ΕΕ: Απαιτούνται €290 δισ. ετησίως για τη μείωση εκπομπών άνθρακα

Σήμερα οι Βρυξέλλες παρουσιάζουν τον ενεργειακό «χάρτη» για να μπει φρένο στην καταστροφική παγκόσμια θέρμανση. Η ΕΕ έχει μειώσει τις εκπομπές κατά 22% στο διάστημα μεταξύ 1990-2017, ενώ η οικονομία της είχε ανάπτυξη 57% το ίδιο διάστημα.

ΕΕ: Απαιτούνται €290 δισ. ετησίως για τη μείωση εκπομπών άνθρακα

Ο μηδενισμός των εκπομπών άνθρακα σε συμφωνία με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να απαιτεί μέχρι και 290 δισ. ευρώ ετησίως σε επιπλέον επενδύσεις στην Ευρώπη, όπως τονίζει η ΕΕ, καθώς προετοιμάζει το έδαφος για τη «μάχη» στις συνομιλίες για το κλίμα στα Ηνωμένα Εθνη, την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο νέος «χάρτης» των Βρυξελλών για το κλίμα θα δημοσιευθεί την Τετάρτη και παρουσιάζει μία σειρά σεναρίων με στόχο τη μείωση του άνθρακα και το φρένο στην καταστροφική παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας.

Η μείωση των εκπομπών άνθρακα στο μηδέν μέχρι το 2050 είναι κριτικής σημασίας για την παγκόσμια θέρμανση.

Την επόμενη εβδομάδα γίνονται οι ετήσιες συνομιλίες για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, στην Κατοβίτσε, στην Πολωνία και οι υπογράφοντες της συμφωνίας του Παρισιού θα διαπραγματευθούν τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτή.

Η ΕΕ έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές κατά 22% στο διάστημα μεταξύ 1990-2017, ενώ η οικονομία της σημείωσε ανάπτυξη 57% το ίδιο διάστημα.

Εχει υποσχεθεί να περικόψει τις εκπομπές κατά 40% μέχρι το 2030 και είναι σε πορεία επίτευξης αυτού του στόχου.

Ωστόσο, οι υπάρχουσες πολιτικές της Ενωσης δεν είναι αρκετές για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού, με τις νέες πολιτικές να είναι δύο φορές πιο δαπανηρές.

Οι υποδομές στον τομέα της ενέργειας που θα χρειαστούν για να εξαλειφθούν οι εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 κυμαίνονται στα €175δισ.-€290 δισ., με το μεγαλύτερο κομμάτι να πρέπει να δοθεί από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη με τις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τους στόχους του μπλοκ για το 2030, οι σκανδιναβικές χώρες και άλλα δυτικά κράτη μέλη έχουν συχνά διαφωνήσει, ενώ οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επιθυμούν περισσότερο χρόνο για να αντικαταστήσουν τις παλαιότερες υποδομές και να βοηθήσουν τις ρυπογόνες βιομηχανίες και τους εργαζομένους τους να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

Η νέα έκθεση προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των παραπάνω ομάδων, υποδηλώνοντας ότι απαιτείται περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθηθούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί και να προσαρμοστούν στη μετάβαση.

«Κανείς δεν μπορεί να μείνει πίσω», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, Miguel Arias Cañete.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v