Ο άγνωστος Χ του τραπεζικού συστήματος!

Ομόλογα και προθεσμιακές καταθέσεις έδωσαν ώθηση στα αποτελέσματα της Alpha Bank το β΄ τρίμηνο και αναμένεται να κάνουν το ίδιο σε άλλες τράπεζες. Όμως, ο άγνωστος Χ του τραπεζικού συστήματος παραμένει.

Ο άγνωστος Χ του τραπεζικού συστήματος!
Μια ματιά στα αποτελέσματα του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής και treasury της Alpha Bank είναι ενδεικτική όσον αφορά στη σημαντική συνεισφορά της συγκεκριμένης επιχειρηματικής μονάδας στα κέρδη του ομίλου το α΄ εξάμηνο του 2009.

Τα κέρδη προ φόρων της μονάδας (business unit) ανήλθαν σε 89,5 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, από 44 εκατ. ευρώ το προηγούμενο. Συνολικά, περίπου 134 εκατ. ευρώ το φετινό διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο.

Όσον αφορά στο αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς είναι αποκαλυπτικό. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 36 - 37 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2008.

Η σύγκριση των 134 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 36 - 37 εκατ. ευρώ των πρώτων έξι μηνών του 2008 είναι συντριπτική υπερ του φετινού και αναδεικνύει κυρίως τη μεγάλη συνεισφορά των ομολόγων στα κέρδη.

Παρόμοια εικόνα και πιθανόν ακόμη καλύτερη θα εμφανίσουν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων διευθύνσεων των άλλων μεγάλων τραπεζών.

Είναι όμως αμφίβολο κατά πόσον αυτό μπορεί να συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα, όταν η μοναδική βοήθεια για να αντισταθμιστούν τα μειωμένα έσοδα μπορεί να προέλθει από το ράλι των χρηματιστηριακών αγορών.

Φυσικά, τα ομόλογα δεν ήταν η μόνη αιτία για την ανάκαμψη των κερδών της Alpha το β΄ τρίμηνο. Μια ματιά στα spreads μεταξύ των συνολικών δανείων και των συνολικών καταθέσεων της Alpha Bank στην Ελλάδα είναι ενδεικτική.

Το spread του χαρτοφυλακίου των δανείων διαμορφώθηκε σε 343 μονάδες βάσης στα τέλη Ιουνίου, από 307 μονάδες τον Μάρτιο και 251 μονάδες βάσης τον Ιούνιο του 2008. Είναι προφανές ότι η διεύρυνση των spreads στη νέα παραγωγή δανείων αποδίδει καρπούς.

Από την άλλη πλευρά, η τράπεζα είχε αρνητικό spread από τις καταθέσεις στα τέλη Ιουνίου (-27 μονάδες βάσης), αν και βελτιωμένο σε σχέση με τον Μάρτιο (-30 μονάδες βάσης).

Όμως, απέχει παρασάγγας από το θετικό spread των 130 μονάδων βάσης στα τέλη του α΄ εξαμήνου του 2008 και των 140 μονάδων βάσης στο τέλος του Μαρτίου της ίδιας χρονιάς.

Είναι εύλογο να περιμένει κάποιος ότι το spread που κερδίζει η τράπεζα στα δάνεια θα συνεχίζεται να ανοίγει τα επόμενα ένα με δύο τρίμηνα και το spread στις καταθέσεις να αποκτήσει σε κάποιο σημείο θετικό πρόσημο.

Με άλλα λόγια, η Alpha Bank και πιθανόν οι άλλες μεγάλες τράπεζες μπορούν να ποντάρουν σε ενίσχυση των κερδών τους τα επόμενα τρίμηνα από αυτό το μέτωπο.

Όμως, για να το καταλάβουν αρκετά σε επίπεδο κερδών θα πρέπει ο ρυθμός αύξησης των δανείων να πάρει πάνω του κι όχι να παρουσιάζεται το φαινόμενο του β΄ τριμήνου της Alpha, όπου οι αποπληρωμές στεγαστικών δανείων ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις.

Είναι όμως αμφίβολο, πόσο πολύ μπορεί να ανοίξουν οι κρουνοί των δανείων, όταν η οικονομία διολισθαίνει προς την ύφεση και ο φόβος των επισφαλειών κυριαρχεί.

Έναν άλλο λόγο που μπορεί να επικαλεστεί κανείς, για να στηρίξει τη μεγαλύτερη βελτίωση των αποτελεσμάτων τα επόμενα τρίμηνα, είναι ο έλεγχος των λειτουργικών δαπανών και η ανάκαμψη των οικονομιών στις οποίες έχουν παρουσία.

Όμως, οι προοπτικές από αυτά τα μέτωπα δεν δικαιολογούν μεγάλη ώθηση στα κέρδη το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο.

Μένει, λοιπόν, ο άγνωστος Χ που δεν είναι άλλος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha, άποψη που συμμερίζονται επίσης κάποιοι άλλοι τραπεζίτες, η κορύφωση θα έρθει το 2010 και όχι το δ΄ τρίμηνο του 2009.

Πιθανόν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Στα τέλη του Μαρτίου, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο 6% του συνόλου από 5% το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Αν οι εκτιμήσεις που θέλουν τον ρυθμό αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση να επιβραδύνεται από τον Μάιο και μετά είναι σωστές, τότε θα πρέπει λογικά το ποσοστό να κυμανθεί μεταξύ 6,5% και 6,8% στα τέλη Ιουνίου.

Αν η αύξηση είναι ανάλογη το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, τότε μιλάμε για 7,5% έως 8,5% στα τέλη του 2008.

Κάπου δηλαδή 2,5 με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 5% που ήταν στα τέλη του 2008.

Αυτό μεταφράζεται σε 6,25 δισ. ευρώ έως 8,75 δισ. ευρώ επιπλέον δάνεια που δεν εξυπηρετούνται μέσα στο 2009.

Αν θεωρήσουμε ότι οι αναμενόμενες προβλέψεις από πλευράς τραπεζών αντιστοιχούν στο 50% των ανωτέρω ποσών, τότε δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις στα κέρδη που θα ανακοινώσουν από αυτά που περιμένει η αγορά.

Αν όμως το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων αποδειχθεί μεγαλύτερο και ως εκ τούτου χρειαστούν πρόσθετες προβλέψεις θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματά τους και το θα συμβεί αντίθετο αν είναι μικρότερο.

Τι θα συμβεί;

Είναι ένα δύσκολο ερώτημα που δεν έχει απάντηση καθότι το ύψος του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων προσδιορίζεται, τόσο από τον αριθμητή (μη εξυπηρετούμενα), όσο και από τον παρονομαστή (σύνολο δανείων).

Γι’ αυτό το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο άγνωστος Χ, θα κρίνει κατά πόσον η φόρα που έχουν πάρει τα κέρδη των τραπεζών το β΄ τρίμηνο θα συνεχιστεί στα επόμενα τρίμηνα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v