Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Τα «μυστικά» του έξτρα φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς

Τον Αύγουστο η επιβολή του τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς (€10/MWh) με δυνατότητα επέκτασης για 3 μήνες. Στα 30 εκατ. ευρώ το ποσό που θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις. Τι οδήγησε στον επανασχεδιασμό.

Ρεύμα: Τα «μυστικά» του έξτρα φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς

Σε επανασχεδιασμό του φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες και πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, οδηγήθηκε τελικά η κυβέρνηση, μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά του ρεύματος και την εξομάλυνση της κατάστασης στα χρηματιστήρια ενέργειας.

Το ύψος του έκτακτου τέλους που θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου παραμένει στα 10 ευρώ/MWh, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, αλλάζει ωστόσο ο μήνας επιβολής του στις μονάδες φυσικού αερίου, όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή. 

Ο φόρος θα επιβληθεί για τη κατανάλωση που θα κάνουν οι μονάδες φυσικού αερίου τον Αύγουστο, με δυνατότητα παράτασης συνολικά για 3 μήνες, και όχι τον Ιούλιο, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο, καθώς κρίθηκε ότι θα απαιτηθούν αρκετά μικρότερα ποσά για επιδοτήσεις.

Εσοδα ύψους 30 εκατ. ευρώ 

Τα ποσά που αναμένει να συγκεντρώσει από το φόρο η κυβέρνηση υπολογίζονται σε 30 εκατ ευρώ, με βάση την κατανάλωση αέριου του Αυγούστου του 2023, και αρκούν για να καλύψουν τα περίπου 20-25 εκατ ευρώ που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να ενισχυθούν όλα τα οικιακά κυμαινόμενα (πράσινα, κίτρινα) τιμολόγια του επόμενου μηνός. Ετσι ώστε να διατηρηθεί το μέσο πράσινο τιμολόγιο στην αγορά ρεύματος στα επίπεδα των 15 λεπτών/ κιλοβατώρα, του επιδιωκόμενου στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση, με τη βοήθεια φυσικά και των μεγάλων παρόχων.

Αυτοί, είτε έχουν ανακοινώσει σταθερές χρεώσεις (15,9 λεπτά η Protergia), είτε προσανατολίζονται σε γενναίες εκπτώσεις, ανάλογες με εκείνες του Ιουνίου και Ιουλίου (ΔΕΗ), συγκρατώντας το βασικό τους τιμολόγιο στα επίπεδα των 16-17 λεπτών. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν απαιτούνται παρά ένα - δύο λεπτά επιδότηση μέχρι τον στόχο των 15 λεπτών για τις οικιακές καταναλώσεις έως τις 500 KWh το μήνα, οι οποίες και πρόκειται να ενισχυθούν, όπως είχε ανακοινώσει ο υπ. ΠΕΝ Θ.Σκυλακάκης.

Τα σενάρια 

Αν επικρατούσε το πλάνο που θεωρούνταν επικρατέστερο μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, για επιβολή φόρου στις μονάδες φυσικού αερίου με πρώτο μήνα εφαρμογής τον Ιούλιο, η αριθμητική, με βάση την αυξημένη κατανάλωση του τρέχοντος μηνός, έβγαζε ένα ποσό κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσιο εκείνου που θα χρειαστεί να καταβάλει η κυβέρνηση ως επιδότηση.

Τελικά και αφού στο τραπέζι έπεσαν μια σειρά από σενάρια, ακόμη και προτάσεις να επιβληθεί το έκτακτο τέλος όχι σε ολόκληρο τον μήνα, αλλά στον μισό, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και προκρίθηκε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά καταρχήν για το μήνα Αύγουστο, ο οποίος και θα έχει μικρότερη κατανάλωση απ’ ότι ο Ιούλιος, άρα οδηγεί σε χαμηλότερο φόρο. Τώρα, μένει να φανεί κατά πόσο ο φόρος θα επηρεάσει το bidding των μονάδων, το διασυνοριακό εμπόριο και συνολικά την αγορά χονδρικής του Αυγούστου.

Στη παρούσα του μορφή το μέτρο θεωρείται πιο ήπιο και ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και ανάγκες της αγοράς μετά και την αυτοσυγκράτηση, όχι μόνο των προμηθευτών, αλλά και της εξομάλυνσης στον «διάδρομο» Βουλγαρία -Ρουμανία - Ουγγαρία, όπου ο καύσωνας τιμών, μαζί και τα προβλήματα στις διασυνδέσεις, έχουν υποχωρήσει.

Με 37% αύξηση φεύγει ο Ιούλιος

Κλείνοντας σήμερα ο Ιούλιος, η εικόνα είναι ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στα 135,18 ευρώ/ ΜWh, δηλαδή σε επίπεδα 37% υψηλότερα από τον Ιούνιο (98,9 ευρώ/ΜWh), ωστόσο χαμηλότερα από τις χειρότερες των προβλέψεων. Τότε που στα μέσα Ιουλίου, με τον καύσωνα τιμών να μαίνεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, υπήρχαν εκτιμήσεις για μέση τιμή στα 145 και 150 ευρώ.

Σημειωτέον πάντως ότι τα 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, που ισούνται με περίπου το 30% της τρέχουσας τιμής του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο του TTF (34,5 ευρώ), είναι το ίδιο ποσό με εκείνο όταν πρωτοεπιβλήθηκε το ίδιο μέτρο, στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης του 2022-2023. Τότε βέβαια η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονταν στα 300 ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα της ενεργειακής εξίσωσης του Αυγούστου είναι η ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμολογίων λιανικής τα οποία θα γίνουν γνωστά αύριο Πέμπτη, και μια μέρα μετά, τη Παρασκευή, ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόκειται να ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης, που θα χρηματοδοτηθεί από το φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς. 

Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό της επιβολής του φόρου, ο ΔΕΣΦΑ θα αποστείλει ειδοποίηση ως τα τέλη Αυγούστου σε κάθε ηλεκτροπαραγωγό με το ποσό που του αναλογεί, με κοινοποίηση στη ρυθμιστική αρχή και εντός δέκα ημερών από την καταβολή του, θα το αποδίδει στον ΔΑΠΕΕΠ, τον διαχειριστή του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Την ακρίβεια των δηλώσεων των ηλεκτροπαραγωγών προς τον ΔΕΣΦΑ θα την ελέγχει η ΡΑΑΕΥ και αν τυχόν αυτές δεν είναι σωστές θα τους επιβάλει κυρώσεις.

Όλοι οι αγρότες στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία»

Με την ίδια χθεσινοβραδυνή τροπολογία ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου όλες οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία».

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

* Δείτε την τροπολογία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v