Τάσεις βελτίωσης φαίνεται να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της Iκτίνος Μάρμαρα κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, με τη διοίκηση της εισηγμένης να ελπίζει -όσο αυτό είναι δυνατόν, σε κλίμα έντονης γενικότερης αβεβαιότητας- ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και κατά το δεύτερο μισό του έτους.
Συγκεκριμένα, μετά τα πτωτικά τριμηνιαία αποτελέσματα (κύκλος εργασιών από 9,2 εκατ. σε 7,4 εκατ. ευρώ, EBITDA από 3,3 σε 1,85 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη από 1,9 εκατ. σε 640 χιλ. ευρώ), ο Απρίλιος συνέχισε να αποτελεί ένα δύσκολο μήνα, ωστόσο κάποια τάση ανάκαμψης παρουσιάστηκε κατά την περίοδο του Μαΐου και του Ιουνίου.
Παράλληλα, η εισηγμένη εταιρεία προχώρησε πρόσφατα σε αύξηση τιμών της τάξεως του 10%-12% προκειμένου να μετακυλίσει στους πελάτες της μέρος του αυξημένου κόστους παραγωγής της (π.χ. ενεργειακό).
Πέραν των γενικότερων αβεβαιοτήτων και προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, η Ικτίνος αντιμετωπίζει και προβλήματα σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της στην Κίνα, η οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας και έτσι οι όποιες παραγγελίες γίνονται χωρίς φυσικές παρουσιάσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το ότι ενώ προ πανδημίας οι πωλήσεις στην Κίνα αντιπροσώπευαν το 60% του συνόλου, τώρα έχουν υποχωρήσει στο 30%, με την Ικτίνoς ωστόσο να έχει υποκαταστήσει τμήμα των χαμένων πωλήσεων σε αγορές της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής (περιορισμός της εξάρτησης της εταιρείας από τις διακυμάνσεις της κινεζικής ζήτησης). Μέχρι σήμερα πάντως, κανείς δεν μπορεί να προσβλέψει το πότε και το κατά πόσο η κατάσταση στην Κίνα θα ομαλοποιηθεί σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις μαρμάρων.
Στα θετικά νέα ωστόσο για την Iκτίνος εντάσσονται οι αναμενόμενες άδειες επέκτασης σε δύο σημαντικά λατομεία της εισηγμένης.
Ειδικότερα, θέμα λίγου χρόνου φαίνεται να είναι η επέκταση της αδειοδότησης του λατομείου στον Βώλακα Δράμας (συν εκατό στρέμματα στα ήδη υπάρχοντα 65 στρέμματα), γεγονός που θα αυξήσει δραστικά την παραγωγική δυναμικότητα της Iκτίνος στο ποιοτικό μάρμαρο της περιοχής και έτσι θα μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τις πωλήσεις της, στον βαθμό που θα προκύψει η αντίστοιχη ζήτηση. Να σημειωθεί ότι η Ικτίνoς χρησιμοποιεί στον Βώλακα τη μέθοδο της υπόγειας εξόρυξης, η οποία βελτιώνει την αποδοτικότητα του λατομείου και λειτουργεί φιλικά προς το περιβάλλον.
Πέραν όμως από την περίπτωση του Βώλακα, η Iκτίνος περιμένει και άδεια επέκτασης λειτουργίας και στο λατομείο που διαθέτει στο Νέστο, όπου αναμένεται να προστεθούν έως το τέλος του έτους επιπλέον 200 στρέμματα προς εκμετάλλευση.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την επιδιωκόμενη πώληση της τουριστικής έκτασης στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη, υπάρχουν επαφές με ενδιαφερόμενα funds, ωστόσο αυτές δεν έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.