”Φρέσκα κουλούρια” για ΟΤΕ από 5 οίκους (update)

Τις εκτιμήσεις τους για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία του ΟΤΕ μετά την απόκτηση της πλειοψηφίας στη RomTelecom παρουσιάζουν πέντε κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι (Dresdner, Goldman Sachs, UBS, Morgan Stanley, Societe Generale). Οι τιμές-στόχοι και οι προβλέψεις για τα μεγέθη του 2002- 2003.

”Φρέσκα κουλούρια” για ΟΤΕ από 5 οίκους (update)
Τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με την απόκτηση της πλειοψηφίας από τον ΟΤΕ στη RomTelecom παρουσιάζουν πέντε κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι (Dresdner, UBS, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Societe Generale), επισημαίνοντας ταυτόχρονα την πιθανή μείωση στην κερδοφορία του οργανισμού το 2003, αλλά και τα μακροχρόνια οφέλη.

Ειδικότερα, σε σύσταση για ”αγορά” με τιμή-στόχο τα 15 ευρώ προβαίνει σε έκθεσή της με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου η Dresdner για τη μετοχή του ΟΤΕ, μία ημέρα μετά την ενημέρωση των αναλυτών των επενδυτικών οίκων από τη διοίκηση του Οργανισμού.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν υπήρξε καμία έκπληξη ως προς τον σχεδιασμό της διοίκησης, αλλά επιβεβαιώθηκε η αναζήτηση λύσης για την CosmoRom, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και πώληση.

Το περιθώριο EBITDA μπορεί να ανέλθει σε 40% μέχρι το 2005 αν επιτευχθεί το πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού της εταιρίας, με κόστος 5.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και όφελος 11.000 ευρώ ανά εργαζόμενο ετησίως.

Ο τζίρος της εταιρίας για το 2003 εκτιμάται σε 959 εκατ. ευρώ (χωρίς την ενοποίηση της CosmoRom) και τα EBITDA σε 307 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες θα περιοριστούν σε 260 εκατ. ευρώ έναντι 414 εκατ. το 2002. Η εταιρία ενδέχεται να καταστεί κερδοφόρος το 2005.

”Επιτεύξιμους” θεωρεί τους στόχους της διοίκησης για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της RomTelecom και η Goldman Sachs, που εκτιμά επίσης ότι η μετοχή του ΟΤΕ θα έχει επίδοση καλύτερη της αγοράς, ενώ εκτιμά ότι η μερισματική απόδοση θα ανέλθει σε 6,4%.

Οι αναλυτές του οίκου χαρακτηρίζουν ”φιλόδοξο” το σχέδιο μείωσης του προσωπικού και δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα. Επίσης, η πώληση της CosmoRom θα εκθέσει την εταιρεία σε κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι σε όλη την Ευρώπη, όπως είναι η χρήση των κινητών δικτύων για τερματισμό σταθερών κλήσεων.

Τα χρέη της εταιρίας επίσης απασχολούν τους αναλυτές, ενώ έμφαση δίνεται και στην απελευθέρωση της ρουμανικής αγοράς, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι η RomTelecom θα απολέσει μερίδιο. Τα κέρδη ανά μετοχή για το 2003 εκτιμώνται σε 1,2 ευρώ, ενώ το Ρ/Ε υπολογίζεται σε 9,5.

Τιμή-στόχο τα 13 ευρώ για το επόμενο εξάμηνο θέτει για τη μετοχή του Οργανισμού η Societe Generale, η οποία αναφέρεται στην αύξηση του χρέους του ΟΤΕ κατά 550 εκατ. ευρώ λόγω της επικείμενης απορρόφησης της RomTelecom. Ο τζίρος του ΟΤΕ για το 2003 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 4,5 εκατ. ευρώ και το Ρ/Ε εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 10,2.

Η Μorgan Stanley θέτει τιμή-στόχο τα 14,50 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ σε σχετική έκθεσή της (04/02), προβλέποντας πως θα επιδείξει συμπεριφορά ”ανώτερη της αγοράς” (overweight).

Στην έκθεση, που συντάχθηκε με αφορμή τη λήξη του θέματος της RomTelecom, τονίζεται πως ο σχεδιασμός του ΟΤΕ είναι αξιόπιστος (credible), αφού έχει διαπραγματευθεί τα κόστη διασύνδεσης, ενώ θα διαθέτει τον πλήρη έλεγχο του management της εταιρίας.

Η Morgan Stanley επισημαίνει πως η ενοποίηση της RomTelecom θα πιέσει κατά 3% τα περιθώρια του ΟΤΕ το 2003, αλλά η απόδοση των ταμειακών ροών θα αυξηθεί κατά 10% περίπου.

Παράλληλα, η Morgan Stanley έχει ισχυρούς λόγους να πιστεύει πως το μέρισμα του Οργανισμού δεν θα μεταβληθεί προς τα κάτω.

Τα έσοδα της εταιρίας εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 4.288 εκατ. ευρώ για το 2002 και στα 4.456 εκατ. ευρώ για το 2003. Τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 1,07 ευρώ για το 2002 και στα 1,20 ευρώ για το 2003.

Το P/E του ΟΤΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, θα διαμορφωθεί στο 10,8 για το 2002 και στο 9,8 για το τρέχον έτος.

Εξάλλου, η UBS διατηρεί την τιμή-στόχο στα 11,7 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, στην έκθεσή της με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου, υιοθετώντας παράλληλα ”ουδέτερη στάση”, ενώ αποδίδει τον αριθμό (1) στην πρόβλεψή της, που σημαίνει πως οι εκτιμήσεις έχουν αυξημένες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν.

Στην έκθεση, που συντάχθηκε με αφορμή τη λήξη του ”θρίλερ” της RomTelecom, προβλέπεται αύξηση κατά 15% των συνολικών υποχρεώσεων του Οργανισμού για το 2003, στα 450 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ επισημαίνεται πως, αν και μακροχρόνια, η ”επένδυση” φαίνεται λογική, ωστόσο, βραχυχρόνια πιθανόν να δημιουργήσει πιέσεις στην κερδοφορία του ΟΤΕ και η μετοχή της εταιρίας να απολέσει τα αμυντικά χαρακτηριστικά της.

Η UBS εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΤΕ για το 2003 πιθανόν να μειωθούν κατά 2% περίπου.

Σε άλλο σημείο, η έκθεση εκτιμά ότι η RomTelecom είναι πολύ πιθανό να καταστεί βασικός παράγοντας που θα συνεισφέρει σημαντικά στην κερδοφορία του ελληνικού Οργανισμού, ενώ εκφράζεται η πρόβλεψη ότι στο μέλλον μπορεί να παράγει έως και το 18% των συνολικών πωλήσεων, το 12% των EBITDA και το 5% των λειτουργικών ταμειακών ροών.



Οι πωλήσεις του ΟΤΕ προβλέπεται να ανέλθουν στα 4.351 και 4.451 εκατ. ευρώ για το 2002 και το 2003 αντίστοιχα, ενώ τα προ φόρων κέρδη του Οργανισμού προβλέπεται να ανέλθουν στα 973 και 948 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v