«Καλοβλέπει» τη μετοχή της ΔΕΗ ο νορβηγικός κολοσσός Norges Bank

Ποια είναι η Norges Bank Investment Management, που ελέγχει το κολοσσιαίο επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο διαχειρίζεται τον ορυκτό της πλούτο. Η άρση του αποκλεισμού του ελληνικού ομίλου από τη συμμετοχή της στα επενδυτικά του πλάνα. Το σενάριο αγοράς 1-2% της ΔΕΗ.

«Καλοβλέπει» τη μετοχή της ΔΕΗ ο νορβηγικός κολοσσός Norges Bank

Στο επενδυτικό στόχαστρο του Norges Bank Investment Management, που ελέγχει το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αυτό της Νορβηγίας, το οποίο διαχειρίζεται τον ορυκτό πλούτο της χώρας, βρίσκεται και επίσημα εδώ και λίγες μέρες η μετοχή της ΔΕΗ.

Η κεντρική τράπεζα της σκανδιναβικής χώρας αποφάσισε προ ημερών, κατόπιν εισήγησης του Norges Bank Investment Management, που τοποθετείται παγκοσμίως σε βιώσιμες επενδύσεις με κριτήριο το χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, να άρει τον αποκλεισμό της ΔΕH από τη συμμετοχή της στα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται. Το μεγαλύτερο fund στον πλανήτη, με υπό διαχείριση κεφάλαια 19,3 τρισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες ή 1,6 τρισ. ευρώ σε 70 χώρες, «καλοβλέπει» τη μετοχή της Επιχείρησης.

Κρίνοντας από την πολιτική συμμετοχών που ακολουθεί σε πλειάδα ελληνικών επιχειρήσεων, η είσοδος στη ΔEΗ του Government Pension Fund Global, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, μπορεί να αφορά ένα καταρχήν ποσοστό της τάξης του 1%-2%, εκτιμούν άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Και προσθέτουν ότι η απόφαση του νορβηγικού κρατικού ταμείου μπορεί να άρει ανάλογες επιφυλάξεις και από άλλα funds που στις επενδυτικές τους επιλογές βαραίνουν οι κανόνες της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), όπως συμβαίνει με τους Νορβηγούς.

Το κριτήριο του άνθρακα και το σκεπτικό

Η κίνηση του νορβηγικού κολοσσού δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη πορεία απανθρακοποίησης του ελληνικού ομίλου, τον πράσινο μετασχηματισμό του και κυρίως με συγκεκριμένες επενδυτικές αποφάσεις, τόσο στη Ρουμανία με την εξαγορά της θυγατρικής της Enel όσο και με την εξαγορά του portfolio ΑΠΕ της Macquarie, πάλι στη Ρουμανία, καθώς και με άλλες παρόμοιες κινήσεις (deal με όμιλο Κοπελούζου, κ.λπ.).

Το επισημαίνει η ίδια η ανακοίνωση της Norges Bank, από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, η οποία ελέγχει το ομώνυμο fund. Σε αυτήν εξηγεί με ποιο σκεπτικό το κριτήριο του άνθρακα παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στις επενδυτικές του αποφάσεις. «Παρακολουθούμε εταιρικά γεγονότα και εταιρείες που εισέρχονται στην αγορά και οι εξαγορές, πωλήσεις μεριδίων και θυγατρικών μπορεί να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο μια εταιρεία επηρεάζεται ή όχι από το συγκεκριμένο κριτήριο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ετσι, το γιγάντιο fund που επενδύει τα έσοδα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τα κέρδη του στο πρώτο εξάμηνο έφτασαν στο εξωπραγματικό νούμερο των 138 δισ. δολαρίων, αποφάσισε να άρει τον αποκλεισμό από τα μελλοντικά του πλάνα για συνολικά 8 ενεργειακές εταιρείες: του αμερικανικού utility Southern Co, δύο μεταλλευτικών (της αυστραλιανής BHP Group και της πολωνικής JSW), των καναδέζικων TransAlta Corporation και Capital Power, της μεξικανικής TXNM Energy, της βραζιλιανικής Eneva και της ΔEΗ.

Επιλογή που προφανώς δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι ένα από τα πιο «βρώμικα» κάποτε utility της Ευρώπης, έπειτα από το κλείσιμο των ορυχείων και των λιγνιτικών μονάδων στη Δ. Μακεδονία, κατέχει αξιολόγηση 90% στο ESG Transparency Score του δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει βάλει στόχο να μειώσει κατά 75% τις εκπομπές CO2 έως το 2026, σε σχέση με το 2019 και το πρώτο πεντάμηνο του έτους «έτρεχε» με μείωση 18% έναντι του αντίστοιχου πέρυσι.

Η επίπτωση των πρόσφατων επενδυτικών κινήσεων, όχι μόνο στη κερδοφορία αλλά και στους δείκτες απανθρακοποίησης της επιχείρησης, όπως η εξαγορά του ρουμανικού portfolio αιολικών από την Evryo Group που ανήκει σε funds της Macquarie, καταγράφεται και στην προχθεσινή έκθεση της S&P.

Η επιλογή των Νορβηγών να επενδύουν σε ενεργειακές εταιρείες με θετικές πράσινες επιδόσεις φαίνεται και από τις θέσεις που έχουν στην ελληνική αγορά. Στα τέλη Ιουνίου είχαν συμμετοχές σε 36 εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, μεταξύ των οποίων τρεις τράπεζες (Eurobank, Εθνική και Πειραιώς), τη Metlen, τη Motor Oil, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τη Helleniq Energy, τον ΑΔΜΗΕ, την Intrakat και με συνολική αξία θέσεων άνω των 775 εκατ. δολαρίων.

Το who is who των Νορβηγών

Το τι σημαίνει κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας που κατέχει μερίδια σε πάνω από 8.800 εταιρείες στον κόσμο φαίνεται από τα κέρδη που ανακοίνωσε το πρώτο εξάμηνο. Αγγιξαν τα 140 δισ. δολάρια, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις επιδόσεις των τοποθετήσεων στις μετοχές τεχνολογίας.

Η Norges Bank Investment Management είδε αποδόσεις 12% στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών της, οι οποίες αποτελούσαν το 72% της συνολικής αξίας του Ταμείου στο πρώτο εξάμηνο, έναντι 26% σε σταθερό εισόδημα.

Δημιουργήθηκε το 1990 για να επενδύσει τα έσοδα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και σήμερα, 34 χρόνια μετά, ελέγχει σχεδόν το 1,5% όλων των μετοχών στις εισηγμένες εταιρείες του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι έχει συμμετοχές σε περίπου 9.000 εταιρείες παγκοσμίως, ενώ κατέχει εκατοντάδες κτίρια σε μερικές από τις κορυφαίες πόλεις του κόσμου, τα οποία παράγουν έσοδα από ενοίκια. Το ταμείο λαμβάνει επίσης μια σταθερή ροή εσόδων από τα δάνεια που χορηγεί σε χώρες και εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εσόδων, έπειτα από μια συμφωνία με ευρεία πολιτική συναίνεση που τηρείται από όλες τις κυβερνήσεις, το νορβηγικό κράτος μπορεί να ξοδεύει κάθε χρόνο μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των αποδόσεων του Ταμείου που ως ποσοστό κατά μέσο όρο κινείται στο 3%. Αλλά αυτό ισούται με περίπου το 20% του ετήσιου νορβηγικού προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v