Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι φοβίζει τους επενδυτές στο Χ.Α.

Γιατί, ενώ βγήκαν στα χαμηλά αγορές από long term επενδυτές, παραμένει κυρίαρχη η ανησυχία. Το ρίσκο της πολιτικής αστάθειας και πώς επιδρά στο "θερμό χρήμα". Τι δείχνουν τα ομόλογα. Το παρασκήνιο για την πτώση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας.

Τι φοβίζει τους επενδυτές στο Χ.Α.

«Περισσότερο και από τις χθεσινές κατά κύματα πωλήσεις μετοχών με φοβίζει η εντεινόμενη ανησυχία όσων μπήκαν στο Χ.Α. τον τελευταίο ενάμιση μήνα».

Η παραπάνω αναφορά στελέχους χρηματιστηριακής, που πέρα από πωλήσεις χθες είχε και μεγάλες εντολές αγορών από το εξωτερικό, αποτυπώνει ανάγλυφα το θολό τοπίο της επόμενης ημέρας για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ευχάριστο της χθεσινής «μαύρης» συνεδρίασης (η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 μηνών) ήταν η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στα χαμηλά. Μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές, κατά κύριο λόγο, έβγαλαν αγορές εκτιμώντας ότι τα επίπεδα αποτιμήσεων είναι καλό σημείο εισόδου.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα μεταξύ των ξένων χτυπούσε κόκκινο και η αγορά συνειδητοποιούσε ότι ένα από τα κλασικά συμπτώματα του... hangover είναι ότι δεν ξέρεις πού και πώς θα... ξυπνήσεις.

«Για πρώτη φορά τον τελευταίο έναν χρόνο τα τηλέφωνα χτυπούσαν διαρκώς και οι ξένοι ζητούσαν να μάθουν γιατί οι τιμές υποχωρούν άτσαλα και ποια είναι η διαδικασία και το διακύβευμα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης» αναφέρει στο Euro2day. gr επικεφαλής χρηματιστηριακής.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι αρκετοί από αυτούς που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην αγορά σπεύδουν να «στοπάρουν» τις θέσεις τους, φοβούμενοι πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές. Ο συνδυασμός των κινήσεων stop loss και της εντεινόμενης ανησυχίας αφήνει προς το παρόν αναπάντητο το ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η... αποθέρμανση του Χ.Α., παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση του FTSE 25 ως τις 360 μονάδες πυροδότησε μεγάλες αγορές.

Τι δείχνει η συμπεριφορά των ομολόγων

Το πρόβλημα σύμφωνα με στέλεχος ξένης επενδυτικής, από τις πρώτες που τοποθετήθηκαν σε εγχώρια assets, συνίσταται στο μπόλικο θερμό χρήμα που μπήκε σε μετοχές αλλά και σε ομόλογα τους τελευταίους μήνες.

«Αρκετά από τα funds ακολούθησαν την επενδυτική μόδα και δεν έχουν τριβή ή δεν παρακολουθούν καν τα στοιχεία της οικονομίας» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι η απουσία άποψης και εμπειρίας εξηγεί τη σύγχυση που επικράτησε για τον φόρο υπεραξίας, θέμα που είναι γνωστό εδώ και περίπου 20 ημέρες.

Κορυφαίο σύμπτωμα της αγεληδόν συμπεριφοράς είναι, κατά τον ίδιο, η ισχυρή πίεση που δέχθηκαν χθες τα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να αυξάνεται κατά 50 μονάδες βάσης, χωρίς να έχει προκύψει εξέλιξη που να δικαιολογεί την κατακόρυφη αύξηση του πολιτικού ρίσκου.

Το παρασκήνιο για την πτώση της Εθνικής

Το γρήγορο χρήμα ευθύνεται και για τη βίαιη πτώση της Εθνικής. Το γεγονός ότι το T+3 πριν από την εκτιμώμενη πίστωση των νέων μετοχών (19 Μαΐου) συνέπεσε με την ένταση της ανησυχίας για πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές οδήγησε σε άρον-άρον πωλήσεις από το fast money.

Όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, αρκετά hedge funds βρέθηκαν με περισσότερες μετοχές Εθνικής από αυτές που πραγματικά ήθελαν. Το πρόβλημα ξεκίνησε, όπως εξηγεί στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, από την ιδιωτική τοποθέτηση της Eurobank.

«Λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης, τα hedge funds δεν πήραν όσες μετοχές Eurobank ήθελαν. Έτσι στην περίπτωση της Εθνικής αύξησαν τις προσφορές τους, αλλά ο βαθμός υπερκάλυψης ήταν χαμηλότερος, με αποτέλεσμα να πάρουν, τελικά, περισσότερα χαρτιά από όσα υπολόγιζαν.

Με δεδομένο ότι πλησιάζει το τέλος του μήνα και εντείνεται η ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, τα hedge funds έσπευσαν να πουλήσουν μέρος της θέσης τους στην Εθνική, έστω και με ζημίες, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούσαν να προχωρήσουν, όπως-όπως, σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου.

Ρόλο στη χθεσινή πτώση έπαιξαν σύμφωνα με χρηματιστές η διάψευση των μεγάλων προσδοκιών για ενίσχυση της βαρύτητας της Ελλάδας στους δείκτες του MSCI και η κατώτερη του αναμενομένου αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών από την S&P, η οποία μάλιστα επανέφερε το θέμα της πιθανότητας να χρειασθούν οι τράπεζες και νέα κεφάλαια, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v