Η Mobilcom και τα χρέη του... παρελθόντος

Η France Telecom λυγίζει κάτω από τα χρέη της. Στους... μπελάδες της γαλλικής εταιρίας προστίθενται τώρα και αυτοί της Mobilcom. Οι δαιδαλώδεις εξελίξεις στη σχέση των δύο εταιριών, αναστατώνουν τα κάθε άλλο παρά λιμνάζοντα ύδατα στους κόλπους του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού και επηρεάζουν ακόμη και τον άξονα Παρισιού - Βερολίνου.

Η Mobilcom και τα χρέη του... παρελθόντος
Όταν το Μάρτιο του 2000 και διαρκούντος του β΄ πολέμου της κινητής, η France Telecom αποφάσιζε να εξαγοράσει το 28,5% της γερμανικής Mobilcom δε γνώριζε την εξέλιξη των πραγμάτων. Τη εποχή εκείνη, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες ζούσαν το πυρετό της επέκτασης και η πολλά υποσχόμενη γ΄ γενιά κινητής με τη γρήγορη πρόσβαση στο internet, προδιέγραφε θεαματική συνέχεια. Η πορεία των πραγμάτων γνωστή: Οι μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές της Ευρώπης βρέθηκαν με χρέη- μαμούθ, να φλερτάρουν με συνθήκες χρεοκοπίας. Ανάμεσά τους, ξεχωριστή είναι η θέση της ημι-κρατικής France Telecom, η οποία, μεταξύ άλλων, κουβαλά και το ”βραχνά” που απέκτησε την εποχή των παχιών αγελάδων.

Ας γυρίσουμε δύο περίπου χρόνια πίσω. Εν όψει της δημοπράτησης 6 συνολικά αδειών γ΄ γενιάς κινητής στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2000, ο γαλλικός γίγαντας αποφασίζει πέντε μήνες νωρίτερα, μέσω της θυγατρικής του, Orange, να αποκτήσει το 28,5% μιας μεσαίου μεγέθους εταιρίας, ονόματι Mobilcom. Και για να εδραιώσει τη διείσδυσή του στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης συνάπτει Σύμφωνο Συνεργασίας (Cooperation Framework Agreement) με δύο σκέλη: Πρώτον, η France Telecom δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την μελλοντική δραστηριότητα της Mobilcom στη 3G και δεύτερον, συμφωνεί στην option ανάληψης του 100% της εταιρίας στα τέλη του 2002 ή στο 2003. Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, το βράδυ της συμφωνίας, τα υψηλόβαθμα στελέχη της France Telecom θα γιόρτασαν την… επιτυχία.

Το… παραμύθι όμως φαίνεται να συνεχίζει άσχημα. Η αγορά κινητής εμφάνισε στοιχεία κορεσμού στο 2001, ενώ η καθυστερημένη τεχνολογία της 3G δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρει αγοραστές. Σήμερα, το χρέος της France Telecom ανέρχεται στα 61 δισ. ευρώ, ενώ αυτό της Mobilcom, στα 6,5 δισ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία των εταιριών έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της άλλοτε κραταιάς γαλλικής εταιρίας πιέζεται να παραιτηθεί. Μόνη λύση η μείωση των χρεών. Εύκολο να το λέει κανείς.

Πάνω λοιπόν στην αναμπουμπούλα, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος και ιδρυτής της Mobilcom, Γκέρχαρντ Σμιτ, ζητά την πλήρη ενεργοποίηση της συμφωνίας, σε απάντηση του γαλλικού αιτήματος για αναβολή των επενδύσεων της Mobilcom στη νέα τεχνολογία. ”Αν η France Telecom επιθυμεί επιτελικό ρόλο στις αποφάσεις ας αγοράσει το 100% της εταιρίας, αλλιώς ας μην διαμαρτύρεται που της ζητάμε να χρηματοδοτήσει νέο (!) άνοιγμα που σχεδιάζουμε”, μοιάζει να λέει ο κάτοχος του 40% της εταιρίας.

Και αν νομίζετε ότι ο παραπάνω κύριος έχει άνεση κινήσεων να ασχοληθεί με το πώς θα… μπουρδουκλώσει τη France Telecom, δεν είναι Καθόλου έτσι. Τον Ιούλιο ωριμάζει χρέος της Mobilcom, ύψους 4,7 δισ. ευρώ, ενώ πιεστικές γίνονται ήδη Nokia και Ericsson, οι οποίες ζητούν την αποπληρωμή δανείου ύψους 1,2 δισ. ευρώ που χορήγησαν στη Mobilcom, ώστε αυτή να προμηθευτεί εξοπλισμό. Περίπτωση να μην αποπληρωθούν τα δάνεια δεν υπάρχει, καθώς σε τέτοια περίπτωση, θα δημιουργηθεί ευρωπαϊκή αλυσίδα απαξίωσης επενδύσεων που θα επηρεάσει άμεσα μισή ντουζίνα από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη.

Ο επικεφαλής της France Telecom, κ. Μισέλ Μπον επικαλούμενος παραβάσεις της συμφωνίας και ατασθαλίες του κ. Σμιτ , ισχυρίστηκε πρόσφατα (και χαμηλόφωνα) ότι η συμφωνία είναι ανίσχυρη. Πιθανότατα το νομικό team της εταιρίας του θα μπορούσε να υποστηρίξει παρόμοια θέση. Είναι όμως αυτό που (μπορεί να) θέλει η France Telecom; Μάλλον όχι.

Καταρχάς κάτι τέτοιο θα σήμαινε απαξίωση επενδύσεων άνω των 3,5 δισ. ευρώ που κατέβαλε η France Telecom για την απόκτηση του 28,5%. Επίσης, ενώ η επέκταση της εταιρίας κατέστη πολυδιαφημισμένη και δυσανάλογη με το ύψος των χρεών, τελικά αντιστοιχεί σε πολύ λιγότερα από όσα φανταζόμασταν. Εξηγούμαστε: Πρόσφατα η France Telecom αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Wind και την αγορά της Ιταλίας, όπου συμμετείχε μέσω κονσόρτσιουμ με την ENEL, ενώ μηδενικό παραμένει το ποσοστό της στην ισπανική αγορά. Αν λοιπόν εξαιρέσει κανείς την εγχώρια και την αγγλική αγορά, όπου υπάρχει η παρουσία της Orange, τι μένει; Το 8,9% ης γερμανικής αγοράς που κατέχει η Mobilcom!

Προ δύο περίπου εβδομάδων, ανακοινώθηκε η προκαταρκτική συμφωνία της France Telecom με τις 17 πιστώτριες της τράπεζες της Mobilcom, προκειμένου να αναβληθεί η προγραμματισμένη για τον Ιούλιο καταβολή του χρέους της. Σαν αντάλλαγμα, η διοίκηση Μπον φαίνεται να προσφέρει μετατρέψιμα σε μετοχές εταιρικά ομόλογα της France Telecom. Νωρίτερα τον Ιούνιο, η γαλλική εταιρία είχε εξαρτήσει τη συνέχιση των προσπαθειών της για διάσωση της Mobilcom από την αντικατάσταση του κ. Σμιτ. Οι ενέργειες του Σμιτ φαίνεται να χρέωσαν την εταιρία του με 68 εκατ. Ευρώ, τα οποία δόθηκαν ως δάνειο στη σύζυγό του, ώστε αυτή να αγοράσει επιπλέον 5% των μετοχών της Mobilcom, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό του ζεύγους Σμιτ σε πάνω από 45%.

Οι ”κορώνες” του κ. Σμιτ φαίνεται να έπιασαν τόπο. Μπορεί με τη δεύτερη συνεδρίαση του δ.σ. της Mobilcom, που διεξήχθη σε πολεμικό κλίμα, να επιτεύχθηκε η αποχώρηση του ιδρυτή της γερμανικής εταιρίας, αυτό όμως δεν πρόκειται γίνει με… ευτελή ανταλλάγματα, καθώς ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να πουλήσει το ποσοστό του για λιγότερο από 22 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που η τρέχουσα αξία της μετοχής βρίσκεται στα 7,5 ευρώ.

Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η France Telecom, ήγουν το γαλλικό δημόσιο, θα πρέπει να κινηθεί με αυξημένη περίσκεψη, καθώς αν οι εκλογές στη Γαλλία αποτελούν ήδη ένδοξη σελίδα στην ιστορία της δεν συμβαίνει το ίδιο και στη Γερμανία. Η εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου, επιμένουν, θα κριθεί από την πορεία της ανεργίας και, εν πολλοίς, από τα οφέλη που φαίνεται να αποκομίζει η γερμανική αγορά από την νομισματική ενοποίηση. Μια τυχόν κατάρρευση της Mobilcom, εκτός από την οικονομική αναταραχή και τους επιπλέον ανέργους που θα δημιουργήσει, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλέσει πλήγμα στον άξονα Παρισιού – Βερολίνου.

Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v