CosmOTE, CosmoRom και η ”σταθερή” τηλεφωνία

CosmOTE, CosmoRom και η ”σταθερή” τηλεφωνία

CosmOTE, CosmoRom και η ”σταθερή” τηλεφωνία
Ταυτόχρονα, είναι κοινό μυστικό ότι η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί εντόνως να αγοράσει το πακέτο μετοχών που κατέχει η νορβηγική εταιρεία Telenor στη θυγατρική του εταιρεία κινητής τηλεφωνίας CosmOTE.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ στο άμεσο μέλλον, με θέμα το μερίδιο του 9% της CosmOTE που κατέχει η Telenor, ενδυναμώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις δύο μετοχές, ενώ το τελικό τίμημα της συναλλαγής εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελική εξέλιξη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο εν λόγω θέμα έχει προσδώσει η είδηση για την ύπαρξη προσφοράς από άλλη εταιρεία -πλην του ΟΤΕ- για απόκτηση του μεριδίου που κατέχει η Telenor στην CosmOTE, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο ΟΤΕ, με την προσφορά να κυμαίνεται σε επίπεδα τιμών λίγο χαμηλότερα από τα τρέχοντα της μετοχής της CosmOTE.

Όσον αφορά στo θέμα της CosmoRom και της RomTelecom, o Ρουμάνος υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την προτίμησή του για την εισαγωγή ποσοστού 10% της RomTelecom στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, αφού λήξει το θέμα της πώλησης της CosmoRom.

Επίσης, εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει γίνει η επιλογή της επενδυτικής τράπεζας που θα λειτουργήσει ως σύμβουλος στη διαδικασία πώλησης της CosmoRom.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αναδιαμόρφωση των τιμολογίων του ΟΤΕ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού.

Παράλληλα, θετική προβλέπεται να είναι και η επίδραση από τη μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή πιο επιθετικών προγραμμάτων διατήρησης πελατών, λόγω μείωσης της τιμολογιακής διαφοράς με τους εναλλακτικούς παρόχους και της προσφοράς επιπλέον εκπτώσεων βάσει χρήσης σε εταιρικούς και οικιακούς πελάτες.

Από την άλλη πλευρά, θετικός καταλύτης για τον ΟΤΕ εκτιμάται πως είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους της σταθερής τηλεφωνίας στην αγορά ώστε να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους, αλλά και η αποχώρησή του από μη επικερδείς ή/και ”επικίνδυνες” διεθνείς επενδύσεις.

Παρότι η δυσπιστία για την ικανότητα του ΟΤΕ να περιορίσει το κόστος χαρακτηρίζεται δεδομένη, λόγω των αυστηρών εγχώριων εργασιακών πρακτικών, ”πληθαίνουν” οι φωνές των αναλυτών που εκτιμούν ότι ακόμα και με μικρές περιορισμένες αλλαγές μπορεί να προχωρήσει η πρόωρη συνταξιοδότηση ενός μεγάλου ποσοστού εργαζομένων στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, γεγονός το οποίο θα μεταβάλει σημαντικά προς το θετικότερο τα περιθώρια κερδοφορίας του Οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v