OTE: Οι προοπτικές και τα ”ανοιχτά” θέματα

Τα ”ανοιχτά” θέματα του Οργανισμού και οι εκτιμήσεις των κορυφαίων διεθνών οίκων και εγχώριων χρηματιστηριακών. Η αποτίμηση του ΟΤΕ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου, αλλά και σε σχέση με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20. Πώς διαγράφονται τώρα οι προοπτικές για την εταιρία και τη μετοχή.

OTE: Οι προοπτικές και τα ”ανοιχτά” θέματα
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Η μετοχή του ΟΤΕ δίνει και πάλι το στίγμα της, καθώς από την αρχή του έτους έχει αποτελέσει την ηγέτιδα δύναμη της ανόδου της εγχώριας αγοράς μετοχών.

Έπειτα από ένα ”ισχνό” έτος, στη διάρκεια του οποίου η μετοχή του Οργανισμού υποαπέδωσε σημαντικά, τόσο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη όσο και σε σχέση με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το κλίμα για τη μετοχή του έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Την παρούσα χρονική στιγμή, δεδομένου του θετικού κλίματος, η πλειονότητα των επαγγελματιών της αγοράς πιστεύει ότι η συνέχιση της ανοδικής κίνησης ”περνάει” σε σημαντικό βαθμό από τα ”χέρια” του ΟΤΕ!

Οι αυξημένες προσδοκίες για τη μετοχή του Οργανισμού εκτιμάται ότι θα απεικονισθούν σύντομα και στις τιμές-στόχους που θέτουν τα τμήματα ανάλυσης τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Την παρούσα χρονική στιγμή η μέση τιμή-στόχος του ΟΤΕ για το 2004, βασιζόμενοι στις εκτιμήσεις των 45 τελευταίων ημερών, ”αγγίζει” τα 12,74 ευρώ, έναντι 12,01 για τον μήνα Δεκέμβριο και 11,50 για τον μήνα Νοέμβριο του 2003 και πιθανόν να έπεται συνέχεια, ενώ τις τελευταίες ημέρες η μετοχή του Οργανισμού κινείται πέριξ των 12,50 ευρώ.

Η απόδοση του ΟΤΕ από την αρχή του έτους κινείται στα επίπεδα του 11,83%, καταγράφοντας την υψηλότερη απόδοση απ’ όλες τις μετοχές του δείκτη FTSE/ASE-20, έναντι της ”φτωχής” απόδοσης της τάξεως του -0,2% για το 2003, γεγονός το οποίο αποτέλεσε την τέταρτη χειρότερη απόδοση απ’ όλες τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Βασικοί άξονες της θετικής κίνησης της μετοχής αποτελούν η απομάκρυνση της Panafon Vodafone από την εγχώρια αγορά, το θέμα της CosmOTE αναφορικά με την Telenor, οι πρώτες ενδείξεις για τη συγκράτηση του κόστους του Οργανισμού, σε συνδυασμό με τα νέα τιμολόγιά του, η ελκυστική του αποτίμηση και, τέλος, και ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη σε βραχυχρόνιο επίπεδο, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό με βασικό αποδέκτη τη μετοχή του Οργανισμού.

Η αποχώρηση της Panafon Vodafone από το ταμπλό της Σοφοκλέους δημιουργεί ”επιπρόσθετο” χώρο για τις δύο εταιρείες, που παραμένουν εισηγμένες στην ελληνική αγορά.

Τόσο η μετοχή του ΟΤΕ όσο και της θυγατρικής του CosmOTE, για την ώρα τουλάχιστον, έχουν αποτελέσει τους κύριους αποδέκτες των θεσμικών κεφαλαίων που αποδεσμεύουν κεφάλαια από τη μετοχή της Vodafone και επιθυμούν την επανατοποθέτησή τους σε μετοχές τηλεπικοινωνιών.

Η παραπάνω εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη θετική καθαρή εισροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτικούς οίκους από τις αρχές τους έτους, δημιούργησε μια δυναμική ανόδου στη μετοχή, γεγονός το οποίο έχει απεικονιστεί και στο ”ταμπλό”.

* Επικαιροποιημένη μερική αναδημοσίευση από το φύλλο 304 της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις” με ημερομηνία 16 Ιανουαρίου 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v