Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γκάζι» στις μπαταρίες, ποια φωτοβολταϊκά πριμοδοτούνται

Ποια φωτοβολταικά εντάσσονται στο μέτρο της αδειοδοτικής πριμοδότησης εφόσον βάλουν μπαταρία behind the metter. Μέχρι πότε πρέπει υποβάλουν το σχετικό αίτημα. Πως αμείβεται η παραγόμενη ενέργεια.

«Γκάζι» στις μπαταρίες, ποια φωτοβολταϊκά πριμοδοτούνται

Ανοίγει ο δρόμος για εγκατάσταση μπαταριών σε φωτοβολταϊκά, χωρίς κανενός είδους επιδότηση, παρά με βασικό κίνητρο για τους επενδυτές, τις fast track αδειοδοτικές διαδικασίες για τα πάρκα τους και με βασικό στόχο μαζικές επενδύσεις στην αποθήκευση.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και το οποίο επιχειρεί να δώσει «γκάζι» σε επενδύσεις στην αποθήκευση και την επίτευξη στόχου 4 GW ως το 2030, βασικό κλειδί για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης.

Η προσθήκη μπαταρίας behind the metter, τόσο για τα φωτοβολταικά που βρίσκονται σε λειτουργία, δηλαδή έχουν ηλεκτριστεί μετά τις 4 Ιουλίου 2019, όσο και για εκείνα που έχουν πάρει οριστικές προσφορές σύνδεσης, σημαίνει ότι τα έργα αυτά θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα.

Η ωφέλιμη χωρητικότητα της μπαταρίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με 1 ώρα στη μέγιστη ισχύ έγχυσης του αντίστοιχου φωτοβολταϊκού σταθμού. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι ένα πάρκο π.χ. 20 Μεγαβάτ θα πρέπει να επιλέξει μία μονάδα χωρητικότητας κατ΄ ελάχιστο 20 Μεγαβατώρων για να ενταχθεί στο μέτρο.

Στη μεγάλη εικόνα, οι μπαταρίες θα επιτρέψουν τη «μεταφορά» μέρους της παραγωγής ΑΠΕ στα μεσημέρια, όπου υπάρχει ζήτηση για να καλύψει, αντί όπως σήμερα να «πετιέται στα σκουπίδια», γεγονός που με τη σειρά του θα συμβάλει να μειωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές. Σήμερα, ακριβώς επειδή απουσιάζουν μπαταρίες από το ηλεκτρικό σύστημα, μετά το απόγευμα, όποτε και «σβήνουν» μαζικά τα φωτοβολταικά, οι τιμές χονδρικής εκτινάσσονται. Επομένως η διείσδυση της αποθήκευσης θα αντιμετωπίσει τόσο τις αυξανόμενες περικοπές ή τις μηδενικές και αρνητικές τιμές ρεύματος στη χονδρική, όσο και τα υψηλά επίπεδα τιμών στην αγορά ρεύματος.

Στόχος του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, είναι μέσα από αδειοδοτικά κίνητρα να αναπτυχθούν μπαταρίες συνολικής ισχύος 1,5 – 2 GW. Συνυπολογίζοντας τις standalone μπαταρίες 1 GW, οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω των υφιστάμενων διαγωνισμών (και οι οποίες θα λάβουν ενίσχυση), καθώς και τις μονάδες 500 MW που εκτιμάται πως θα δρομολογηθούν μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», αθροίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 3,5 GW, πολύ κοντά στους εθνικούς στόχους.

Ποια φωτοβολταϊκά μπαίνουν στο μέτρο

Καταρχήν, στο μέτρο θα μπορούν να υπαχθούν φωτοβολταϊκά τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, έχοντας ηλεκτριστεί μετά τις 4 Ιουλίου 2019, αλλά και έργα που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024.

Τα παραπάνω έργα θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα στον αρμόδιο Διαχειριστή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2025.

Πως θα αμείβονται τα έργα

Η ενέργεια από την μπαταρία του φωτοβολταϊκού θα αμείβεται με βάση την ωριαία τιμή της αγοράς της επόμενης ημέρας για τη ποσότητα που απορροφά το δίκτυο. Η αποζημίωση των φωτοβολταϊκών για την ενέργεια που προέρχεται από μπαταρίες θα προσδιορίζεται από μετρήσεις διακριτού πιστοποιημένου μετρητή που συνδέεται στην έξοδο των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα δημοσιευτεί πρόσκληση, μέσω σχετικής υπουργικής απόφασης, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, οι σταθμοί αποθήκευσης που θα επιλεγούν στο πλαίσιο της πρόσκλησης αυτής δεν θα λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση.

Οι άλλες διατάξεις

Στις άλλες διατάξεις, πέρα από την αδειοδοτική πριμοδότηση στα φωτοβολταϊκά για την εγκατάσταση μπαταριών, προβλέπεται ότι:

  • Συμβατικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκονται είτε στην ηπειρωτική είτε στη νησιωτική Ελλάδα και οι οποίοι τίθενται εκτός λειτουργίας, δύναται να τροποποιηθούν σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι συνολικής ισχύος 450 MW.
  • Προωθείται η αδειοδότηση και εγκατάσταση πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύ έως 8 MW έκαστος και συνολικής ισχύος μέχρι 80 MW, που εντάσσονται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες
  • Προβλέπεται ο τρόπος επιστροφής και μείωσης των εγγυητικών επιστολών (κατά 70%) σε κατόχους σταθμών ΑΠΕ και Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
  • Διασφαλίζεται ηλεκτρικός χώρος για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, σταθμών βιομάζας και μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών που συνδέονται στο δίκτυο του ΕΔΔΗΕ, ώστε να ενισχυθεί, κατά το δυνατό, το μείγμα τεχνολογιών ΑΠΕ (αντιμετώπιση «μονοκαλλιέργειας» φωτοβολταϊκών σταθμών) που συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα του τοπικού συστήματος και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Αποσαφηνίζεται το πλαίσιο χορήγησης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για εφαρμογή με ταυτοχρονισμένο ή εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό και η διαδικασία μετάπτωσης των αιτημάτων για ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό σε ταυτοχρονισμένο ή εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό. Παράλληλα, προβλέπεται η κατά προτεραιότητα χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται στον Διαχειριστή του Συστήματος για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης αποκλειστικά από Ενεργειακές Κοινότητες.
  • Παρατείνονται προθεσμίες, ώστε να καταστεί δυνατή η ωρίμανση έργων ΑΠΕ που αναπτύσσονται στα νησιωτικά συστήματα, ενώ παράλληλα εισάγονται προβλέψεις, ώστε να καταστεί δυνατή η σύνδεση σταθμού ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση στην νήσο Πόρος.
  • Ρυθμίζεται το πλαίσιο χορήγησης ενισχύσεων και εγκατάστασης των μικρών Ανεμογεννητριών, ανάλογα με το συνολικό τους ύψος και την επιφάνεια σάρωσης της πτερωτής τους, διασφαλίζοντας τη μείωση της οπτικής όχλησης κατά την υλοποίησή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v