Οι ζώνες άμυνας για το Χρηματιστήριο

Γιατί γυρίζει και πάλι η αγορά στον αρνητικό πόλο. Ο ρόλος των ξένων αγορών και τα κρίσιμα όρια κίνησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η σημασία της αύξησης της αξίας των συναλλαγών. Βγάζει αντίδραση σήμερα ο ΓΔ.

Οι ζώνες άμυνας για το Χρηματιστήριο

Η αλλαγή κλίματος στις ξένες αγορές και τα εντεινόμενα σημάδια ότι οι πιο δυνατές οικονομίες του κόσμου διολισθαίνουν ολοένα και περισσότερο, δημιουργούν πιέσεις στις μετοχές και αμφιβολίες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η αυξημένη μεταβλητότητα στις ξένες αγορές επιδρά και στις εγχώριες αξίες, οι οποίες μέχρι τώρα και για όλο το έτος υπεραποδίδουν των ευρωπαϊκών αγορών. Τις τελευταίες ημέρες, η πίεση συνοδεύεται από αύξηση των συναλλαγών και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συνέχεια. Έχουμε αναφέρει ότι η διατήρηση της διεθνούς ευνοϊκής συγκυρίας είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου η εγχώρια αγορά μετοχών να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.

Το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, οι αγορές της περιοχής μας (Νοτιοανατολική Ευρώπη) σημείωσαν τις πιο αρνητικές επιδόσεις από όλες τις περιοχές παγκοσμίως και σημειώθηκαν σημαντικές εκροές κεφαλαίων, οι οποίες έγιναν ορατές και στα ETF με εγχώριο ενδιαφέρον. Αν αυτές οι συνθήκες παγιωθούν, τότε με δυσκολία θα συνεχιστεί η υπεραπόδοση μέχρι το τέλος του έτους.

Στο τεχνικό επίπεδο, η κίνηση προς τις 880-900 μονάδες δεν επετεύχθη, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχασε πολύ εύκολα τη σημαντική περιοχή στήριξης των 845 μονάδων. Σε αυτές τις συνθήκες της αυξημένης μεταβλητότητας στο εξωτερικό, δυστυχώς η αύξηση των συναλλαγών βοήθησε στην ταχεία καθοδική διάσπαση και πλέον η επόμενη ουσιαστική στήριξη θα είναι οι 780 μονάδες. Στο ανοδικό σκέλος που είναι το δευτερεύον σενάριο πλέον οι 845-850 μονάδες και έπειτα οι 880 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική πορεία περνούσε μέσα από τη διατήρηση ή μη των 2.100 μονάδων. Είχαμε αναφέρει ότι «υποχωρώντας κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης θα κινηθεί άμεσα χαμηλότερα προς τις 2.000 μονάδες, με πιθανή στήριξη στις 1.950 μονάδες» και αυτό είναι το βασικό σενάριο πλέον για την αγορά. Εφόσον το ψυχολογικό επίπεδο κρατήσει, η εικόνα και πάλι βελτιώνεται πάνω από τις 2.100 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Η αλλαγή κλίματος ήρθε με υστέρηση και στον τραπεζικό δείκτη, που διέσπασε τις 790 μονάδες που ήταν το κρίσιμό του επίπεδο και πλησιάζει στη στήριξη στις 730 μονάδες. Χαμηλότερα είναι οι 660 και οι 600 μονάδες. Οι ταλαντωτές δεν είναι υπερπωλημένοι και δείχνουν ότι η νέα κίνηση είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Η Alpha Bank επέστρεψε με ταχύτητα στη ζώνη των 1,55-1,65 ευρώ. Η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι τα 1,55 ευρώ, διαφορετικά χαμηλότερα είναι το 1,47 και το 1,35 ευρώ ανά μετοχή.

Η στήριξη των 2,40-2,50 ευρώ, που είχε αποδειχθεί πολύ αξιόπιστη για την Εθνική Τράπεζα, προσεγγίστηκε με ταχύτητα και είναι κρίσιμο για όλο τον κλάδο αν θα διατηρηθεί ή όχι. Η κοντινή στήριξη είναι στα 2 ευρώ. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 2,88 ευρώ και μετά τα 3 ευρώ ανά μετοχή.

Για τη Eurobank, η διατήρηση των 0,80-0,82 ευρώ είναι ανάλογης σημασίας των 2,40-2,50 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, αφού κίνηση κάτω από αυτά τα επίπεδα θα ανοίξει το δρόμο για κίνηση προς το 0,75 ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκε άμεσα στη σημαντική στήριξη των 2,65 ευρώ και χαμηλότερα είναι τα 2,25 ευρώ. Σημαντικό να διατηρηθεί πάνω από τα 2 ευρώ, διαφορετικά το διάγραμμα χαλάει αρκετά.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v