Τζιρακιάν: Διπλό πλήγμα από τιμή χάλυβα και υψηλά επιτόκια

Η μείωση της τιμής του χάλυβα, τα υψηλά επιτόκια και η πληθωριστική επιβάρυνση δαπανών, καθόρισαν την πορεία της εταιρείας. Έτοιμο προς λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο της επιχείρησης.

Τζιρακιάν: Διπλό πλήγμα από τιμή χάλυβα και υψηλά επιτόκια

Πλήγμα για τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν, αλλά και για το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο σιδήρου-χάλυβα αποτελεί ο συνδυασμός της πτωτικής πορείας της διεθνούς τιμής του μετάλλου (συρρικνώνει δραστικά τα μικτά περιθώρια κέρδους) και των υψηλών επιτοκίων και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου οι λοιπές κατηγορίες δαπανών των επιχειρήσεων επιβαρύνονται από τον πληθωρισμό.

«Το 2023 καταφέραμε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά να αυξήσουμε τον όγκο των πωλήσεών μας, χωρίς ωστόσο να αποφύγουμε το ζημιογόνο αποτέλεσμα. Η πτώση της τιμής του χάλυβα, η εκτίναξη του κόστους χρηματοδότησης λόγω της πορείας των επιτοκίων, αλλά και η αύξηση πολλών άλλων κατηγοριών δαπανών (αμοιβές εργασίας, μεταφορικό κόστος, κ.λπ.) εξαιτίας του πληθωρισμού, αναμφίβολα μας επηρέασαν αρνητικά» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Λυμπαρέτ Τζιρακιάν, ο οποίος δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του για την πορεία της φετινής χρήσης.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο CEO της εισηγμένης σημείωσε ότι:

  • Η τιμή του χάλυβα συνέχισε να υποχωρεί και κατά το πρώτο οκτάμηνο της φετινής χρονιάς (χαμηλό τετραετίας). Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη μελλοντική πορεία της τιμής τού μετάλλου στις διεθνείς αγορές, οι ειδήσεις που έρχονται από το εξωτερικό προκαλούν προβληματισμό (πχ πορεία αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία, προβλήματα στην κινεζική αγοράς ακινήτων, διακοπή λειτουργίας χαλυβουργείων, κ.λπ.).
  • Το επίπεδο των επιτοκίων παραμένει στα ύψη, ενώ το ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πιο πάνω σε σχέση με το παρελθόν.
  • Επιπλέον, οι πωλήσεις σε όγκο υποχώρησαν κατά το πρώτο μισό του 2024, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και ιδιαίτερα στις εξαγωγές. Το ευχάριστο πάντως είναι πως παρατηρείται μια τόνωση της ζήτησης από τον Ιούλιο και μετά, η διάρκεια της οποίας αποτελεί ζητούμενο.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η διοίκηση της Τζιρακιάν αφενός έχει καταφέρει να μειώσει το ύψος των δανειακών της υποχρεώσεων κοντά στα επίπεδα του 2022 και αφ’ ετέρου βρίσκεται σε ένα κύκλο συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες για ζητήματα αναχρηματοδότησης και περιορισμού του κόστους χρηματοδότησης, με δεδομένο ότι ακόμη και με βάση το ευνοϊκό σενάριο, το Euribor θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και μέσα στο 2025.

Μια δεύτερη κίνηση της εταιρείας που αναμένεται να περιορίσει το ενεργειακό κόστος περίπου κατά 30% είναι η αναμενόμενη λειτουργία (μάλλον από τα τέλη του τρέχοντος μήνα) φωτοβολταϊκού πάρκου, που είναι εγκατεστημένο στη στέγη των εγκαταστάσεων της εισηγμένης στα Οινόφυτα.

Πέραν αυτών, συνεχίζονται και οι επενδύσεις που ως στόχο έχουν την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την τόνωση της παραγωγικότητας. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ανέλθει στα 3 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία, με ενδεικτική να είναι η περίπτωση του ρομποτικού πακεταδόρου, ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v