Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Οι εκπτώσεις έγιναν... ξεπούλημα

Κάτω από τη λογιστική τους αξία τελούν υπό διαπραγμάτευση επτά στις δέκα εισηγμένες λόγω της συνεχούς απαξίωσης της αγοράς. Πού κρύβονται ευκαιρίες. Οι εκπλήξεις. Τι δείχνουν τα P/BV των τραπεζών.

Χ.Α.: Οι εκπτώσεις έγιναν... ξεπούλημα
H απαξίωση στο Χ.Α. τις προηγούμενες μέρες έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των εταιρειών που τελούν υπό διαπραγμάτευση πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία (price to book value - P/BV).

Με βάση το κλείσιμο της 8ης Αυγούστου και τις λογιστικές αξίες της 31ης Δεκεμβρίου του 2010, 197 μετοχές βρίσκονταν στην προαναφερόμενη κατηγορία, ενώ ελάχιστες είναι εκείνες που είναι διαπραγματεύσιμες με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία πάνω από τη 1,5 φορά.

Δηλαδή, πολύ περισσότερες από τις μισές εισηγμένες, με αιτία και την πτώση των τιμών το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία!

Παραδοσιακά, δείκτης P/BV χαμηλότερος της μονάδας ήταν χαρακτηριστικό ζημιογόνων επιχειρήσεων ή μετοχών με πτωτικές τάσεις και με αυξημένο βαθμό κινδύνου. Στην τρέχουσα συγκυρία, όμως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι δείκτες P/BV εμφανίζονται σαφώς κατώτεροι από αυτούς των προηγούμενων ετών και είναι χαμηλότεροι ακόμα και από το 0,50 σε μεγάλο αριθμό εταιρειών που δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι όταν ο δείκτης P/BV υπολογίζεται στη 1,5 φορά αυτό σημαίνει πως κάθε 1 ευρώ που καταβάλλεται για την αγορά μέρους της εταιρείας προορίζεται για την αγορά λογιστικών καταγεγραμμένων στοιχείων και το υπόλοιπο 0,5 ευρώ είναι premium στην τιμή αγοράς.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν η τιμή του τίτλου που αγοράζουμε είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV χαμηλότερο της μονάδας. Αυτό σημαίνει πως αγοράζουμε τα καταγεγραμμένα στοιχεία με discount (έκπτωση).

Στην περίπτωση πολλών εισηγμένων αυτό το discount μοιάζει υπερβολικό, όμως, από την άλλη πλευρά, ο δείκτης P/BV δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την κερδοφορία ούτε και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των επιχειρήσεων.

Επίσης, μία σημαντική παράμετρος στην τρέχουσα χρονική συγκυρία είναι ότι οι χαμηλοί δείκτες λογιστικής αξίας μπορεί να κρύβουν και εκπλήξεις για τους επενδυτές σε αξίες τόσο κτήσης συμμετοχών όσο και αποθεμάτων ή λοιπών στοιχείων του ενεργητικού.

Οι εκπλήξεις

Πάντως, πέραν των προβληματικών εταιρειών, στη λίστα με τους χαμηλούς δείκτες τιμής προς λογιστική αξία συγκαταλέγονται μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις: 

* Η ΔΕΗ τελεί υπό διαπραγμάτευση με P/BV της τάξεως του 0,21, ενώ η Μυτιληναίος αρκετά χαμηλά, στη 0,69 φορά. Η Ελλάκτωρ και η J&P Άβαξ, με ίδια κεφάλαια πάνω από 950 και 320 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τελούν υπό διαπραγμάτευση με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στη 0,36 και στη 0,16 φορά αντίστοιχα. Για τη Marfin Investment Group, η αποτίμησή της στο ταμπλό οδηγεί σε δείκτη P/BV της τάξεως του 0,14! 

* Η πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών είναι διαπραγματεύσιμη με σημαντικό discount σε σχέση με την εσωτερική αξία στις 31/12/2010, ωστόσο βαραίνει σε μεγάλο βαθμό ο λογιστικός χειρισμός από το haircut στα ελληνικά ομόλογα. Η Marfin Popular Bank, βάσει των ιδίων κεφαλαίων της στις 31/12/2010, διαπραγματεύεται με P/BV στη 0,18 φορά, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς στη 0,26 φορά.
 
Η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει δείκτη στο 0,40 και η Εθνική Τράπεζα στο 0,39. Παράλληλα, τόσο η Alpha Bank όσο και η EFG Eurobank διαπραγματεύονται με P/BV στη 0,26 φορά τα ίδια κεφάλαια του 2010 και στη 0,27 φορά αντίστοιχα, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ATEbank έχουν δείκτη στο 0,59 και στο 1,16 αντίστοιχα. 

* Από την υπόλοιπη αγορά, η μετοχή της Forthnet, με τη σημαντική πτωτική κίνηση του Χ.Α. το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμη πολύ χαμηλότερα από τη μονάδα, αφού ο δείκτης P/BV, βάσει των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων του 2010, διαμορφώνεται στο 0,21.
 
Ταυτόχρονα, για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ο δείκτης P/BV έχει ανέλθει στο 0,79, ενώ για την ΕΥΔΑΠ κινείται στο 0,44 και της ΕΥΑΘ στο 1,26. 

* Το σύνολο σχεδόν των κατασκευαστικών ομίλων (εκτός της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ) παρουσιάζει δείκτες της τάξεως του 0,40. 

* Στη Βιοχάλκο, εκτός από την ίδια την εταιρεία συμμετοχών, αρκετές από τις θυγατρικές της όπως η Σιδενόρ, η ΕΛΒΑΛ, η Χαλκόρ και η ΕΤΕΜ διαπραγματεύονται αρκετά χαμηλότερα από τη μονάδα. 

* Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων, όπως η Lamda Development, η Eurobank Properties, η Pasal Development και η Alpha Αστικά Ακίνητα, όλες σχεδόν κινούνται κάτω από το 1. 

* Μερικές ακόμα εισηγμένες εταιρείες που ξεχωρίζουν για τη χαμηλή τους αποτίμηση σε όρους ιδίων κεφαλαίων είναι η Inform Π. Λύκος, η Profile, η Ζάμπα, η Εβροφάρμα, η Μινέρβα, η Revoil, τα Πλαστικά Θράκης και τα Πλαστικά Κρήτης. 


***Αναλυτικά οι δείκτες P/BV των ελληνικών μετοχών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v