Μια συνεδρίαση-φωτιά για την εγχώρια αγορά μετοχών προεξοφλούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του οίκου FTSE, με την ταυτόχρονη μεταφορά της αγοράς στην κατηγορία των αναδυόμενων, αλλαγές οι οποίες συμπίπτουν με τη λήξη των παραγώγων σε μετοχές και δείκτες.
Ο όγκος των συναλλαγών προβλέπεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα-ρεκόρ για το 2016, αν και εφόσον οι εκτιμήσεις για τις εισροές επαληθευτούν.
Με αφορμή τις αλλαγές του οίκου FTSE, όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις και ειδικά μετά τα χαμηλά της αγοράς στις 11 Φεβρουαρίου, τον ρόλο του διαμεσολαβητή και της αναζήτησης των «χαρτιών» για τα passive funds έχουν αναλάβει τα hedge funds.
Ταυτόχρονα, οι index trackers, με χαρτοφυλάκια τόσο σε ανεπτυγμένες, όσο και αναδυόμενες αγορές, απλά θα μεταφέρουν τις θέσεις τους από το ένα account στο άλλο, με μηδενική επίδραση στη ζήτηση και την προσφορά χαρτιών.
Η αγορά έχει μια ιδέα για τις επικείμενες εισροές, αλλά το πιο κρίσιμο στοιχείο και το οποίο παραμένει άγνωστος Χ είναι το ύψος των εκροών και σε ποιο βαθμό αυτές έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν σήμερα. Παρότι η ζυγαριά ανάμεσα στις εισροές και τις εκροές κλίνει υπέρ των πρώτων βάσει των εκτιμήσεων, δεν μπορεί να γίνει a priori υπολογισμός για το τελικό αποτέλεσμα. Tο ριμπάουντ της αγοράς από τις 420 μονάδες έως και τα τρέχοντα επίπεδα σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει με τις προσδοκίες αλλά και το front running των επενδυτών ενόψει του rebalancing.
Πιο αναλυτικά, οι δείκτες του οίκου FTSE θα περιλαμβάνουν 22 εγχώριες εταιρείες, χωρισμένες σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: υψηλή, μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο από τις 22 εταιρείες, μόνο τέσσερις εταιρείες αποτελούν πραγματικές νέες προσθήκες στους δείκτες του οίκου FTSE και στις οποίες δεν θα υπάρχουν εκροές από τους διαχειριστές κεφαλαίων των ανεπτυγμένων που θα αποχωρούν.
Οι τίτλοι αυτοί συμμετέχουν στον μικρότερο δείκτη Small Cap και είναι οι Aegean Airlines, Fourlis, ΓΕΚ TΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.
Οι πρόσφατες υψηλές αποδόσεις του μήνα στο ταμπλό του Χ.Α. μπορεί να αποδοθεί σε αυτό το κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων μετοχών.
Οι συμμετοχές ανά κατηγορία
Οι συμμετοχές στον δείκτη Large Cap θα είναι οι τίτλοι των Alpha Bank, ΟΤΕ και Εθνική Τράπεζα και οι οποίες απλά μεταφέρονται στον δείκτη, μιας και προϋπήρχαν.
Στον δείκτη Mid Cap θα περιλαμβάνονται οκτώ ελληνικές συμμετοχές: Eurobank, Folli Follie Group, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς και ΤΙΤΑΝ.
Τέλος, στον δείκτη Small Cap θα περιλαμβάνονται οι τίτλοι των Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ TΕΡΝΑ, Grivalia Properties, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.
Οι έντεκα εταιρείες που συμμετέχουν στους δείκτες Large Cap και Mid Cap θα συμμετέχουν και στον πιο προβεβλημένο δείκτη του οίκου FTSE, FTSE All-World. Οι μέσες εκτιμήσεις διαφορετικών επενδυτικών οίκων του εξωτερικού αλλά και των εγχώριων χρηματιστηριακών τοποθετούν τις τελικές εισροές στις 11 μετοχές από τις 22 που θα συμμετέχουν στον δείκτη FTSE All-World στα επίπεδα των 300 εκατ. δολαρίων, με το εύρος ωστόσο να κυμαίνεται από τα 150-500 εκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και της BofA - Merrill Lynch, η εγχώρια αγορά μετοχών θα εμφανίσει τις δεύτερες υψηλότερες εισροές στην εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών FTSE Global Equity Index Series.
Βάσει των εκτιμήσεων που υπάρχουν στην αγορά, Eurobank, Alpha Bank και Jumbo θα εμφανίσουν τις υψηλότερες εισροές της τάξεως των 40 εκατ. δολαρίων. Ακολουθούν ΟΤΕ και Τιτάν με 33 εκατ. δολάρια και 28 εκατ. δολάρια, ΟΠΑΠ με 24 εκατ. δολάρια, Εθνική Τράπεζα με 21 εκατ. δολάρια, Folli-Follie Group και Motor Oil με 19 εκατ. δολάρια, Τράπεζα Πειραιώς με 14 εκατ. δολάρια και Ελληνικά Πετρέλαια με 9 εκατ. δολάρια.