Μετά από μια περυσινή χρονιά γεμάτη προκλήσεις, τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της και τη σαφή βελτίωση του καθαρού της αποτελέσματος θα επιδιώξει φέτος η Iκτίνος Μάρμαρα.
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της εισηγμένης εταιρείας Ιουλία Χαϊδά, το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά που συνοδεύτηκε από ζημιογόνο αποτέλεσμα, γεγονός που αποδίδεται σε μια σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:
- Η συνεχιζόμενη χαμηλή ζήτηση από την Κίνα σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη χώρα να απορροφά το 35% των εξαγωγών της Ικτίνος, σε σύγκριση με το 65% του παρελθόντος.
- Η μη αδειοδότηση μέχρι σήμερα της επέκτασης του λατομείου του Βώλακα (Δράμα), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το επιθυμητό ύψος παραγωγής σε μάρμαρα υψηλής ποιότητας που ζητούνται τόσο έντονα στο εξωτερικό.
- Γενικότερες συνθήκες που αφορούν λίγο-πολύ το σύνολο της οικονομίας, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η εκτίναξη των επιτοκίων, τα υψηλότερα έξοδα μισθοδοσίας, κ.λπ.
Οι προοπτικές του 2024
Σε αντίθεση με το 2023, για τη φετινή χρονιά διαγράφονται θετικότερες προοπτικές. Ειδικότερα, το business plan της μητρικής εταιρείας προβλέπει άνοδο του κύκλου εργασιών από τα 23,5 στα 32 εκατ. ευρώ (στο πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 11%) παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ενδείξεις για ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς και θετικό τελικό αποτέλεσμα, αν και φυσικά όποια πρόβλεψη γίνεται σε περιβάλλον αβεβαιότητας όπως το τρέχον, θεωρείται επισφαλής.
Οι βασικότεροι λόγοι στους οποίους η Iκτίνος Μάρμαρα προσδοκά για φέτος βελτίωση οικονομικών επιδόσεων είναι οι παρακάτω:
Πρώτον, η αύξηση της παραγωγής λευκού μαρμάρου κατά περίπου 25% σε σχέση με πέρυσι (συν 20.000 τόνοι) μέσω δύο νέων ποιοτικών λατομείων στη Δράμα, από τα οποία προέρχεται προϊόν της ίδιας ή και ανώτερης ποιότητας σε σχέση με αυτό του Βώλακα. Επιπλέον, φέτος θα λειτουργήσουν άλλα δύο νέα λατομεία στη Βοιωτία, με στόχο την παραγωγή μπεζ και γκρι μαρμάρου (εναλλακτικές επιλογές σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές).
Δεύτερον, στέφονται με σταδιακή επιτυχία οι προσπάθειες περαιτέρω ανοίγματος των εξαγωγών της εταιρείας και σε νέες αγορές πέραν της Κίνας, με πρώτη αυτή της Ινδίας, αλλά παράλληλα και άλλων όπως η Βόρεια Αφρική, οι ΗΠΑ και οι χώρες του Αραβικού κόλπου.
Τρίτον, σημειώθηκαν κάποιες αυξήσεις τιμολογίων σε σχέση με πέρυσι σε τμήμα των προϊόντων της εταιρείας.
Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση της Iκτίνος Μάρμαρα, σημείωσε μεταξύ άλλων:
- υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο σε ότι αφορά το εγχείρημα πώλησης της μεγάλης τουριστικής έκτασης που διαθέτει η εισηγμένη στην Κρήτη. Η συγκεκριμένη έκταση που ήταν αποτιμημένη στα βιβλία της Ικτίνος στα 30 εκατ. ευρώ, πρόκειται να επανεκτιμηθεί σε υψηλότερα επίπεδα στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης/12/2023.
- εταιρεία αναχρηματοδότησε ήδη ομολογιακό δάνειο ύψους 9 εκατ. ευρώ, με παράλληλη μείωση του σχετικού spread. Προφανώς, η Ικτίνος Μάρμαρα θα ωφεληθεί σε περίπτωση αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την ΕΚΤ.
- εγχώρια αγορά παρότι αποτελεί μόλις το 5% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας θα μπορούσε να παρουσιάσει κάποιο ενδιαφέρον μέσα από μια σειρά επενδύσεων που αναμένεται να λάβουν χώρα (π.χ. Ελληνικό).