ΔΕΗ: Παζάρι για διμερείς συμβάσεις με Τιτάν και Viohalco

Εκλεισε ήδη μια συμφωνία με τηλεπικοινωνιακή εταιρεία και αναμένεται να λειτουργήσει ως «πιλότος». Από ποιες πηγές θα προέρχεται η ενέργεια. Ερχεται ρύθμιση ΥΠΕΝ για το θέμα.

ΔΕΗ: Παζάρι για διμερείς συμβάσεις με Τιτάν και Viohalco

Με δύο μεγάλες βιομηχανίες της χώρας διαπραγματεύεται η ΔΕΗ τη σύναψη 10ετών διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Πρόκειται για την ΤΙΤΑΝ και τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Ανάλογη συμφωνία, που θα λειτουργήσει ως «πιλότος», έχει κλείσει ήδη ο όμιλος της ΔEH με μεγάλη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, χωρίς, ωστόσο, να δίνεται η επωνυμία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις των ενδιαφερόμενων μερών είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Για τα πρώτα περίπου δύο χρόνια, η κάλυψη των αναγκών των δύο ενεργοβόρων βιομηχανιών της υψηλής τάσης, που υπερβαίνουν τα 1.500 MW, θα προέρχεται από τη θερμική παραγωγή της ΔEΗ (λιγνίτες και φυσικό αέριο). Στη συνέχεια, όταν η Επιχείρηση θα έχει κατασκευάσει και θα διαθέτει ικανό αριθμό ΑΠΕ, θα εισφέρει δυναμικότητα «πράσινης» ενέργειας σε πιο ανταγωνιστική τιμή.

Το PPA θα αφορά σε φυσική παράδοση και μέσω αυτού επιδιώκεται να «κλειδώσει» μακροπρόθεσμα το ενεργειακό κόστος των δύο βιομηχανιών, χωρίς την έκθεση στις διακυμάνσεις των τιμών. Αντίθετα, λόγω της μορφής της σύμβασης (με φυσική παράδοση), θα έχουν τη δυνατότητα και οι δύο πλευρές, παραγωγός και αγοραστής, να κάνουν hedging προς όφελός τους.

Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανία της μέσης τάσης, που είναι και η πολυπληθέστερη, εμφανίζεται διστακτική, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για το κλείσιμο με τη ΔEΗ συμφωνιών τύπου PPAs. Αντ’ αυτών, εμφανίζεται να προτιμά τις παλαιάς κοπής συμβάσεις, δηλαδή δίχρονες ή τρίχρονες, ώστε να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί νέες τιμές, στην περίπτωση μεγάλης πτώσης των τιμών.

Για την προώθηση των PPAs το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να φέρει ως τα τέλη Ιανουαρίου νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται η εξαίρεσή τους από το πλαφόν που ισχύει σήμερα στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας για τα έσοδα των παραγωγών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχικές συζητήσεις ΥΠΕΝ και Κομισιόν έχουν λήξει και η ελληνική πλευρά θα στείλει άμεσα στις Βρυξέλλες το ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής της ρύθμισης, ώστε να πάρει και το τελικό OK.

Το αίτημα εξαίρεσης του πλαφόν από τα PPAs υποστηρίζει ένθερμα η βιομηχανία, γιατί θεωρεί ότι η διατήρησή του συνιστά εμπόδιο για τη σύναψη νέων μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων, είτε είναι χρηματοοικονομικά (cfd) είτε με φυσική παράδοση. Καθώς όλα τα συμβόλαια περνούν υποχρεωτικά μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και εκκαθαρίζονται στην τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, δεν λαμβάνουν υπόψη τη συμφωνημένη τιμή μεταξύ αγοραστή και παραγωγού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v