Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγώνει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2 η Γερμανία

(upd) «Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά», λόγω της κλιμάκωσης των κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζει ο Ολαφ Σολτς. Μπλόκο στα ρωσικά ομόλογα εξετάζει η Ευρώπη. Κυρώσεις σε τράπεζες και πλούσιους Ρώσους επιβάλλει η Βρετανία.

Παγώνει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2 η Γερμανία

Φρενάρει η γερμανική κυβέρνηση τη διαδικασία πιστοποίησης για το έργο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, λόγω της κλιμάκωσης της έντασηςαφότου ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει τις αυτονομιστικές επαρχίες «δημοκρατία του Ντόνετσκ» και «δημοκρατία του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία.

«Πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση, ιδίως όσον αφορά το Nord Stream 2», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομίας θα εξετάσει εκ νέου τη διαδικασία πιστοποίησης, δεδομένων των ενεργειών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, «η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά» και η Γερμανία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό με άλλο τρόπο.

Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι «δεν θα αποδεχτούμε την αναγνώριση των περιοχών στην Ουκρανία».

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Μπαράζ κυρώσεων κατά Μόσχας, stop στα ρωσικά ομόλογα σχεδιάζει η Ευρώπη

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Ρωσία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν εκατοντάδες πολιτικούς και αξιωματούχους, απαγόρευση συναλλαγών στα ρωσικά ομόλογα και φραγμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές των δυο περιοχών που επιθυμούν την απόσχιση από την Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Κομισιόν. 

Οπως μετέδωσε το Reuters, οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής ομόφωνα σε συνάντηση στις Βρυξέλλες για την επιβολή κυρώσεων μετά την επίσημη αναγνώριση από τη Ρωσία των δυο «δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα στο Παρίσι για να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες των μέτρων, είπαν στο Reuters αρκετοί διπλωμάτες.

Η ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα για την αναγνώριση των περιοχών και η υπογραφή διατάγματος για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ προκάλεσε διεθνή καταδίκη και άμεσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη να επιβάλει «μαζικές συνέπειες» στην οικονομία της Ρωσίας εάν η Μόσχα εισβάλλει στην Ουκρανία αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει ότι, δεδομένης της στενής εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, θέλει να επιβάλλει σταδιακά τις κυρώσεις.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ό,τι κι αν συμβεί, θα νιώσει τα μέτρα η Ρωσία... για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχει κανένα απολύτως κίνητρο να προχωρήσει περαιτέρω», δήλωσε νωρίτερα ο Ιρλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τόμας Μπερν

Σημειώνεται ότι δεν διατηρούν όλες οι χώρες της ΕΕ την ίδια σχέση με τη Ρωσία ή εξάρτηση από το φυσικό της αέριο. Αξιωματούχοι και διπλωμάτες ανέφεραν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων Αυστρία, Ουγγαρία και Ιταλία, οι στενότεροι σύμμαχοι της Ρωσίας στο μπλοκ, θα προτιμούσαν πιο περιορισμένες κυρώσεις ως απάντηση στην κίνηση του Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία.

Άλλοι θέλουν να δουν ένα πληρέστερο, πιο σκληρό φάσμα μέτρων που θα επιβληθεί άμεσα. Αμεσες και σκληρές κινήσεις επιζητούν οι χώρες της Βαλτικής καθώς και οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, η χώρα του οποίου βασίζεται στις ρωσικές εισαγωγές αερίου, δήλωνε σήμερα ότι τυχόν κυρώσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν εισαγωγές ενέργειας.

«Το πώς θα αντιδράσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθορίσει τον χαρακτήρα μας και μάλιστα το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο Λιθουανός υφυπουργός Εξωτερικών υποθέσεων Arnoldas Pranchevicius. Οι κυρώσεις «δεν πρέπει να είναι συμβολικές. Αν θέλουμε να αποτρέψουμε περαιτέρω ενέργειες από τον πρόεδρο Πούτιν, εάν θέλουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρά μέτρα», τόνισε. 

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ είπε στο Reuters ότι υπάρχει «ένα σύνολο κλιμακούμενων μέτρων υπό συζήτηση, ξεκινώντας από Ρώσους ιδιώτες και προχωρώντας σε χρηματοδότηση, εμπόριο και τελικά, ενέργεια. 

Κυρώσεις σε τράπεζες και πλούσιους Ρώσους από τη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες: Τη Rossiya Bank, την IS Bank, την General Bank, την Promsvyazbank και την Black Sea Bank καθώς και σε τρεις «ιδιώτες με πολύ μεγάλη περιουσία»: Τον Gennady Timchenko, τον Boris Rotenberg και τον Igor Rotenberg, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη. Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση αυτού που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, και έχουμε περαιτέρω κυρώσεις σε ετοιμότητα να αναπτυχθούν... εάν η κατάσταση κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε.

Ο Τζόνσον είπε ότι η παρουσία ρωσικών αρμάτων μάχης και προσωπικού στην Ουκρανία ισοδυναμεί με «ανανεωμένη εισβολή» και προειδοποίησε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο «χωρίς ούτε μια δικαιολογία».

Είπε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα ότι η επίτευξη ειρηνικής λύσης «μέσω υπομονετικής διπλωματίας μπορεί να είναι μάταιη», υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «είναι αμείλικτα αποφασισμένος να προχωρήσει περαιτέρω υποτάσσοντας και βασανίζοντας την Ουκρανία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v