Οι αμερικανικές τράπεζες, ο μεγάλος νικητής του ιταλικού «Όχι»

Με καθεμία ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση, οι αμερικανικές τράπεζες παίρνουν μερίδιο αγοράς, τονίζουν οι ειδικοί. Όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει λόγος να επενδύσει κανείς στην Ευρώπη πριν η εικόνα γίνει πιο σαφής.

Οι αμερικανικές τράπεζες, ο μεγάλος νικητής του ιταλικού «Όχι»

Παρά την ταραχώδη χρονιά για πολιτική και επιχειρήσεις, το 2016 φτάνει στο τέλος του με τις αμερικανικές τράπεζες να βρίσκονται σε κατάσταση σταθερότητας. Μετά την εκρηκτική άνοδο του Νοεμβρίου, οι τράπεζες πήραν άλλη μια ώθηση τη Δευτέρα από την νίκη του «Όχι»  στο ιταλικό δημοψήφισμα αυτή την Κυριακή.

Ένα από τα σαφή αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είναι ότι μια διάσωση των μεγάλων τραπεζών της χώρας δείχνει λιγότερη πιθανή, καθώς το λαϊκίστικο, αντικαθεστωτικό αίσθημα συνεχίζει να εντείνεται.

Άλλη μια επίπτωση του δημοψηφίσματος είναι πως ο αμερικανικός τραπεζικός τομέας που για χρόνια είχε απομονωθεί, τώρα ξαφνικά είναι μεταξύ των καλύτερων επιλογών.

«Σαφώς, αυτό είναι καλό για τις τράπεζες των ΗΠΑ», επιβεβαίωσε ο Chris Whalen της Kroll Bond Rating Agency. «Αν είσαι παγκόσμιος επενδυτής, θέλεις έκθεση σε χρηματοοικονομικές εταιρίες. Δεν θα πας στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε στην κατοχή μας αυτούς τους τίτλους, πριν να είναι ξεκάθαρο το τι προτίθενται να κάνουν», εξήγησε σύμφωνα με το CNBC.

Στο μεταξύ, οι ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην προσπάθεια να ανοικοδομήσουν εμπιστοσύνη στην αγορά.

Κύριο πρόβλημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή εκείνα που έχουν καθυστερήσει τουλάχιστον 90 ημέρες. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν περίπου 356 δισ. ευρώ στα βιβλία τους και τα κεφάλαιά τους απέχουν τρομακτικά από το να καλύπτουν αυτό το ποσό.

Το «Όχι» πρακτικά σημαίνει πως οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να βγουν έξω και να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να καλύψουν τα κόκκινα δάνεια, κάτι που θα είναι δύσκολο δεδομένης της μορφής των ισολογισμών τους. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν επιδιώξει να αποφύγουν καταστάσεις όπου μεμονωμένες τράπεζες έχουν ξεχωρίσει ως νικητές ή χαμένοι.

Οι επενδυτές «ξεφορτώθηκαν» τις ιταλικές τράπεζες στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας, ενώ την ίδια ώρα οι αμερικανικές τράπεζες κατέγραφαν μεγάλες ανόδους, με τον KBW Nasdaq Bank Index να ενισχύεται περίπου 1,3% στην πρωινή διαπραγμάτευση.

Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 22% μέχρι στιγμή φέτος, ενώ «χρωστά» μεγάλο μέρος επιδόσεών του στο ράλι μετά τις εκλογές και τις προσδοκίες πως μια προεδρία Τραμπ θα φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη, υψηλότερα επιτόκια και πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον από αυτό που έχει σηματοδοτήσει τα μετά-κρίσης έτη.

Ακόμη ένας γύρος αναταραχής στην Ευρώπη –μια λεγόμενη μετάδοση των προβλημάτων από την Ιταλία σε άλλες περιοχές της ηπείρου- θα μπορούσε να καταστήσει τις αμερικανικές τράπεζες ακόμη πιο ελκυστικές: «Αυτό που έχουμε δει με όλες αυτές τις ευρωπαϊκές τραπεζικές κρίσεις είναι ότι οι τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν καταφέρει να πάρουν μερίδιο αγοράς», επιβεβαίωσε ο Dick Bove, αντιπρόεδρος της Rafferty Capital Markets.

«Δεδομένου ότι υπάρχει μια γενική συναίνεση παντού, πως οι αμερικανικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες με πλεονάζουσα ρευστότητα, παίρνουν μερίδιο αγοράς», εξήγησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v