Χρυσώνει τους Ρώσους για να καταταγούν η Μόσχα

Δυσκολίες στη στρατολόγηση οδηγούν μεγάλες πόλεις να προσφέρουν έξτρα χρήματα πέρα από την κρατική αμοιβή. Φόβοι ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα επιστράτευση.

Χρυσώνει τους Ρώσους για να καταταγούν η Μόσχα

Η έλλειψη στρατιωτών ωθεί τη Ρωσία να αυξήσει τα μπόνους στρατολόγησης ώστε να αποφύγει την επανάληψη μιας αντιλαϊκής επιστράτευσης. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν λίγα σημάδια ότι λειτουργεί η στρατηγική, υποστηρίζει το Bloomberg.

Ο στρατός δεν παίρνει αρκετούς νέους στρατιώτες για να καλύψει με τις απώλειες στην πρώτη γραμμή που είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τρεις πηγές κοντά στο Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που ζητούν να μην κατονομαστούν. Οι αρμόδιοι στις περιφέρειες ανταποκρίνονται κατά μέσο όρο μόλις στο ένα τρίτο στις ποσοστώσεις στρατολόγησης, δήλωσε πηγή που γνωρίζει την κατάσταση.

Η κατάσταση μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να σκεφτεί μια νέα επιστράτευση, σύμφωνα με δύο από τις πηγές, πιθανά πριν το τέλος του έτους. 

Η εισβολή της Ουκρανίας στο ρωσικό Κουρσκ, η οποία συνάντησε μικρή αντίσταση, υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο. Οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους και οι επιθετικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με το Κίεβο.

Η Ρωσία έχει εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα στην πρώτη γραμμή στην ανατολική και νότια Ουκρανία, όπου αντιμετωπίζει αυξανόμενες απώλειες. Η αποτυχία απόκρουσης της ουκρανικής επίθεσης μέχρι στιγμής και η αποκατάσταση του ελέγχου των συνόρων της έχει αποκαλύψει την έλλειψη αμυντικών εφεδρειών.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε κινητοποίηση 300.000 εφέδρων τον Σεπτέμβριο του 2022, προκαλώντας ανησυχία και την έξοδο έως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από τη χώρα. Θέλοντας να αποφύγει την επανάληψη αυτής της εμπειρίας, το Κρεμλίνο έχει επιλέξει να απευθύνεται στον πατριωτισμό των Ρώσων και στις προσφορές μετρητών.

Τον Ιούλιο, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δεσμεύτηκε να πληρώσει 1,9 εκατομμύρια ρούβλια (22.000 δολάρια) σε εθελοντές. Στο ποσό προστίθενται 600.000 ρούβλια που καταβάλλονται ετησίως σε μηνιαίες δόσεις από την κυβέρνηση της πόλης για συμπλήρωση μισθών και μπόνους που προσφέρει το υπουργείο Άμυνας.

Συνολικά, σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι νεοσύλλεκτοι εισπράττουν 5,2 εκατομμύρια ρούβλια τον πρώτο χρόνο, περίπου τρεις φορές τον μέσο ετήσιο μισθό στην πρωτεύουσα πέρυσι.

Η Αγία Πετρούπολη, η πατρίδα του Πούτιν και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, ακολούθησε το παράδειγμα, προσφέροντας 1,6 εκατομμύρια ρούβλια σε νεοσύλλεκτους.

Ο Πούτιν εξέδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να διπλασιάσει το ομοσπονδιακό μπόνους που καταβάλλεται στους νεοσύλλεκτους σε 400.000 ρούβλια μέχρι το τέλος του έτους και κάλεσε τις περιφερειακές αρχές να αντιστοιχίσουν την πληρωμή. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Ρωσία τον Μάιο ήταν λίγο κάτω από 86.500 ρούβλια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v