Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AXIA: Τι σημαίνει η νέα εξαγορά στη Ρουμανία της ΔΕΗ

Διατηρούμε τη σύσταση «αγορά» για τη μετοχή με τιμή-στόχο τα 22,60 ευρώ ανά μετοχή δηλώνει η ΑΧΙΑ. Πώς διάβασε τα αποτελέσματα εξαμήνου. Τι κερδίζει η επιχείρηση από το νέο ντιλ στη Ρουμανία.

AXIA: Τι σημαίνει η νέα εξαγορά στη Ρουμανία της ΔΕΗ

Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, με τα EBITDA να διαμορφώνονται υψηλότερα από τις προσδοκίες της, χάρη στις καλές επιδόσεις τόσο της διανομής, όσο και της ολοκληρωμένης δραστηριότητας (παραγωγή και προμήθεια), οι οποίες υποβοηθήθηκαν από την ενοποίηση των ρουμανικών δραστηριοτήτων για πρώτη φορά. Οι αναλυτές της ΑΧΙΑ διατηρούν τη σύσταση αγοράς για τη ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 22,60 ευρώ ανά μετοχή.

«Η διοίκηση επανέλαβε την πρόβλεψή της για επαναλαμβανόμενα EBITDA για το έτος ύψους 1,8 δισ. ευρώ με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες στα 0,35 δισ. ευρώ. Σημαντικό είναι ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία με τον όμιλο Evryo, που ανήκει σε κεφάλαια που διαχειρίζεται η Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει 629MW ΑΠΕ σε λειτουργία και περίπου 145MW σε περιουσιακά στοιχεία υπό κατασκευή. Η συμφωνία έχει συνολική επιχειρηματική αξία περίπου 700 εκατ. ευρώ, με τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία να προσθέτουν ένα εκτιμώμενο ποσό 100 εκατ. ευρώ σε EBITDA ετησίως», εξηγούν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.

«Συνολικά, ικανοποιητικές επιδόσεις από τη ΔΕΗ, παρά τις αρχικές ανησυχίες λόγω της αστάθειας των αγορών, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου μοντέλου με την υποστήριξη που παρέχεται στην κερδοφορία από: i) την επέκταση της παραγωγής από ΑΠΕ μαζί με ii) τη σταδιακή μείωση της λιγνιτικής παραγωγής.

Επιπλέον, η πιο προβλέψιμη δραστηριότητα διανομής συνεχίζει να αποδίδει πολύ καλά, δημιουργώντας EBITDA ύψους 410 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, με τη διοίκηση να σχολιάζει ότι η δραστηριότητα αυτή θα αποφέρει περίπου το 40% του στόχου EBITDA ύψους 1,8 δισ. ευρώ φέτος.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η ΔΕΗ διαθέτει περίπου 3,3GW ΑΠΕ υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή που θα προστεθούν στο δυναμικό των 1,5GW που βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία. Είναι σημαντικό ότι με την εξαγορά του ρουμανικού χαρτοφυλακίου της Macquarie, ο στόχος των 5,5GW ΑΠΕ (εκτός υδροηλεκτρικών) μέχρι το 2026 είναι πλέον εφικτός», συνεχίζουν οι αναλυτές.

«Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο της Macquarie, πρόκειται για μια συμφωνία σε ελκυστική τιμή (η διοίκηση δήλωσε ότι αποδίδει περίπου 10% μη μοχλευμένο συντελεστή αποδοτικότητας IRR έργου), ενώ το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει μεγάλη διάρκεια στην προσφορά προσθέτει περαιτέρω στις αποδόσεις των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων».

«Η εξαγορά και οι επενδύσεις οργανικής ανάπτυξης αυξάνουν τη μόχλευση (καθαρό χρέος προς EBITDA) που σήμερα ανέρχεται σε 2,3 φορές (καθαρό χρέος στα 3,83 δισ. ευρώ), με το ανώτατο όριο των 3,5 φορών να μας οδηγεί στον υπολογισμό για πρόσθετο καθαρό χρέος περίπου 4,0 δισ. ευρώ έως το 2026. Η διοίκηση σημείωσε ότι εξετάζει την αγορά χρέους σε ευρώ. Τέλος, επισημαίνουμε την πεποίθηση της διοίκησης (όπως εκφράστηκε στην τηλεδιάσκεψη) για καθαρά κέρδη 700-800 εκατ. ευρώ το 2026 (ή αύξηση πάνω από 100% σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα του 2024), καθώς οι συνεχιζόμενες επενδύσεις αρχίζουν να αποδίδουν».

«Διατηρούμε τη σύσταση αγοράς για τη ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 22,60 ευρώ ανά μετοχή», καταλήγει η ΑΧΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v