Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μετριέται για μια επιχείρηση το «ρίσκο-άνθρακα»

Οι κινήσεις που έχουν γίνει ώστε να καταστεί εφικτή η μέτρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης. Ο νέος δείκτης και τα έξι βήματα για τον υπολογισμό του. Γράφει ο Κων/νος Ζοπουνίδης.

Πώς μετριέται για μια επιχείρηση το «ρίσκο-άνθρακα»
  • Του Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη*

Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί σε μετρήσεις που εκτιμούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τρόπου κατανάλωσής τους (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, σκορ άνθρακα: ένας πολυκριτήριος δείκτης μέτρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 15.08.2023).

Επίσης υπάρχει το Carbon Disclosure Project (CDP), το οποίο είναι ένας πάροχος αξιολόγησης κλίματος για επιχειρήσεις που μας βοηθά να εκτιμήσουμε τις μη χρηματοοικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων για τους μετόχους τους (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, κλιματικό rating, Πολυτεχνείο Κρήτης, 19.02.2024).

Στην ίδια προοπτική, η εταιρεία Axylia, εξειδικευμένη σε συμβουλές υπεύθυνων χρηματοοικονομικών επενδύσεων, ανέπτυξε το 2019 το «σκορ άνθρακα», το οποίο αξιολογεί την ικανότητα μιας εταιρείας να πληρώσει τον λογαριασμό παραγωγής ενώσεων του άνθρακα που εκπέμπει ή δημιουργεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της. Ενημερώνει τους επενδυτές και τους πολίτες εάν η επιχείρηση είναι πραγματικά κερδοφόρα και υπεύθυνη, αφού αφαιρέσει το κόστος CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) που εκπέμπει.

Δείκτης – ορισμός

Έξι είναι τα βήματα για τον ορισμό του «σκορ άνθρακα».

  1. Αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής επίδοσης συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών CO2.
  2. .Σύγκριση του προσαρμοσμένου σε άνθρακα αποτελέσματος με τους ανταγωνιστές της επιχείρησης.
  3. Προβολή της επιχείρησης με ορίζοντα το 2030 χρησιμοποιώντας το δυναμικό σκορ άνθρακα της Axylia.
  4. Αξιολόγηση της συμβατότητας της τροχιάς της επιχείρησης με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
  5. Μοντελοποίηση των επιδόσεων και των ικανοτήτων αντίστασης με βάση τις αλλαγές στην τιμή του άνθρακα.
  6. Επικοινωνία στον έξω κόσμο με ένα απλό και ελεγχόμενο δείκτη.

Η Axylia εκτιμά τις εκπομπές CO2 περίπου 600 ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών. Η μεθοδολογία προσδιορίζει τις άμεσες εκπομπές – για την κατασκευή του προϊόντος, τη θέρμανση των γραφείων, κ.λπ. – και τις έμμεσες εκπομπές, οι οποίες περιλαμβάνουν τις εκπομπές πριν και μετά την κατασκευή, από αγορές από προμηθευτές έως επεξεργασία απορριμάτων, περνώντας από τις διαδρομές των πελατών. Αυτός ο όγκος του CO2 μετατρέπεται στη συνέχεια σε ευρώ, με βάση την τιμή του άνθρακα που ορίζεται από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων του IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

«Ρίσκο – άνθρακα»

Το περιβαλλοντικό κόστος που προκύπτει, συγκρίνεται στη συνέχεια με τα κέρδη της εκμετάλλευσης (κέρδη πριν από τόκους και φόρους – βιομηχανική αποδοτικότητα). Εξάγεται το «ρίσκο - άνθρακα» που εκτιμάται σε μια κλίμακα από το Α έως το F. Ο δυναμικός δείκτης ρίσκου – άνθρακα καθιστά δυνατή την προώθηση των επιχειρήσεων που καταβάλλουν τις περισσότερες προσπάθειες και βελτιώνουν το «σκορ άνθρακά» τους για να φτάσουν στα γράμματα Α, Β, ή C το 2030. Τα γράμματα D, E, F αφορούν επιχειρήσεις με δυσμενή σκορ και απορρίπτονται.

Με τον τρόπο αυτό, τονίζεται η πρόοδος των εκπομπών άνθρακα των εταιρειών με την πάροδο του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη τροχιά τους και τις κλιματικές δεσμεύσεις τους για πολλά χρόνια.

Συμπερασματικά, μπορούμε να δώσουμε μερικά παραδείγματα του «ρίσκου – άνθρακα» από το Χρηματιστήριο του Παρισιού (CAC 40).

  • Σκορ Ε, F: TotalEnergies, Engie, Stellantis, Renault, Airbus, Safran.
  • Σκορ Α, Β, C: Capgemini, Dassault Systems, L’Oreal, Kering, Hermes.

Ακόμη η Axylia προτείνει τις ακόλουθες εταιρείες που κάνουν τις μεγαλύτερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τις εκπομπές άνθρακα, με ορίζοντα το 2030: Forvia, Legrand, Schneider Electric, Sodexo, Veolia.

Τα επόμενα χρόνια, ο πολλαπλασιασμός τέτοιων μεθοδολογιών θα συνεισφέρει στην καλύτερη παρουσίαση των εταιρειών που συμβάλουν στη σωτηρία του πλανήτη.

 

* Ακαδημαϊκός, Πολυτεχνείο Κρήτης, Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ, Paris School of Business


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v