To τρίπτυχο που κρίνει την πορεία του ΧΑ

Πώς μπορεί να απεγκλωβιστεί ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω της διαπραγμάτευσης και των οίκων αξιολόγησης. Τα κρίσιμα επίπεδα για Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. H εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

To τρίπτυχο που κρίνει την πορεία του ΧΑ

Μια ακόμη συνεδρίαση με βασικό χαρακτηριστικό τη χαμηλή σχετικά συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά αποκαλύπτει τη στάση επιφυλακής των επενδυτών.

Η διακύμανση σε στενό εύρος μπορεί να διασπαστεί είτε από την έλευση των θεσμών την επόμενη εβδομάδα, είτε από τις αποφάσεις των Fitch Ratings και Moody’s αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Οι αποφάσεις του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας αφαίρεσαν πάντως σημαντική πίεση από την αγορά αλλά, από την άλλη, δεν προκάλεσαν πονταρίσματα υπέρ της γρήγορης εξεύρεσης λύσης.

Το θετικό στην τεχνική εικόνα της αγοράς είναι η κίνηση πάνω από τις 650 μονάδες και η παραμονή με ευκολία πάνω από τη βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 630 μονάδες.

Η ζώνη των 600 μονάδων εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή στήριξης στην τρέχουσα κίνηση και σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, αν η παραπάνω ζώνη τιμών καμφθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί το βασικό σενάριο.

Χαμηλότερα, η στήριξη είναι στις 570-575 μονάδες, που αποτελούν και τα χαμηλά Νοεμβρίου (αλλά και 50% Fibonacci επίπεδο από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 421 μονάδες του Φεβρουαρίου του 2016). Η αντίσταση παραμένει το υψηλό έτους στις 670 μονάδες, με τον επόμενο στόχο τα υψηλά του Οκτωβρίου 2015 στις 730 μονάδες και ενδιάμεσο επίπεδο με ενδιαφέρον τις 700 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ταυτόχρονα, η αποκλιμάκωση στα yields στην αγορά των ομολόγων διατηρείται, με το βραχυπρόθεσμο διετές ομόλογο να επανέρχεται στα επίπεδα του 8% από 10% περίπου που είχε βρεθεί τις προηγούμενες μέρες. Ουσιαστική βελτίωση στο κλίμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να οδηγήσει λογικά την απόδοση σε χαμηλότερα επίπεδα, από το 6,5% και προς τη ζώνη του 5% που ήταν τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα με τον Γενικό Δείκτη, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης επιβεβαίωσε εκ νέου τόσο τη στήριξη που έχει στις 1.685-1.690 μονάδες όσο και την αντίσταση των 1.780 μονάδων. Η διάσπαση ενός από τα δύο αυτά επίπεδα θα συνδυαστεί με τις εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζών, επίσης, τα επίπεδα με βραχυπρόθεσμη σημασία είναι δύο: το κάτω εύρος στα επίπεδα των 670-700 μονάδων (61,8% Fibonacci επίπεδο από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου ως το πρόσφατο υψηλό του Δεκεμβρίου) και το πάνω εύρος στις 770-800 μονάδες (38,2% Fibonacci επίπεδο από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου ως το πρόσφατο υψηλό του Δεκεμβρίου). Θετικό είναι ότι η πρώτη ζώνη αντίστασης στις 720 μονάδες κάμφθηκε άμεσα και η αγορά τείνει προς το θετικό σενάριο.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα με σημασία για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:

• Alpha Bank: H τιμή του 1,74 ευρώ είναι σημαντική στο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, ενώ το επόμενο είναι το 1,82 ευρώ και το 1,91 ευρώ. Στον αντίποδα, οι στηρίξεις είναι στη ζώνη του 1,55-1,57 ευρώ, ενώ χαμηλότερα είναι το 1,50 ευρώ.

• ΕΤΕ: Σημαντικό το γεγονός ότι διατήρησε το 0,20 ευρώ σε όλες τις ημέρες πίεσης, ενώ υψηλότερα είναι και η στήριξη στο 0,225 ευρώ. Στην ανοδική αντίδραση, το πάνω όριο είναι το 0,23 ευρώ, που το διέσπασε χθες και το 0,25 ευρώ.

• Eurobank: Εξακολουθεί να υστερεί τεχνικά έναντι των άλλων τριών τραπεζικών μετοχών. Η πρώτη στήριξη είναι στο 0,60 ευρώ και έπειτα στο 0,55 ευρώ. Το πρώτο ανοδικό εμπόδιο στο 0,65 ευρώ και στο 0,70 ευρώ έπειτα.

• Τράπεζα Πειραιώς: Η διατήρηση της στήριξης του 0,16 ευρώ παραμένει κομβική. Το 0,18 ευρώ είναι η πρώτη αντίσταση και έπεται το 0,20 ευρώ στη συνέχεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v