Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία μεγάλα ρίσκα για τη Σοφοκλέους

Πόσο επηρεάζει το Χ.Α. η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές. Γιατί παραμένουν ψύχραιμοι, αλλά σε επιφυλακή οι ξένοι. Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών και η ανησυχία για τα κεφάλαια των τραπεζών και τα warrants. Τα κρίσιμα τεχνικά νούμερα.

Τα τρία μεγάλα ρίσκα για τη Σοφοκλέους

Για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο το spread μεταξύ ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου και του αντίστοιχου πορτογαλικού έφθασε στις 350 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, το Χ.Α. παρουσιάζει μεταβλητότητα (volatility), η οποία συνοδεύει τις αναδυόμενες αγορές, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο απώλεσε τα κέρδη που έγραφε από τις αρχές του έτους(10%), αλλά γύρισε και σε αρνητικό έδαφος.

Η ανησυχία που επικρατεί για την πορεία των αναδυόμενων αγορών, στις οποίες περιλαμβάνεται και επίσημα από τις 26 Νοεμβρίου το Χ.Α., εξηγεί την πτώση της χθεσινής συνεδρίασης. Η διόρθωση, όμως, στις ελληνικές μετοχές και στα ομόλογα ξεκίνησε νωρίτερα και οφείλεται στην επάνοδο της πολιτικής αβεβαιότητας.

«Η εγχώρια οικονομία σε αντιδιαστολή με την Αργεντινή ή με την Τουρκία εμφανίζει σήμερα δίδυμα πλεονάσματα (πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου)» αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος hedge fund, εξηγώντας την ψύχραιμη προς το παρόν στάση των ξένων επενδυτών.

«Αν αυτό που συμβαίνει διεθνώς είναι ένα υγιές ξεπούλημα το Χ.Α. έχει προηγηθεί και θα βρει γρήγορα νέα επίπεδα ισορροπίας» εκτιμά ο ίδιος, τονίζοντας, πάντως, ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες που προκαλεί ο πολιτικός κύκλος (ευρωεκλογές, σκάνδαλα για μίζες και δανειοδοτήσεις του Τ.Τ. κ.ά.).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι μεγάλοι ξένοι brokers, με την Commerzbank να συνιστά σε πελάτες της με θέσεις στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να μην προβούν σε ρευστοποιήσεις κερδών, αφού υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια αποδόσεων στα παραπάνω assets, όσο η στήριξη από την ΕΚΤ συνεχίζεται και η οικονομία σταθεροποιείται.

Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι που εκτιμούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βγει ωφελημένη από την αναθεώρηση της οπτικής με την οποία πλησιάζουν τα επενδυτικά κεφάλαια τις αναδυόμενες αγορές καθώς οι προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης υποχωρούν και οι δημοσιονομικές αδυναμίες των «τίγρεων» γίνονται ορατές.

Σε ένα περιβάλλον όπου οι αναδυόμενες οικονομίες εμφανίζουν πλέον τα ίδια χαρακτηριστικά με τις ανεπτυγμένες, η Ελλάδα πέραν της ασφάλειας που χαρίζει το ευρώ έχει το όπλο του recovery στην περίπτωση βέβαια που παραμείνει σταθερή στη γραμμή επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και υπάρξει μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους, σημειώνουν διαχειριστές κεφαλαίων.

Η πολιτική αβεβαιότητα ως τον Απρίλιο

Μέχρι τότε όμως το Χ.Α. καλείται, σύμφωνα με τους ίδιους, να αντιμετωπίσει τις εγχώριες αβεβαιότητες. Τρία είναι τα μεγάλα ρίσκα για τους ξένους στην Ελλάδα: οι πρόωρες εκλογές, το ενδεχόμενο να προκύψουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες και η φημολογούμενη μετάθεση των αλλαγών στη δομή ανακεφαλαιοποίησης και ιδιωτικοποίησής τους μετά τις ευρωεκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και περίπου 10 ημέρες τα ελληνικά ομόλογα αυτονομήθηκαν από την ανοδική πορεία τιμών των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, ενώ διακόπηκαν και οι εισροές κεφαλαίων στο Χ.Α. από emerging index funds.

Ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος για τους επενδυτές είναι ο πρωθυπουργός, αφού επιτύχει μια καταρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και σταθμίζοντας δημοσκοπήσεις και το βαρύ κλίμα, να αποφασίσει πρόωρες εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.

Σενάριο που προς το παρόν δεν θεωρούν πιθανό τραπεζίτες και μεγάλοι επιχειρηματίες εκτιμώντας ότι η εκλογική στρατηγική Σαμαρά διαμορφώνεται με φόντο την εκλογή νέου προέδρου Δημοκρατίας, την άνοιξη του 2015.

Με δεδομένα, όμως, αφενός τη μεταρρυθμιστική κόπωση των βουλευτών της συμπολίτευσης και αφετέρου την αντοχή που επιδεικνύει στις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ., το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλεισθεί, τουλάχιστον μέχρι και τον Απρίλιο, όπου αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Το «παζάρι» για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Ο δεύτερος κίνδυνος έχει να κάνει με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Η τρόικα εμφανίζεται να απορρίπτει τα βασικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς και ταυτόχρονα ζητά μεγαλύτερο discount στον υπολογισμό των στοιχείων μελλοντικής κερδοφορίας καθώς και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Βάσει των παραπάνω, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ξεπερνούν τα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ και επομένως ενδέχεται να χρειασθούν κεφαλαιακή ενίσχυση και άλλες τράπεζες πέραν της Eurobank.

Η εκτίμηση πάντως συστημικών παραγόντων είναι ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, αν και η σύναψη της συμφωνίας ενδέχεται να καθυστερήσει και άλλο.

Ο κίνδυνος για αλλαγές στα warrants μετά τις ευρωεκλογές

Στις τράπεζες και ειδικά στα warrants έχουν κτίσει σημαντικές θέσεις hedge funds που ποντάρουν είτε στην παροχή κινήτρων ταχύτερης άσκησης, είτε στην υποβολή προαιρετικών δημοσίων προτάσεων από την πλευρά του Ταμείου ώστε να ρευστοποιήσουν με κέρδη πριν από τις ευρωεκλογές.

Η μετάθεση ψήφισης του νομοσχεδίου και η φημολογία ότι ενδέχεται να μεταταφερθεί σε χρόνο μετά τις ευρωεκλογές προκαλεί ανησυχία στα event driven funds και σε ελεγχόμενες προς το παρόν ρευστοποιήσεις.

Τα περισσότερα εξ αυτών διατηρούν αλώβητες τις θέσεις τους, βρίσκονται όμως σε καθεστώς επιφυλακής και αν το νομοσχέδιο δεν ψηφισθεί ως τα μέσα Μαρτίου τότε ίσως υπάρξουν ισχυρές ρευστοποιήσεις θέσεων, σύμφωνα με εγχώριους χρηματιστές που εκτελούν εντολές ξένων.

Τα κρίσιμα τεχνικά νούμερα

Με την αγορά να έχει διασπάσει τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις της, τα κρίσιμα επίπεδα σε εβδομαδιαίο διάγραμμα είναι το χαμηλό της 23ης Δεκεμβρίου στις 1.095-1.100 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και αντίστοιχα το επίπεδο των 363 μονάδων για τον FTSE/ASE-25.

Για τον τραπεζικό κλάδο, η διατήρησή του πάνω από τις 167 μονάδες έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού από τα μέσα Οκτωβρίου το επίπεδο αυτό έχει μείνει ανέπαφο σε όλες τις πτωτικές διαθέσεις των τραπεζικών μετοχών.

Από πλευράς μετοχών, το χαμηλό στις 23 Δεκεμβρίου μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό αν η πτωτική κίνηση επιταχυνθεί: τα 3,41 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής είναι το κλειδί, το 0,58 ευρώ για την Alpha Bank και το 1,36 για την Τράπεζα Πειραιώς.

 

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

  

ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1 ΜΗΝΑΣ

3 ΜΗΝΕΣ

ΧΩΡΑ

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΧΩΡΑ

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΧΩΡΑ

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΕΛΛΑΔΑ

-6,46%

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

-6,95%

ΤΟΥΡΚΙΑ

-18,29%

ΙΣΠΑΝΙΑ

-5,75%

ΤΟΥΡΚΙΑ

-6,62%

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

-12,92%

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

-5,35%

ΡΩΣΙΑ

-6,44%

ΤΑΫΛΑΝΔΗ

-10,34%

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

-3,97%

ΜΟΓΓΟΛΙΑ

-5,81%

ΡΩΣΙΑ

-9,01%

ΓΑΛΛΙΑ

-3,84%

ΜΕΞΙΚΟ

-3,77%

ΠΟΛΩΝΙΑ

-6,30%

ΠΟΡΤΟΓΛΙΑ

-3,84%

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

-3,15%

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

-5,96%

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

-3,60%

ΙΑΠΩΝΙΑ

-3,13%

ΚΟΡΕΑ

-5,19%

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

-3,54%

ΚΟΡΕΑ

-3,05%

ΚΙΝΑ

-5,08%

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

-3,53%

ΗΠΑ

-2,92%

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

-4,41%

ΗΠΑ

-3,52%

Rus 3000 value

-2,58%

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

-3,43%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v