά. Επίσης, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ψηφιοποίηση των εργασιών και σε καινοτόμα ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα υγείας και συντάξεων, στηριζόμενοι πάντοτε στις αρχές της ταχύτητας, της απλότητας, της ευελιξίας και της πελατοκεντρικής αντίληψης που χαρακτηρίζει τη νέα εποχή.

Ο όμιλος Generali

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους, παγκοσμίως, ασφαλιστικούς οργανισμούς, με εγγεγραμμένα ασφάλιστρα που το 2014 κυμάνθηκαν στα €70 δισεκατομμύρια. Με περισσότερους από 78.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, και 72 εκατομμύρια πελάτες, σε πάνω από 60 χώρες, ο Όμιλος κατέχει ηγετικό ρόλο στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης και μία όλο και πιο σημαντική θέση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στην Ασία. Το 2015, η Generali συγκαταλέχθηκε στις 50 πιο «έξυπνες» εταιρίες του κόσμου, σύμφωνα με την Τεχνολογική Επιθεώρηση - Technology Review του MIT, αποτελώντας τη μοναδική ασφαλιστική εταιρία που κατάφερε να συμπεριληφθεί στη λίστα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v