Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "σίγουρα χαρτιά" της Σοφοκλέους

Ποιες εισηγμένες ξεκινούν το 2011 αντιμετωπίζοντας μειωμένους κινδύνους απέναντι στην ύφεση που βαθαίνει - Αναλυτικοί πίνακες για τις "μετοχές εξωτερικού", τα "γεμάτα ταμεία" και τους "διατηρήσιμους τζίρους".

Τα σίγουρα χαρτιά της Σοφοκλέους
Ποιες εισηγμένες εταιρίες ξεκινούν το 2011 αντιμετωπίζοντας μειωμένους κινδύνους απέναντι στην ύφεση που βαθαίνει - Αναλυτικοί πίνακες για τις "μετοχές εξωτερικού", τα "γεμάτα ταμεία" και τους "διατηρήσιμους τζίρους" - Τι "παίζει" για τις τράπεζες.

Όλοι συμφωνούν ότι μπροστά μας έχουμε τουλάχιστον ένα εξάμηνο-"φωτιά", που θα συνοδευτεί από μεγάλη κάμψη στη ζήτηση και από σοβαρή επιδείνωση στα οικονομικά των επιχειρήσεων που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά.

Απέναντι σε αυτήν τη συγκυρία, αναλυτές και επενδυτές αναζητούν να επενδύσουν στο Χ.Α., σε μετοχές-"καταφύγια", οι οποίες εκτός των άλλων θα πρέπει να θεωρούνται ικανές να διατηρήσουν σημαντικό τουλάχιστον κομμάτι των περυσινών τους επιδόσεων, αν όχι και να τις αυξήσουν.

Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι το να αποφύγει κάποια εταιρία εντελώς μια τόσο έντονη ύφεση αποτελεί τη μεγάλη εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Απλώς ζητούνται περιπτώσεις που μπορούν να διασφαλίσουν πως μέσα στο δύσκολο 2011 θα επιβιώσουν και θα κλείσουν τη χρονιά με αξιοπρεπείς οικονομικές επιδόσεις.

Οι "μετοχές εξωτερικού"

Σε μια περίοδο όπου πέπλος αβεβαιότητας σκεπάζει την ελληνική οικονομία, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ένα από τα κριτήρια επιλογής μετοχών από τη Σοφοκλέους το υψηλό ποσοστό των πωλήσεων και των κερδών που προέρχονται από το εξωτερικό.

Όσο πιο διεθνοποιημένος θεωρείται ένας όμιλος, τόσο λιγότερη εξάρτηση φέρεται να έχει από την εγχώρια οικονομία, άρα τόσο λιγότερο θα επηρεαστεί σε περίπτωση όπου οτιδήποτε κακό συμβεί στην Ελλάδα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, χρήσιμες είναι οι εκτιμήσεις της HSBC για το ποσοστό του τζίρου και των λειτουργικών κερδών που προέρχεται από το εξωτερικό.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (σ.σ.: στο συνοδευτικό υλικό), οι περισσότερο διεθνείς όμιλοι από τους εισηγμένους της Σοφοκλέους που καλύπτει η HSBC είναι οι εξής: Frigoglass (από το εξωτερικό το 92% του προβλεπόμενου EBITDA για το 2011), Coca Cola Τρία Έψιλον (90%), Ιντραλότ (86%), Μέτκα (79%), Τιτάν (76%), Μυτιληναίος (65%), Folli Follie (60%) και Σαράντης (52%).

Επίσης, ποσοστά χαμηλότερα του 50%, αλλά αξιοσημείωτα, αναμένονται για τον ΟΤΕ (28%), τη Fourlis (24%), την Jumbo (21%), την Τέρνα Ενεργειακή (19%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (15%), τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ (14%) κ.ά.

Βέβαια, η HSBC αναφέρεται μόνο στις εισηγμένες που η ίδια καλύπτει. Έτσι, υπάρχουν πολλές άλλες εταιρίες του Χ.Α. των οποίων μεγάλο ποσοστό των δραστηριοτήτων κατευθύνεται στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι εξής: S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Βιοχάλκο, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Inform Λύκος, Σωληνουργεία Κορίνθου, Alco Hellas, Βιοκαρπέτ, Flexopack, Κυριακίδης Μάρμαρα, Ικτίνος, Καρέλια κ.ά.

Τονίζουμε βέβαια και πάλι ότι η δραστηριοποίηση στο εξωτερικό είναι ένας μόνο από τους παράγοντες αντιμετώπισης του κινδύνου και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλες οι παραπάνω εταιρίες θα περάσουν το 2011 χωρίς να... βρέξουν τα πόδια τους.

Οι τράπεζες

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τραπεζικό τομέα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), σύμφωνα με τις προβλέψεις της HSBC για το 2011, η πλέον ανεξαρτητοποιημένη τράπεζα από την εγχώρια αγορά είναι η Τράπεζα Κύπρου (το 71% των κερδών προ προβλέψεων προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος), ενώ ακολουθούν η Marfin-Λαϊκή (63%), η Εθνική (48%), η Πειραιώς (44%), η EFG Eurobank (29%) και η Alpha Bank (22%).

Τα "γεμάτα ταμεία"

Ένα άλλο σημαντικό κριτήριο με το οποίο επιλέγουν οι αναλυτές μετοχές μέσα στο 2011 είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο όπου η δυνατότητα πρόσθετου δανεισμού είναι περιορισμένη, όπως επίσης μειωμένη είναι και η διάθεση των επενδυτών να συμμετάσχουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στον παρατιθέμενο πίνακα υπάρχουν 21 εισηγμένες εταιρίες που με βάση τις πλέον πρόσφατες λογιστικές καταστάσεις (30/92010) διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα διαθέσιμά τους εμφανίζονται υψηλότερα του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Οι εταιρίες αυτές είναι: Alpha Αστικά Ακίνητα, Crown Hellas Can, Eurobank Properties, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ, ΖΑΜΠΑ, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Quest Holdings, Intertech, Jumbo, Κανάκης, Καρέλια, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Κρι Κρι, Λεβεντέρης, MLS, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, Rilken, Τέρνα Ενεργειακή και Trastor. Πολύ μεγάλο ταμείο επίσης διαθέτουν και άλλοι όμιλοι, όπως για παράδειγμα η MIG.

Βέβαια, η πολύ υψηλή ρευστότητα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα, ωστόσο πολλές φορές δεν σημαίνει τίποτε για το ύψος του τζίρου και των κερδών που θα σημειωθούν μέσα στο 2011.

Οι "σίγουροι" τζίροι

Μία ακόμη κατηγορία εταιριών που χαρακτηρίζονται σχετικά ασφαλείς είναι αυτή εκείνων που μπορούν να πείσουν την αγορά ότι κατά την περίοδο της κρίσης δεν θα απολέσουν σημαντικό ποσοστό των πωλήσεών τους.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα κρατικά μονοπώλια (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ κ.ά.), εταιρίες που έχουν κλειδωμένες τις πωλήσεις τους με συγκεκριμένο τίμημα (π.χ. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), όμιλοι με σημαντικές υπογεγραμμένες συμβάσεις (π.χ. η Ελλάκτωρ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η J&P Άβαξ αναμένεται να υλοποιήσουν σημαντικούς τζίρους τη διετία 2011 - 2012, με βάση τα υπάρχοντα συμβόλαιά τους) κ.ά.

Αντίθετα, με τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, οι περισσότερες μικρομεσαίες δυνάμεις του κλάδου αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα και υψηλότερη αβεβαιότητα.

Η πρόβλεψη βέβαια για σημαντικούς τζίρους μέσα στη διετία 2011 - 2012 για τις εταιρίες της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν σημαίνει αυτόματα και εξάλειψη όλων των κατηγοριών κινδύνων.


**Οι αναλυτικοί πίνακες με τη συμμετοχή των διεθνών δραστηριοτήτων στις πωλήσεις των εταιριών και με τις εισηγμένες με τα "γεμάτα" ταμεία δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v