Αν και η χθεσινή συνεδρίαση είχε «άρωμα» από profit taking, συνολικά το ταμπλό παραμένει αρκετά αισιόδοξο για το τελικό μέγεθος της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοδικό momentum, βραχυπρόθεσμα.
Πέραν των τραπεζικών μετοχών που σημείωσαν πτώση κατά 6% περίπου στη συνεδρίαση της 29/10, αποκομιδή κερδών έγινε και στα υπόλοιπα blue chips όπως Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, η Motor Oil «έκλεισε» σε νέα υψηλά δωδεκαμήνου, έχοντας σημειώσει απόδοση 75% από το χαμηλό της στην επανέναρξη της λειτουργίας του Χ.Α.
Για τον Γενικό Δείκτη, θετικό είναι το γεγονός ότι η διόρθωση δεν ξεπέρασε την ασθενή πρώτη στήριξη των 715 μονάδων, ενώ το κλίμα δεν αλλάζει όσο η αγορά διατηρεί ανέπαφη τη ζώνη που ορίζουν τα προηγούμενα τοπικά υψηλά στις 703 και τις 708 μονάδες.
Στη συνέχεια του θετικού σεναρίου, ο δείκτης θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει τις 730 και 750 μονάδες, στοιχείο που τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως είναι τεχνικά δύσκολο. Για να συμβεί, θα πρέπει ο σχηματισμός της διπλής κορυφής που δημιουργήθηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στα επίπεδα των 730 μονάδων να επιλυθεί άμεσα, διαφορετικά το πιο πιθανό είναι οι πιέσεις να ενταθούν.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
H στήριξη στο διάστημα των 680 μονάδων, που μπορεί να αποτελέσει το τελικό re-test της ανοδικής συνέχειας, αποκτά ακόμα πιο κρίσιμο χαρακτήρα για τη συνέχεια. Στο ημερήσιο διάγραμμα, τα επίπεδα με σημασία είναι των 666 μονάδων και των 650 μονάδων. Κομβική παραμένει η στήριξη των 640 μονάδων, που τυχόν διάσπασή τους θα προκαλέσει πανικό στους αγοραστές.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρήκε «πάτημα» στη ζώνη των 212/215 μονάδων. Η επόμενη και πιο σημαντική στήριξη τοποθετείται στις 200/205 μονάδες και το σημείο αυτό αποτελεί το επίπεδο re-test για την αγορά.
Η άμεση ανοδική διαφυγή για τις 235 μονάδες, με τους ταλαντωτές σε αυτά τα επίπεδα τιμών, δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης είναι οι 192 μονάδες, όπου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και κάθε κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα.
Το διάγραμμα του FT 25
Τέλος, για τον τραπεζικό δείκτη, η αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 155/160 μονάδων στις 2/10 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η επόμενη ζώνη με σημασία, όπως έχει φανεί στο ημερήσιο διάγραμμα, είναι η στήριξη στις 240/250 μονάδες. Τερματισμός της κίνησης και απώτερος στόχος παραμένει το πρόσφατο τοπικό υψηλό των 331 μονάδων, με ενδιάμεση περιοχή τις 295 μονάδες, αν και εφόσον η ειδησεογραφία από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης συνεχίσει να είναι ευνοϊκή. Διαφορετικά, η στήριξη είναι αρκετά χαμηλότερα, στις 195/200 μονάδες.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Στις επιμέρους τιμές των τραπεζικών μετοχών, η Εθνική Τράπεζα μετά την επιτυχή διάσπαση του τοπικού υψηλού του 0,663 ευρώ, είχε ως στόχο το 0,79 ευρώ (χαμηλό στις 28/1/15), το οποίο θεωρητικά μπορεί να υποστηριχθεί ότι και επετεύχθη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Το υψηλό volatility των τριών τελευταίων συνεδριάσεων και η μη κίνηση πάνω από το 0,80 ευρώ προς το 0,84 ευρώ μπορεί να αποτελούν πρώιμα δείγματα για τον τερματισμό της ανοδικής κίνησης. Η πρώτη πολύ ισχυρή στήριξη είναι το 0,663 ευρώ, έπειτα το 0,51 ευρώ.
Για την Alpha Bank, ο στόχος του 0,153 ευρώ επετεύχθη και πλέον το 0,105 ευρώ είναι η βασική στήριξης, με την αντίσταση στο 0,181 ευρώ.
Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, το πάνω όριο είναι το 0,12 ευρώ, ενώ η στήριξη πλέον είναι το 0,09 ευρώ και τα 0,069 ευρώ χαμηλότερα.