Αντιδρά η Fitch στις αποφάσεις της ΕΚΤ

Η έλλειψη ενημέρωσης δεν είναι συνεπής με την πολιτική για βελτίωση της διαφάνειας, σημειώνει η Fitch. Ζητά υποχρεωτική δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Αντιδρά η Fitch στις αποφάσεις της ΕΚΤ

Η απόφαση που πήρε η ΕΚΤ να επιτρέψει προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τον ELA σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά μπορεί να μείνουν στο σκοτάδι αναφορικά με την πραγματική κατάσταση μιας τράπεζας σε ό,τι αφορά τη ρευστότητά της, σημειώνει η Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η παρουσίαση στοιχείων για τη ρευστότητα και τις επιβαρύνσεις του ενεργητικού επί μακρόν ήταν αδιαφανής, παρότι απαραίτητη για τους επενδυτές.

Οι εισηγμένες τράπεζες στην ΕΕ είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν εγκαίρως τις πληροφορίες που επηρεάζουν την τιμή τους. Οι δημόσιες ανακοινώσεις μπορούν να καθυστερήσουν μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά από τον Ιούλιο του 2016 η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τις αγορές θα εισάγει ρύθμιση που θα επιτρέπει στις τράπεζες να καθυστερούν τις ανακοινώσεις για τον ELA, τονίζει ο οίκος.

Όπως σημειώνει, το γεγονός ότι δόθηκε στις κεντρικές τράπεζες το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα δημοσιοποιήσουν στοιχεία για τον ELA δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να κρατούν πληροφορίες μακριά από το επενδυτικό κοινό. Η έλλειψη ενημέρωσης δεν είναι συνεπής με την πολιτική για βελτίωση της διαφάνειας, σημειώνει η Fitch και τονίζει ότι λεπτομέρειες για τη ρευστότητας μιας τράπεζας είναι «κρίσιμες» για την αγορά και πρέπει να αποκαλύπτονται.

Πιστεύουμε ότι θα βοηθούσε τους επενδυτές των τραπεζών να έχουν τις πληροφορίες για τις τράπεζες που λαμβάνουν ELA, το νόμισμα και το ποσό της ανάληψης, τις ωριμάνσεις των δανείων, τα επιτόκια που εφαρμόζονται και το ύψος των εχέγγυων που δίνουν, όπως και τις αποτιμήσεις και τα "κουρέματα" που επιβάλλονται, υπογραμμίζει ο οίκος.

Η Fitch επισημαίνει τα παραδείγματα των Royal Bank of Scotland και HBOS που έλαβαν βοήθεια από τον ELA ύψους 61 δισ. λιρών, με την πληροφορία να δημοσιοποιείται από την Τράπεζα της Αγγλίας έναν χρόνο περίπου μετά τον δανεισμό. Στον αντίποδα, οι λεπτομέρειες για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA δημοσιοποιούνταν στον Τύπο σχεδόν σε real time, σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v