Απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα, λένε οι επιχειρηματίες

Να στηριχθεί η εξωστρέφεια ζητά ο Χ. Γαβαλάς της Μυτιληναίος. Σειρά μέτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και τη στήριξη των εγχώριων ομίλων ζήτησε ο Α. Καλλιτσάντσης της Ελλάκτωρ. Ανάγκη πενταετούς πλάνου για την οικονομία προέταξε ο Ν. Κουτσιανάς.

Απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα, λένε οι επιχειρηματίες

Σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό και ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της οικονομίας ως πρώτο στάδιο για την αποκατάσταση τόσο της λειτουργίας των τραπεζών όσο και της πραγματικής οικονομίας έθεσαν ως προτεραιότητα εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετείχαν στην ημερίδα του ΣΕΒ.

Ο κ. Χ. Γαβαλάς εκ μέρους του ομίλου Μυτιληναίου θεώρησε μείζον την υποστήριξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η οποία συνεχίζει να επιχειρεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που υπονόμευαν την ανταγωνιστικότητά της.

Αναφερόμενος στα προβλήματα προέταξε την έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος δανεισμού, το φορολογικό, την απόσυρση των οργανισμών ασφάλισης πιστώσεων και τη χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά η απάντηση στα προβλήματα εκ μέρους των επιχειρήσεων ήταν η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων και η έξοδος από την εσωστρέφεια, την ευκολία αλλά και την ασφάλεια που παρείχε μέχρι τότε η εγχώρια οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Προσέθεσε ότι πέραν των επιθετικών κινήσεων, η περικοπή του κόστους λειτουργίας στα όρια διασφάλισης της απαιτούμενης ασφάλειας και ποιότητας ήταν η επόμενη κίνηση χωρίς βέβαια αυτή να επιλύσει το πρόβλημα.

Εκτίμησε ωστόσο ότι το μοντέλο διαρκούς συμπίεσης κόστους λειτουργίας δεν μπορεί να λειτουργεί επ'άπειρον και τόνισε ότι μόνο οι νέες παραγωγικές επενδύσεις και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους θα μπορέσουν να επαναφέρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σημείωσε ωστόσο ότι ο όμιλος αλλά και εταιρικοί οργανισμοί στην Ελλάδα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια αποκαθιστώντας εν μέρει την έλλειψη ρευστότητας, γεγονός που μεταφράζει ως ψήφο εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά του ο κ. Α. Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ) ζήτησε την πάση θυσία προσέλκυση ξένων επενδύσεων με σειρά μέτρων αλλά και με την υποστήριξη της ιδιωτικής εγχώριας πρωτοβουλίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα (ρευστότητα, υψηλό κόστος ενέργειας, γραφειοκρατία).

Τόνισε πως η ανάπτυξη δεν θα προέλθει από τον Δημόσιο Τομέα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ο κ. Ν. Κουτσιανάς, CEO της Apivita, έκανε λόγο για ανάγκη εθνικής συνεννόησης και τη συγκρότηση ενός πενταετούς επιχειρησιακού πλάνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εκτίμησε ότι η κρίση παρά το κόστος της θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη και να κάνει καλό μακροπρόθεσμα στην οικονομία της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v