Παρότι η αγορά διατηρείται πάνω από τις 550 μονάδες, οι ελληνικές μετοχές συνεχίζουν να υποαποδίδουν των ευρωπαϊκών δεικτών.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests για τις τράπεζες, παρότι οι ελληνικές δεν συμμετείχαν, προκάλεσε σημαντικές απώλειες για τις Eurobank και Πειραιώς, ενώ αντίθετα αισθητά μικρότερες απώλειες για την ΕΤΕ. Αντίθετα, η Alpha σημειώνει μικρά κέρδη.
Οι εγχώριες τράπεζες έχουν εκ νέου χωριστεί σε δύο κατηγορίες με την Alpha Bank να είναι μια και οι άλλες τρεις η άλλη. Στο τελευταίο τρίμηνο η Alpha είναι -8% έναντι -30% έως -50% για τις άλλες τρεις τράπεζες.
Ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης επίσης δεν μπόρεσε να διασπάσει τις 770 μονάδες (38,2% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου) και μάλιστα υποχώρησε κάτω από τη στήριξη στις 660 μονάδες. Χαμηλότερα είναι η ζώνη των 560/570 μονάδων, που βρήκε στήριξη η αγορά και στις αναταράξεις μετά το Brexit. Η διάσπαση των 770 μονάδων παραμένει το κλειδί στην ανοδική κίνηση.
Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη Stoxx 600 Banks, η πορεία των εγχώριων τραπεζών είναι απολύτως εξαρτημένη από την πορεία αυτού του δείκτη, με τη συνδιακύμανση των αποδόσεων των δύο δεικτών να έχει αυξηθεί υπέρμετρα μετά το Brexit. Τα χαμηλά του Ιουλίου στις 117 μονάδες του Stoxx 600 Banks αποτελούν πολύ σημαντική στήριξη. Οι 115/117 μονάδες ωστόσο έχουν δοκιμαστεί από το 2012 και ήταν το σημείο που πραγματοποίησε το χαμηλό του ο δείκτης στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης όπου έπειτα κινήθηκε ως τις 227 μονάδες ή περίπου 100% άνοδο.
Αν διασπαστεί η συγκεκριμένη στήριξη, το γεγονός αυτό θα είναι πολύ δυσοίωνο (bearish) για τις τραπεζικές αξίες, αλλά και τις ευρωπαϊκές μετοχές συνολικά. Αν ωστόσο, το επίπεδο αυτό μπορεί να κρατήσει στις πιέσεις, τότε το χαμηλό στις αρχές Ιουλίου θα αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό χαμηλό στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα το οποίο μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια σημαντική ανοδική κίνηση άμεσα.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Για τη συνέχεια στο θετικό σενάριο του χρηματιστηρίου, το ζητούμενο είναι να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τη στήριξη του στις 550 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 420 μονάδες του Φεβρουαρίου), η οποία έχει πλησιάσει επικίνδυνα. Η ζώνη των 550-560 μονάδων είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια και όσο διατηρείται, ο ανοδικός βηματισμός έχει τον πρώτο λόγο.
Σε όρους στήριξης, τα επίπεδα των 520 μονάδων αποτελούν πλέον το σημαντικό πεδίο, σε περίπτωση απώλειας των 550 μονάδων. Χωρίς πάντως να αυξηθούν λίγο οι όγκοι των συναλλαγών δύσκολα η αγορά θα κινηθεί υψηλότερα, πάνω από τις αντιστάσεις στις 600 μονάδες.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Τέλος, ο δείκτης των blue chips δεν έχει μπορέσει να ανακαταλάβει το επίπεδο των 1.540/1.550 μονάδων (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 2.208 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου) Ο διπλός πάτος στις 1.370 μονάδες είναι το κάτω εύρος και δεν θα πρέπει να έρθει στο κάδρο, αν οι αγοραστές επιθυμούν να έχουν το «πάνω χέρι» στην αγορά. Η αξία των συναλλαγών θα κρίνει αν μπορέσει η κίνηση να οδηγήσει τις τιμές πάνω από τις 1.540/1.550 μονάδες.
Η επόμενη ισχυρή αντίσταση τοποθετείται στις 1.675 μονάδες με ενδιάμεσα τις 1.600 μονάδες.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης