France Telecom: Η... ελίτ της αποτυχίας!

Φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες της France Telecom ότι θα πείσει τους επενδυτές πως το χρέος θα μειωθεί στο χρονικό όριο που έχει θέσει η ίδια. Τα χτυπήματα της ”μοίρας” φαίνεται ότι είναι βαριά για την γαλλική εταιρία, και το χειρότερο: Απανωτά.

France Telecom: Η... ελίτ της αποτυχίας!
Στη διάρκεια της ραγδαίας εξάπλωσης των τηλεπικοινωνιών στη δεκαετία του ’90, εταιρίες όπως η France Telecom επιδόθηκαν σε ένα μαζικό κύμα δαπανών, προκειμένου να αναβαθμίσουν τα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα και να εξαγοράσουν όσο το δυνατό περισσότερες εταιρίες.

Ωστόσο, αμέσως μόλις υποχώρησε η ζήτηση, οι περισσότερες των τηλεπικοινωνιακών εταιριών έμειναν με υπέρογκα ποσά χρεών. Αυτή τη στιγμή η France Telecom ”λυγίζει” από τα χρέη ύψους 61 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία εβδομάδα οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 40%.

Το τελευταίο κυρίως έτος, η France Telecom προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι η εισροή κεφαλαίων από τις δραστηριότητές της, θα της επιτρέψει να αρχίσει να μειώνει τα χρέη. Την προηγούμενη Δευτέρα ωστόσο, η Moody’s δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι ευδιάκριτο στο άμεσο μέλλον. Πολύ περισσότερο, προειδοποίησε ότι τα χρέη της εταιρίας είναι πιθανό να εκτιναχθούν στα 75 δισ. ευρώ.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η κατιούσα αυτή πορεία της France Telecom (καθώς επίσης και ενός άλλου γαλλικού κολοσσού, της Vivendi Universal), οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη νοοτροπία της γαλλικής επιχειρηματικής κοινωνίας.

Στη Γαλλία ποτέ δεν άρεσε η ιδέα της παγκοσμιοποίησης. Ωστόσο, μόλις αντιλήφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ότι κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αδύνατο, η αντίδρασή της ήταν του τύπου: ”ωραία, τουλάχιστον ας είμαστε από τα μεγαλύτερα ονόματα”.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γαλλικών εταιριών διευθύνονται από ανθρώπους οι οποίοι εκπαιδεύονται ως η ”ελίτ του δημοσίου τομέα”. Σκοπός τους δεν είναι να αποκομίσουν κέρδη, αλλά να δημιουργήσουν εθνικούς πρωταθλητές! Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκεκριμένης θεωρίας συναντάται στα πρόσωπα του Ζαν Μαρί Μεσιέ της Vivendi Universal και του Μισέλ Μπον της France Telecom, οι οποίοι επιδόθηκαν σε μαζικές εξαγορές, ενώ την ίδια στιγμή συσσωρευόταν τα χρέη και υποχωρούσε η τιμή της μετοχής.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα και -συνάμα- παράγοντας που έχει οδηγήσει τη γαλλική τηλεπικοινωνιακή σε αυτό το σημείο, αποτελεί το γεγονός ότι πολλά διευθυντικά στελέχη της εταιρίας είναι παράλληλα και μέλη διοικητικών συμβουλίων άλλης. Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία διαθέτει το 55,5% της France Telecom, επιμένει ακόμη και σήμερα ότι δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή στη διοικητική ομάδα της εταιρίας ή μια αύξηση κεφαλαίου. Όπως αποδεικνύεται, κανείς στο διοικητικό συμβούλιο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το όφελος των μετόχων.

Η εβδομάδα που προηγήθηκε, ίσως να ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία της. Η μετοχή της France Telecom μέσα σε πέντε ημέρες έχασε το 40% της αξίας της, καθώς η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα. Σε απάντηση, οι αναλυτές έσπευσαν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της μετοχής, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των φημολογιών σχετικά με πιθανή αύξηση κεφαλαίου, αλλαγές στη διοίκηση και περαιτέρω πωλήσεις του ενεργητικού της προκειμένου να αποφύγει την καθοδική περιδίνηση.

Ωστόσο, το πλέον σίγουρο είναι ότι η France Telecom θα είχε ακόμη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, εάν δεν είχε και την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης. Επίσης σίγουρο είναι, ότι οι επιλογές συνεχώς συρρικνώνονται. Ακόμη και αν πουλούσε το καλύτερο τμήμα του ενεργητικού της, την θυγατρική κινητής τηλεφωνίας Orange, δεν θα λυνόταν το πρόβλημα.

Η χρηματιστηριακή αξία της τελευταίας, έχει πλέον μειωθεί στα 22 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το μερίδιο συμμετοχής της France Telecom σε αυτήν να ανέρχεται στα 19 δισ. δολάρια. Ωστόσο, ακόμη και αν αποφασίσει να μειώσει το χρέος της μέσω της πώλησης της Orange, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αντίστοιχη υποχώρηση των EBITDA κερδών της στα 10 δισ. ευρώ από τα 14.

Μήπως η προοπτική της έκδοσης νέων μετοχών θα προσέφερε μια λύση; Όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής οι συνθήκες, οι επενδυτές θα έδειχναν ενδιαφέρον σε μια τέτοια δημόσια εγγραφή μόνο εάν ήταν εφικτό μέσα από αυτή να αποπληρωθεί όλο το ποσό των χρεών της εταιρίας. Ωστόσο, εάν οι μετοχές της υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος θα μοιάζουν πολύ περισσότερο…χλωμές από ό,τι φαίνονται τώρα οι προοπτικές ανεύρεσης νέας εργασίας για τον Μισέλ Μπον!!

Η France Telecom δεν έχει την πολυτέλεια να ρισκάρει έστω και αυτή την εκδοχή. Θα πρέπει να επανακαθιερώσει την αξιοπιστία της στην αγορά. Το πρώτο βήμα είναι η άμεση πώληση των ενεργητικών που έχει και η ίδια επιλέξει, ακόμη και σε χαμηλές τιμές. Τα κύρια τμήματα του ενεργητικού της που έχουν αξία αλλά δεν βοηθούν στην εισροή κεφαλαίων, όπως η Wanadoo, η θυγατρική παροχής υπηρεσιών στη Γαλλία, θα πρέπει να φύγουν επίσης.

Μια τέτοια προσπάθεια, σε συνδυασμό με την όσο το δυνατόν ευρύτερη περικοπή των κεφαλαιακών δαπανών και την παραίτηση του Μπον, ίσως να αποδειχτεί μια αρχική φόρμουλα στην προσπάθεια αποφυγής των χειρότερων για τον τηλεπικοινωνιακό πρώην κολοσσό.

Ο Μπον από την πλευρά του, προσπαθώντας να αποτρέψει την προδιαγραφόμενη κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της μετοχής της France Telecom, δήλωσε πως η εταιρία δεν χρειάζεται να ενισχύσει το κεφάλαιό της μέσω της έκδοσης νέων μετοχών.

Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης σχολίασε ότι η υποχώρηση κατά 40% των μετοχών της France Telecom σε πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης είναι ”ανησυχητική”. Οι επενδυτές έστειλαν τη μετοχή της εταιρίας στο ιστορικό χαμηλό των 9,20 ευρώ, αφού πρώτα είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της στο γαλλικό χρηματιστήριο για μερικές ώρες εξαιτίας των μεγάλων απωλειών.

Ο Μπον παραδέχτηκε ότι η εταιρία έκανε κάποια λάθη, κυρίως γύρω από τις επενδύσεις της στη Βρετανία με την καλωδιακή NTL, η οποία αυτή τη στιγμή διανύει περίοδο αναδιοργάνωσης, αλλά και με τη γερμανική MobilCom. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να δηλώσουν ότι ήταν λάθος να αποδώσουν την κατάρρευση της μετοχής αποκλειστικά σε κερδοσκοπικές κινήσεις και όχι στις αποφάσεις που φόρτωσαν την εταιρία με τεράστια χρέη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της France Telecom, δεν έδειξε ανησυχία σχετικά με τη διατήρηση της θέσης του, αν και τόνισε, ότι μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο εάν ”κάποιος χάσει τη ψυχραιμία του” στη διάρκεια της κρίσης.

Έφη Ευθυμίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v