Την κόπωση των τελευταίων μηνών, παρά τη μικρή «ανάσα» του Αυγούστου, όταν και σημείωσε οριακή άνοδο 0,4% σε ετήσια βάση, διατήρησε και τον Σεπτέμβριο η Μύκονος, με απώλειες 6,9% ως προς την επιβατική κίνηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η διεθνής κίνηση υστέρησε σημαντικά, με πτώση 9%, ενώ η κίνηση εσωτερικού διαμορφώθηκε σε καλύτερα επίπεδα, με την ψαλίδα να περιορίζεται στο μείον 2,1% συγκριτικά με το 2023.
Με αρνητικό πρόσημο στο μείον 2,3% έκλεισε το 9μηνο για το κυκλαδίτικο νησί, με την κίνηση από το εξωτερικό να υστερεί σε ποσοστό 4,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και την κίνηση εσωτερικού στο συν 2,2% να καλύπτει εν μέρει τις… διεθνείς απώλειες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Μύκονος, ο ένας από τους δύο premium προορισμούς της χώρας, καταλαμβάνει μία θέση μεταξύ των χαμένων της φετινής τουριστικής σεζόν. Μάλιστα, το αεροδρόμιό της είναι το μοναδικό μεταξύ εκείνων της νησιωτικής χώρας που διαχειρίζεται η Fraport Greece που καταγράφει μείον τόσο σε επίπεδο μήνα όσο και σε επίπεδο 9μήνου.
Η Σαντορίνη
Σε ό,τι αφορά τη Σαντορίνη, ο έτερος premium προορισμός της χώρας κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο του Αυγούστου, με τον Σεπτέμβριο να κλείνει καταγράφοντας άνοδο 2,4% σε σχέση με πέρυσι. Οριακή σε ποσοστό 0,1% ήταν η αύξηση για την κίνηση εσωτερικού, ενώ άνοδο 4% σημείωσε η διεθνής κίνηση.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα σε επίπεδο 9μήνου, με το κυκλαδίτικο νησί να βρίσκεται στο συν 3,4%. Βέβαια, η κίνηση εσωτερικού σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο σε ποσοστό 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την απευθείας διεθνή κίνηση να… καθηλώνεται στο 1,4% σε ετήσια βάση.
Οι αριθμοί στα 14 αεροδρόμια
Σε γενικές γραμμές τον Σεπτέμβριο, έναν από τους «πλάγιους» μήνες της σεζόν, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece σημείωσαν άνοδο 3,7% σε σχέση με πέρυσι ως προς την επιβατική κίνηση, με τη διεθνή να ενισχύεται σε ποσοστό 3,8% και την εσωτερική να καταγράφει άνοδο 3,2% σε ετήσια βάση. Συνολικά, τα 14 αεροδρόμια υποδέχτηκαν πάνω από 5,3 εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Εκτός από τη Μύκονο, με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο Σεπτέμβριος για την Καβάλα (-4%), την Κεφαλονιά (-1,1%), ενώ οριακή πτώση σημείωσαν επίσης το Άκτιο (-0,3%) και η Κως με -0,7%. (σ.σ. Κεφαλονιά και Κως ωστόσο κινήθηκαν με θετικό πρόσημο στο εννεάμηνο σε αντίθεση με τη Μύκονο). Στα ίδια περσινά επίπεδα έμεινε η Σάμος.
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατέγραψε η Σκιάθος στο συν 25,7% και ακολούθησε η Μυτιλήνη στο συν 19,6% σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά αφορούν πολύ μικρότερο όγκο επισκεπτών, σε σχέση με πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, η διεθνής κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης σημείωσε τεράστια αύξηση, 55% σε ετήσια βάση.
Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, η Ρόδος, με πάνω από 1,06 εκατ. ταξιδιώτες, ήταν η μεγάλη κερδισμένη του Σεπτεμβρίου και ακολούθησε με διαφορά η Θεσσαλονίκη με 774 χιλιάδες επιβάτες.
Το εννεάμηνο
Σε επίπεδο 9μήνου τα 14 αεροδρόμια κινούνται προς νέο υψηλό, με πάνω από 30 εκατ. ταξιδιώτες να έχουν διακινηθεί σε αυτά το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece, κατέγραψαν υψηλότερες επιδόσεις, με την επιβατική κίνηση να σημειώνει άνοδο 5,9% σε ετήσια βάση. Η κίνηση εσωτερικού ενισχύθηκε κατά 6,5% και η κίνηση εξωτερικού κατά 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Πέρα από τη Μύκονο, απώλειες σε ποσοστό 5,5% μετρά η Καβάλα, ενώ αντίθετα την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση σημείωσε η Μυτιλήνη στο συν 15,7%, με τον όγκο των διακινηθέντων επιβατών να παραμένει μικρός στις 469 χιλιάδες.
Διψήφιο ποσοστό αύξησης κατέγραψε η Ρόδος στο συν 12,4%, με το νησί των Ιπποτών να μετρά τους περισσότερους ταξιδιώτες, ήτοι 5,9 εκατ., και να ξεπερνά σε όγκους επιβατών ακόμη και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατέγραψε πάνω από 5,6 εκατ. ταξιδιώτες.
Οι χώρες προέλευσης
Σε επίπεδο αγορών που τροφοδότησαν με τουρίστες τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, στην πρώτη θέση τερμάτισε το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθησαν η Γερμανία και η Πολωνία.
Την πεντάδα συμπλήρωσαν Ιταλία και Ολλανδία, ενώ μία θέση στη δεκάδα κατέλαβαν Αυστρία, Γαλλία, Σουηδία, Τσεχία και Δανία.