Οι επτά κρυφοί “άσοι” του ταμπλό

Την ώρα που το Χ.Α… λαχανιάζει, 2 + 5 μετοχές ξεχωρίζουν. Η «κόπωση» των αποτιμήσεων, με βάση το δείκτη EV/EBITDA, οι προτάσεις των αναλυτών και οι κινήσεις από τους θεσμικούς επενδυτές. Οι κορυφαίες επιλογές των ΑΧΕ.

Οι επτά κρυφοί “άσοι” του ταμπλό
Αποτιμήσεις αντίστοιχες ή υψηλότερες των ομοειδών ευρωπαικών τίτλων εμφανίζει, πλέον, η πλειονότητα των εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρήσεων, καθιστώντας «σπαζοκεφαλιά», σύμφωνα με διαχειριστές χαρτοφυλακίων, τις τοποθετήσεις της επόμενης ημέρας.

Το ράλυ τιμών, που πυροδότησε η μείωση του ρίσκου χώρας, είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότερες εισηγμένες να τελούν υπό διαπραγμάτευση πλέον με δείκτη EV / EBITDA αντίστοιχο των ομοειδών τίτλων ευρωπαικών περιφερειακών αγορών, κάτι που όπως σημειώνει, χαρακτηριστικά, η Eurobank Securities δεν αφήνει πολλά περιθώρια για περαιτέρω άνοδο.

Για παράδειγμα, οι τίτλοι των Coca Cola, ΔΕΗ, Τιτάν, ΕΧΑΕ έφθασαν να τελούν υπό διαπραγμάτευση κοντά ή πάνω από τους ευρωπαικούς μέσους όρους, με βάση το δείκτη EV/EBITDA, ενώ στο τέλος του ράλυ υπεραπέδωσαν και οι τίτλοι των Μotor Oil και ΕΛΠΕ, κλείνοντας τη ψαλίδα με τους ομοειδείς ευρωπαικούς τίτλους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Μεσαία Κεφαλαιοποίηση.

Ενώ οι εταιρείες του Euro Stoxx Utilities τελούν υπό διαπραγμάτευση με δείκτη EV προς EBITDA 2012 της τάξης του 6,6 ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο κλείσιμο της Δευτέρας είχαν κεφαλαιοποίηση που αντιστοιχούσε, σύμφωνα με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή σε 8,8 με 9,5 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2012.

Η Φουρλής έφθασε να τελεί υπό διαπραγμάτευση περίπου 15 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2012 όταν ο αντίστοιχος δείκτης για τις εταιρείες του Eurostoxx Retail διαμορφωνόταν σε 6,7 φορές.

Η γρήγορη και μαζική άνοδος των αποτιμήσεων οδήγησε τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και τους λίγους ξένους που συμμετέχουν στην αγορά σε περιορισμένες αναδιαρθρώσεις θέσεων. Οι θεσμικοί μείωσαν, την περασμένη εβδομάδα, τις θέσεις τους σε τίτλους που κατέγραφαν μεγάλη άνοδο (Intralot, Φουρλής, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, MOH κ.ά.) και μεταστράφηκαν σε τίτλους που υστερούσαν, όπως αυτοί των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.

Η μαζική μεταστροφή είχε ως αποτέλεσμα οι παραπάνω τίτλοι να υπεραποδώσουν, με τη σειρά τους, με αποτέλεσμα το μεν Χ.Α. να …λαχανιάσει, η αγορά, όμως, να μην διορθώνει σημαντικά, καθώς οι μεγάλοι παίκτες παραμένουν υπερεπενδυμένοι, με το φόβο ότι αν πουλήσουν δεν θα ξαναβρούν σε καλύτερες τιμές τα χαρτιά που άφησαν.

Πρόκειται, σύμφωνα με έμπειρο διαχειριστή, για μίνι «σπαζοκεφαλιά» καθώς τελειώνουν τα περιθώρια εύκολης ανόδου, με την αγορά να δείχνει απρόθυμη να διορθώσει. Από δω και πέρα οι επενδυτές καλούνται, σύμφωνα με τον ίδιο, να εντοπίσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες της επόμενης ημέρας με βάση τη δυνατότητα των εταιρειών να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και τις ταμειακές ροές τους.


Ελάχιστες οι «ρεζέρβες» στο ταμπλό

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις κορυφαίες επιλογές των Χρηματιστηριακών έχουν απομείνει πλέον τρεις – τέσσερις μετοχές εκ των οποίων μάλιστα οι τίτλοι των ΟΤΕ και Μέτκα φιγουράρουν σε όλα σχεδόν τα stock picks των ΑΧΕ.

Η Eurobank Χρηματιστηριακή αφαίρεσε χθες τους τίτλους των Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΕΥΔΑΠ από τις κορυφαίες επιλογές της, διατηρώντας τους τίτλους ΟΤΕ και Μετκα ενώ πρόσθεσε ξανά τον τίτλο του ΟΠΑΠ.

ΟΤΕ: Με βάση το κλείσιμο της Δευτέρας ο ΟΤΕ τελεί υπό διαπραγμάτευση 3,5 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2012 σύμφωνα με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, που διατηρεί τιμή στόχο για τον τίτλο τα 7 ευρώ, όταν ο δείκτης EuroStoxx Telecommunications τελεί υπό διαπραγμάτευση περίπου 4,4 φορές τα EBITDA του 2012.

Η Eurobank Securities δίνει τα 7,40 ευρώ ως τιμή στόχο για τον ΟΤΕ εκτιμώντας ότι έχει περιθώρια περαιτέρω ανόδου μια και η τιμή αντιπροσωπεύει 3,6 φορές τα EBITDA του 2013 και 3,2 φορές τα EBITDA του 2014.

Η συνεχής προσπάθεια για έλεγχο του κόστους από τη διοίκηση Τσαμάζ οδήγησε σε αύξηση του περιθωρίου προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας στο 36,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2012, και σε σημαντική αύξηση της δημιουργίας ταμειακών ροών. Ο ΟΤΕ θα επιβαρυνθεί στο δ' τρίμηνο του 2012 από το εφάπαξ κόστος εθελουσίας θα επιτύχει, όμως, εξοικονόμηση της τάξης των 80 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ταυτόχρονα, η βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα, επιτρέπει στον ΟΤΕ να ξαναβγεί στις αγορές εκδίδοντας σε συνεργασία με εγχώριες τράπεζες και την Credit Suisse τριετές ομολογιακό ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που απευθύνεται κυρίως στους Ελληνες κατόχους ομολογιών που λήγουν τον φετινό Αύγουστο.

Η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση της στρατηγικής που έχουν χαράξει Deutsche Telekom και διοίκηση του ΟΤΕ για τη μείωση του δανεισμού του.


ΜΕΤΚΑ: O τίτλος τελεί υπό διαπραγμάτευση με 5,6 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2012 και με πολλαπλασιαστή κερδών ( p/e) 8,5 σύμφωνα με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, που διατηρεί ως τιμή στόχο τα 9,50 ευρώ.

To τμήμα ανάλυσης της Eurobank Securities περιλαμβάνει επίσης την ΜΕΤΚΑ στις κορυφαίες επιλογές της δίνοντας τιμή στόχο τα 13,70 ευρώ καθώς θεωρεί ότι η τιμή αντιπροσωπεύει 3,6 φορές τα EBITDA του 2013 και 3,2 φορές τα EBITDA του 2014.


Μετοχές που σηκώνουν …κουβέντα

Ταυτόχρονα υπάρχει μια κατηγορία μετοχών που …σηκώνουν κουβέντα. Πρόκειται για εταιρείες που δείχνουν "ακριβές" με βάση τα EBITDA και τα κέρδη του 2012 μπορούν όμως να βελτιώσουν τις προοπτικές τους στις επόμενες χρήσεις.


ΟΠΑΠ: Οι αναλυτές διχάζονται για τον ΟΠΑΠ. Και αυτό διότι η επιβολή φόρου 30% στα μικτά κέρδη, και φόρου 10% στα κέρδη των παικτών ως 100 ευρώ μειώνει τις προοπτικές κερδοφορίας, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία των βιντεολόττο (VLTs) και τι θα αποφέρει σε EBITDA και κερδοφορία.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η εξαγορά των κρατικών λαχείων, με τσουχτερό τίμημα και η εν εξελίξει διαδικασία πώληση του 33% του ΟΠΑΠ το παζλ γίνεται ακόμη πιο σύνθετο.

Το consensus τοποθετεί την τρέχουσα αποτίμηση του Οργανισμού σε όρους EV προς EBITDA στις 8,2 φορές και στις 5,7 φορές για το 2014 όπου η λειτουργία των VLTs θα έχει αρχίσει να παράγει ταμειακές ροές. Από την άλλη, ο ΟΠΑΠ τελεί υπό διαπραγμάτευση με σημαντικό premium έναντι της Lottomatica αλλά με σαφώς μικρότερο premium σε σχέση με το William Hill σε όρους 2013. Η μέση τιμή στόχος των αναλυτών αγγίζει τα 5,9 ευρώ.


Motor Oil: Η μετοχή συνεχίζει να τελεί υπό διαπραγμάτευση με μονοψήφιο p/e και περίπου 6,7 φορές τα EBITDA του 2012 σύμφωνα με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, στα επίπεδα δηλαδή που βρίσκεται και ο κλάδος της πανευρωπαικά. Η σημαντική άνοδος είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ρευστοποιήσεις από εγχώριους κυρίως θεσμικούς.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι κλειδί για την περαιτέρω συμπεριφορά του τίτλου θα αποτελέσει το περιθώριο διύλισης του δ' τριμήνου του 2013.


ΕΛΠΕ: Η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση 9 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2012 και με P/E 10,3 σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς.. Ωστόσο, κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση στα μεγέθη της λόγω της λειτουργίας της νέας μονάδας διύλισης στην Ελευσίνα. Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ο δείκτης EV- EBITDA για φέτος πέφτει στα επίπεδα του 6,7, ωστόσο το premium διατηρείται σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη.


JUMBO: Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου της χρήσης 1/7/2012 με 30/6/2013 προβλημάτισαν τους αναλυτές, καθώς εμφάνισε μείωση πωλήσεων, παρά το γεγονός ότι περιλάμβαναν και την εορταστική περίοδο. Ο προβληματισμός εντείνεται από το γεγονός ότι η διοίκηση της εισηγμένης επιμένει στην οδηγία για καθαρά κέρδη 70 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από το consensus της αγοράς.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα καθαρά κέρδη της Jumbo θα διαμορφωθούν πολύ υψηλότερα (στα επίπεδα των 85 εκατ. ευρώ) από αυτά που προβλέπει η διοίκηση και βάσει των παραπάνω εκτιμήσεων το p/e είναι 9,5 και περίπου 6,4 φορές τα φετινά EBITDA (Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ).

Αν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι συνήθως συντηρητικές εκτιμήσεις της διοίκησης δεν διαψευσθούν επί τα βελτίω τότε η εταιρεία τελεί υπό διαπραγμάτευση με πολύ υψηλότερους δείκτες p/e και EV/ EBITDA .

Προβληματισμό δημιουργεί και η απόφαση Βακάκη, να αποχωρήσει από τη θέση
του διευθύνοντος συμβούλου
της Jumbo, όπως καταγράφει η στήλη Χαμαιλέων


ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Βάσει των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα χρήσης 2012 είναι ακριβή με 15,9 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA, σύμφωνα με την Πειραιώς.

Με δεδομένο όμως ότι η εταιρεία διπλασιάζει τα EBITDA της κάθε δύο χρόνια, ο δείκτης EV προς EBITDA 2014 διαμορφώνεται περίπου στο 6, στα επίπεδα δηλαδή του κλάδου πανευρωπαικά.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v