Λύσεις για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Τα τέσσερα βασικά αιτήματα τραπεζών και επιχειρήσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και να έλθει η ανάπτυξη. Οι εναλλακτικές πηγές, ο βραχνάς των «κόκκινων δανείων» και ο ρόλος του κράτους. Τι ειπώθηκε στο συνέδριο του ΣΕΒ.

Λύσεις για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Τις προτάσεις τους για την οικονομία και το στόχο για ενίσχυση της ρευστότητας, που λαμβάνουν και χαρακτήρα αιτημάτων προς την κυβέρνηση, κατέθεσαν στο συνέδριο του ΣΕΒ φορείς της αγοράς, επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

Οι προτάσεις που έγιναν ήταν πολλές, ωστόσο με βάση τις ομιλίες τους, οι φορείς της αγοράς δείχνουν να συγκλίνουν σε τέσσερις βασικές συνισταμένες που θα φέρουν περισσότερο χρήμα στην αγορά και θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας. 

1. Επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα

2. Υιοθέτηση φορολογικών διατάξεων που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό και γενικότερα την αύξηση των καταθέσεων, αλλά και την καταγραφή περιουσίας, δίνοντας κίνητρα.

3. Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου που θα προωθήσει άμεσα και αποτελεσματικά την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των μεγάλων και των μεσαίων κυρίως επιχειρήσεων.

4. Ενίσχυση της αγοράς εταιρικών ομολόγων, ενδεχομένως με την εγκαθίδρυση αγοράς «σταθερού εισοδήματος» όπου θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια μικρότερες επιχειρήσεις.

Στην άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν τις επενδύσεις, αλλά και στις στοχευμένες δανειοδοτήσεις από πλευράς τραπεζών στάθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, αναλύοντας παράλληλα εναλλακτικές χρηματοδότησης για υγιείς εταιρίες.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Πειραιώς Μ. Σάλλας κατέθεσε προτάσεις για εξυγίανση των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων αλλά και πρόσβαση μικρών επιχειρήσεων στην αγορά ομολόγων, ενώ στάθηκε στη σημασία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος.     

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να σταματήσει να την μπλοκάρει. Η συνταγή του μνημονίου δεν βγάζει πουθενά, τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο επικεφαλής της Γενικής Τράπεζας, Ν. Καραμούζης τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις, ζητώντας πολιτικές που θα οδηγούν στη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων και εξωστρεφών δραστηριοτήτων. 

Σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό και ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της οικονομίας ως πρώτο στάδιο για την αποκατάσταση τόσο της λειτουργίας των τραπεζών όσο και της πραγματικής οικονομίας έθεσαν ως προτεραιότητα εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετείχαν στην ημερίδα του ΣΕΒ. 

Τα μηνύματα από τους ξένους επενδυτές μετέφερε ο αναπληρωτής CEO του ΤΧΣ, Γιώργος Κουτσός. «Οι επενδυτές μας λένε πως πιστεύουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στη σημερινή διάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, στις συνέργειες που θα προκύψουν καθώς και στο «equity story» της κάθε τράπεζας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η επάνοδος των τραπεζών στην κερδοφορία είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπισθούν οι ζημίες που θα προκύπτουν από τα «κόκκινα δάνεια» και να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, λέει η PwC. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v