Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών θα προχωρήσει τελικά η εισηγμένη εταιρεία Σωληνουργεία Τζιρακιάν, ενδίδοντας 1.524.000 νέες μετοχές (μία νέα για κάθε μία παλιά) προς δύο ευρώ ανά τίτλο και αντλώντας 3,048 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που η έκδοση καλυφθεί πλήρως.
Πόσο όμως εύκολη υπόθεση είναι να καλυφθεί επικείμενη αύξηση κεφαλαίου;
Το 47% της έκδοσης (1,42 εκατ. ευρώ) έχει ήδη προκαταβληθεί από τμήμα των βασικών μετόχων το καλοκαίρι του 2020, προκειμένου η εισηγμένη να αγοράσει πρώτες ύλες και να ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησής της. Η ενέργεια αυτή συνέβαλε στο να επιτευχθεί το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η αναχρηματοδότηση των τραπεζικών υποχρεώσεων της γνωστής σωληνουργίας (μετατροπή βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα) και έτσι το κεφάλαιο κίνησης να επανέλθει σε θετικό επίπεδο (31/12/2020 κυκλοφορούν ενεργητικό 15,07 εκατ. έναντι βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 11,07 εκατ. ευρώ).
Ζητούμενο ωστόσο αποτελεί το τι θα πράξει η πλευρά της Μάιντα Τζιρακιάν που κατέχει το 18,38% και που ενδεχομένως να συμπλέει και με άλλους μετόχους μικρότερων ποσοστών. Οι γνωρίζοντες τα της εταιρείας έχουν διαπιστώσει πως η Μάιντα Τζιρακιάν έχει διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία της εισηγμένης σε σχέση με τη διοίκηση του Άρη Τζιρακιάν και μάλιστα σε αρκετά θέματα γενικών συνελεύσεων (π.χ. έγκριση οικονομικών καταστάσεων) έχει επιλέξει να ψηφίσει «αποχή».
Επίσης, η Μάιντα Τζιρακιάν έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τη συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου, καταφεύγοντας μάλιστα στη δικαιοσύνη και ισχυριζόμενη πως το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της εισηγμένης τονίζει ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα ακυρότητας της ΑΜΚ και δεν είναι τυχαίο ότι σχετική έγκριση για να ξεκινήσει η έκδοση έδωσε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες που -εφ’ όσον ευοδωθούν- θα οδηγήσουν σε… Σολομώντεια λύση. Ειδικότερα φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα με στόχο την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης, εξέλιξη που θα συμβάλλει θετικά και στην πορεία της ΑΜΚ.
Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων
Με δεδομένο ότι η δραστηριότητα της Τζιρακιάν επηρεάζεται από τη γενικότερη πορεία της οικοδομής και των επενδύσεων στη χώρα, η εταιρεία ταλαιπωρήθηκε έντονα κατά την περίοδο της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, από το 2020 άρχισε να ανακάμπτει. Πέρυσι είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται από τα 14,5 στα 17,7 εκατ. ευρώ και το προ φόρων αποτέλεσμα να επανέρχεται σε θετικό πεδίο (+190 χιλ.) έναντι ζημίας 1,3 εκατ. το 2019. Επίσης, στο περυσινό κερδοφόρο αποτέλεσμα συνέβαλε και ένα έκτακτο κονδύλι ύψους 553 χιλ. ευρώ (αποτίμηση ακινήτων).
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αύξηση του κύκλου εργασιών, ενώ τα αποτελέσματα θα ευνοηθούν πιθανότατα και από την άνοδο που έχει σημειώσει η διεθνής τιμή του χάλυβα, σε περίπτωση που η ζήτηση παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Παρά τα υπάρχοντα προβλήματα και τον «βαρύ» (αλλά ρυθμισμένο και εξυπηρετούμενο) δανεισμό, η Τζιρακιάν ελπίζει να επωφεληθεί από τις αναμενόμενες αυξημένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια (βλέπε ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, κ.λπ.) και δεν είναι τυχαίο το ότι προχωρά στην υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος.
Ειδικότερα, όσα από τα χρήματα της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου δεν έχουν ήδη προκαταβληθεί, θα τοποθετηθούν για παραγωγικές επενδύσεις (1,375 εκατ. ευρώ) και για πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης.