Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NBG Securities: Τι ξεχωρίζει στα αποτελέσματα των τεσσάρων τραπεζών

Πού οφείλονται οι ενισχυμένες επιδόσεις των εγχώριων τραπεζών το τρίτο τρίμηνο. Το όφελος από τις αυξήσεις επιτοκίων, οι νέες χορηγήσεις και τα θετικά σινιάλα.

NBG Securities: Τι ξεχωρίζει στα αποτελέσματα των τεσσάρων τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες στο σύνολό τους εμφάνισαν ενισχυμένη απόδοση κατά το τρίτο τρίμηνο, με βελτιωμένες τάσεις στον πυρήνα της κερδοφορίας πριν από τις προβλέψεις.

Αυτό, σημειώνει σε έκθεσή της η NBG Securities, φαίνεται να οφείλεται κυρίως σε:

1. Αύξηση Επιτοκίων της ΕΚΤ: Οι τράπεζες επωφελήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αντιστάθμισε τη μείωση του Καθαρού Εισοδήματος από τα τραπεζικά δάνεια λόγω της λήξης του προνομιακού προγράμματος TLTRO.

2. Διεύρυνση των Δανειακών Χαρτοφυλακίων: Υπήρξε αύξηση στα δανειακά χαρτοφυλάκια μέσω νέων χορηγήσεων συνολικού ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

3. Σταθερά Λειτουργικά Έξοδα: Παρά την ύπαρξη πληθωρισμού, τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση.

Οι προσπάθειες των τραπεζών να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδα υποστηρίχθηκαν επιπλέον από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, χάρη στην αυξημένη δραστηριότητα στις επιχειρηματικές συναλλαγές. Επίσης, η ποιότητα των ενεργητικών συνέχισε να βελτιώνεται, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) να μειώνεται κατά 57 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση λόγω οργανικών ενεργειών και πωλήσεων NPE. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και αφθονία ρευστότητας, την οποία μπορούν να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.



Πιο αναλυτικά,

Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης ανέδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο, με τα εξής να επισημαίνονται:

1. Δυναμική ανάπτυξη του πυρήνα (core): Το core PPI αυξήθηκε κατά 10,9% σε τριμηνιαία βάση, υποστηριζόμενο από το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων και τη διαχείριση του κόστους καταθέσεων.
2. Καλύτερες επιδόσεις στα καθαρά κέρδη: Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν σε 277 εκατ. ευρώ (+131,8% σε τριμηνιαία βάση).
3. Μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE): Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παρέμειναν στα 2 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο, μειωμένα κατά 39% σε ετήσια βάση.
4. Ενίσχυση του δείκτη CET1: Ο δείκτης CET1 της Τράπεζας Πειραιώς με πλήρη επιβάρυνση στο τέλος του 3ου τριμήνου έφτασε στο 12,9%, κυρίως λόγω της οργανικής κεφαλαιακής παραγωγής.
5. Ενίσχυση στον συνολικό δείκτη πλήρως επιβαρυμένου CAD: Ο δείκτης CAD διαμορφώθηκε σε 17,6%, άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις καθώς και τις εποπτικές οδηγίες.

Η Αlpha Bank ανακοίνωσε τα εξής σημεία για το τρίτο τρίμηνο:

1. Βασικά Κέρδη προ προβλέψεων (core PPI): Οι βασικές επιδόσεις της Αlpha Bank καταγράφουν κέρδη ύψους 365 εκατομμυρίων ευρώ, με αύξηση 18,4% σε τριμηνιαία βάση. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε υψηλότερα επιτόκια και αυξημένες συνεισφορές από τίτλους, αντισταθμίζοντας την αύξηση του κόστους καταθέσεων και του κόστους από την έκδοση ομολόγων.
2. Κέρδη από Συνεχιζόμενες Δραστηριότητες: Η Αlpha Bank ανακοίνωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 208 εκατ. ευρώ, έναντι 191 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό επιτεύχθηκε επίσης χάρη σε υψηλότερες προμήθειες και μειωμένα λειτουργικά έξοδα.
3. Μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE): Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, συνολικά 2,9 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συρρικνώθηκε σε 7,2%, μείωση 40 μονάδων βάσης σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) έφτασε το 40,8%, αυξημένη κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση.
4. Ενίσχυση της Κεφαλαιακής Θέσης: Η κεφαλαιακή θέση της Αlpha Bank ενισχύθηκε, με το ποσοστό FL CET1 να αυξάνεται στο 13,9% από το 13,6% το δεύτερο τρίμηνο και το Συνολικό Ποσοστό Κεφαλαίου να φτάνει το 18,2%, αντί του 18,0% το δεύτερο τρίμηνο.

Η Eurobank ανακοίνωσε τα εξής σημεία για το τρίτο τρίμηνο:

1. Κύρια Κέρδη προ προβλέψεων (core PPI): Οι βασικές επιδόσεις της Eurobank καταγράφουν κέρδη ύψους 462 εκατομμυρίων ευρώ, με αύξηση 0,7% σε τριμηνιαία βάση. Αυτή η αύξηση προέρχεται από διάφορα προϊόντα και δραστηριότητες, όπως δάνεια, ομόλογα, παράγωγα προϊόντα και διεθνείς δραστηριότητες.
2. Καθαρό Εισόδημα από Συνεχιζόμενες Δραστηριότητες: Το καθαρό εισόδημα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε στα 318 εκατομμύρια ευρώ, με μείωση 7,4% σε τριμηνιαία βάση, πριν από εξαιρετικά αποτελέσματα.
3. Ανάπτυξη των Εσόδων από Τραπεζικά Δάνεια: Η αύξηση των εσόδων από τα τραπεζικά δάνεια συνοδεύτηκε από υψηλότερες προμήθειες, αντισταθμίζοντας τη μείωση των συναλλαγών και άλλων εσόδων, καθώς και από την αύξηση των λειτουργικών εξόδων.
4. Αύξηση στον Συνολικό Όγκο των Δανείων: Τα συνολικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 66 εκατομμύρια ευρώ σε τριμηνιαία βάση, φτάνοντας τα 42,2 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.
5. Μείωση του Αποθέματου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE): Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 145 εκατομμύρια ευρώ σε τριμηνιαία βάση, συνολικά 2,1 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε στο 4,9% από 5,2% το δεύτερο τρίμηνο και 5,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022.
6. Ενίσχυση της Κεφαλαιακής Θέσης: Η κεφαλαιακή θέση της Eurobank ενισχύθηκε, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαίου (CAD) στο 19,5% και το ποσοστό FL CET1 στο 16,8% για το 9μηνο, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 230 μ.β. και 260 μ.β. σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Η Εθνική Tράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο, με τα εξής σημεία να ξεχωρίζουν:

1. Πολύ ικανοποιητική ανάπτυξη στον πυρήνα (core): Το core PPI ανήλθε σε 481 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,5% σε τριμηνιαία βάση. Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στο βασικό επιτόκιο που οδηγήθηκε από την ανατιμολόγηση και τα έσοδα από τόκους δανείων.
2. Μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE): Το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 570 εκατ. ευρώ σε 1,2 δισ., με σχεδόν μηδενικό οργανικό σχηματισμό NPE.
3. Βελτίωση του δείκτη NPE και κάλυψης: Ο δείκτης NPE μειώθηκε σε 3,7% (έναντι 5,4% το 2ο τρίμηνο) και η κάλυψη αυξήθηκε σε 93,1% (έναντι 82,1% το 2ο τρίμηνο).
4. Ενίσχυση του δείκτη FL CET1: Ο δείκτης FL CET1 αυξήθηκε κατά 0,6% σε 17,9%, υποστηριζόμενος από την ισχυρή οργανική κερδοφορία.
5. Άνοδος του δείκτη συνολικών ιδίων κεφαλαίων (CAD): Ο δείκτης συνολικών ιδίων κεφαλαίων (CAD) ανήλθε σε 20,3%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v