Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οι νέες τιμές-στόχοι και οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx

"Ελκυστικές οι αποτιμήσεις" των ελληνικών τραπεζών λέει η Euroxx. Θεωρεί πως τα όποια κενά τυχόν προκύψουν από τα stress tests θα είναι διαχειρίσιμα. Επιμένει στο Grecovery και δεν αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, εάν ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης.

Τράπεζες: Οι νέες τιμές-στόχοι και οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx

Τη σύσταση "overweight" για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διατηρεί η Euroxx Sec., με την Alpha Bank και την Εθνική να είναι οι κορυφαίες επιλογές της. Για την Alpha Bank, αναφέρει πως την προτιμά λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης της, των μεγάλων συνεργειών της Εμπορικής και της ισχυρής πιθανότητας ανακτήσεων από το χαρτοφυλάκιο δανείων της, καθώς και λόγω της συνετής πολιτικής προβλέψεών της.

Επίσης, προτιμά την Εθνική λόγω της ανώτερης ποιότητας των assets της και της ρευστότητάς της, του ισχυρού franchise στην Τουρκία, των υψηλότερων αποδόσεων και των αυξημένων κεφαλαίων που ενισχύουν τις προοπτικές από τις εταιρικές ενέργειες.

Για την Alpha Bank μειώνει την τιμή στόχο στο 0,75 ευρώ ανά μετοχή από 0,90 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,10 ευρώ από 3,30 ευρώ, για τη Eurobank στο 0,35 ευρώ από 0,50 ευρώ και για την Πειραιώς στο 1,75 ευρώ από 2,20 ευρώ προηγουμένως.

Η Euroxx θεωρεί ελκυστικές τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς μετά την πτώση κατά 11-25% σε μηνιαία βάση και 4-12% την προηγούμενη εβδομάδα, πλέον διαπραγματεύονται 0,7-0,9x το TBV του 2014, έναντι του 1,1x των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Διαχειρίσιμα τα κενά που ίσως προκύψουν από τα stress tests

Η Euroxx δηλώνει επιφυλακτικά αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των stress tests, που θα ανακοινωθεί στις 26 Οκτωβρίου, και το βασικό της σενάριο υποδηλώνει πως οι όποιες πιθανές ελλείψεις στα κεφάλαια θα είναι διαχειρίσιμες μέσω εσωτερικών ενεργειών.

Το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής προβλέπει ότι το pro forma NPE ratio του 2013, που θα δημοσιοποιηθεί για πρώτη φορά στα stress tests και το AQR, θα μπορούσε να φθάσει το 33,3-46,4% για τις τράπεζες που καλύπτει, έναντι του NPL ratio του 2013 (22,5-36,6%). Αυτό δείχνει ένα κενό μεταξύ της προσέγγισης της χρηματιστηριακής για τα NPEs και των ανακοινωθέντων NPLs του 2013 της τάξης των 3,2-8,6 δισ. ευρώ και θα υποδήλωνε επιπλέον προβλέψεις 1,6-3,4 δισ. ευρώ, προκειμένου η κάλυψη να φθάσει στο επίπεδο του 50%, εάν χρειαστεί.

Βραχυπρόθεσμη αστάθεια

Σύμφωνα με τη Euroxx, ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει περίπου 40% από τα υψηλά έτους, ή 20% τον τελευταίο μήνα, γεγονός πολύ επώδυνο για τους μετόχους που στήριξαν νωρίτερα τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Ένας λόγος ήταν η αδυναμία των διεθνών αγορών. Ο άλλος είναι το αυξημένο πολιτικό ρίσκο εν όψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Μαρτίου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές και σε πιθανή αλλαγή της κυβέρνησης και σε ασυνέχεια του μίγματος πολιτικής.

Αν και οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν ήδη ξεκινήσει, υπάρχει ελάχιστη ορατότητα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη στήριξη 180 βουλευτών.

Όπως εκτιμά η Euroxx, πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης, από τον τύπο της εξόδου από το μνημόνιο, την έκταση της όποιας προληπτικής γραμμής πίστωσης και τους όρους που θα τη συνοδεύουν, καθώς και από την πρόοδο των μέτρων ανακούφισης από το χρέος πριν από την εκλογή Προέδρου.

Επίσης, η χρηματιστηριακή -βάσει του δημοσκοπικού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ- δεν πιστεύει πως μια νέα κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται (ή στην οποία θα συμμετέχει) ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, ή και να διακινδυνεύσει τα σημαντικά δημοσιονομικά επιτεύγματα του πρόσφατου παρελθόντος. Επίσης, πιθανότατα θα αναγνωρίσουν την τεράστια σημασία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στην όποια οικονομική ανάκαμψη και δεν θα προσπαθήσουν να αλλάξουν σημαντικά τα βελτιούμενα θεμελιώδη του κλάδου.

Κάνοντας αναφορά στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ,όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ (ανάκτηση του ελέγχου του ΤΧΣ, ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και άλλων τραπεζών ειδικού σκοπού, νέα «σεισάχθεια»), η Euroxx αναφέρει ότι, με εξαίρεση τη «σεισάχθεια», το πρόγραμμα είναι αρνητικό για τις τράπεζες, αλλά διαχειρίσιμο και έτσι δεν δικαιολογείται η τεράστια πίεση που έχουν υποστεί οι τράπεζες τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο, η Euroxx αναφέρει ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα προτιμήσει να δεσμευτεί σε έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» και στο «δικό της» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων -πρόγραμμα που θα αποφασίσει και θα ελέγχει η ίδια- με συγκεκριμένους στόχους δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα παρακολουθούνται από την Κομισιόν σε διετή βάση.

Μια τέτοια επιτήρηση θα ήταν πιο χαλαρή από την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας και ίσως να μην χρειαστεί καν τις επισκέψεις των επιθεωρητών στην Ελλάδα (κάτι που θα αυξήσει την πολιτική εκλυστικότητα της κυβέρνησης) ενώ ίσως να μην υπάρξει ανάγκη για νέα δανειακή συμφωνία.

Αν συμφωνηθεί τελικά με την Ε.Ε. και όλα τα κράτη-μέλη ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το έβλεπαν θετικά οι αγορές ομολόγων και μετοχών, σημειώνει η Euroxx, ενώ επισημαίνει πως συνεχίζει να εκτιμά ότι θα διατηρηθεί το Grecovery.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v