«Είναι φυσικό οι ελληνικές εταιρείες μαρμάρου να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κίνα, καθώς στη χώρα αυτή κατευθύνεται το 60%-70% των συνολικών εξαγωγών. Εμείς είδαμε το Φεβρουάριο κάποια περιορισμένη κάμψη πωλήσεων, καθώς λόγω της ακύρωσης των πτήσεων προς την Ελλάδα, δεν μπορούσαν να έρθουν εδώ οι ενδιαφερόμενοι πελάτες. Για τον Μάρτιο, η επιφύλαξή μας είναι εντονότερη, ωστόσο ευελπιστούμε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί από τον Απρίλιο».
Αυτά απάντησε η αντιπρόεδρος της Ικτίνος Μάρμαρα κα Ιουλία Χαϊδά κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Είναι βέβαιο πως υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες αγορές για την εταιρεία, ωστόσο η κινεζική είναι τόσο μεγάλη, έτσι ώστε να μην μπορεί να υποκατασταθεί πλήρως από τις υπόλοιπες. Πάντως, με δεδομένο ότι ο Ιανουάριος κινήθηκε ανοδικά για την Iκτίνος Μάρμαρα, ο κύκλος του πρώτου διμήνου δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα».
Επιπρόσθετα, η κα Χαϊδά επανέλαβε το φετινό αρχικό στόχο της Iκτίνος Μάρμαρα για βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το πρόβλημα του κορωνοϊού δεν θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. Επίσης, συνεχίζονται οι προσπάθειες στο λατομείο του Βόλακα, έτσι ώστε η παραγωγή του 2020 να φτάσει στα επίπεδα του 2018 (ελπίζεται πως αυτό θα επιτευχθεί κυρίως λόγω των επιδόσεων του δευτέρου φετινού εξαμήνου).
Σε ότι δε αφορά τον νέο τρόπο εξόρυξης του μαρμάρου από το συγκεκριμένο λατομείο, δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά το μικτό περιθώριο κέρδους, καθώς από τη μια πλευρά θα προκύψει αυξημένο κόστος, από την άλλη πλευρά όμως -λόγω της βελτιωμένης ποιότητας προϊόντος- θα υπάρξει θετική επίδραση στην τιμή πώλησης.
Λατομείο στη Θάσο
Η Iκτίνος Μάρμαρα υπέγραψε συνεργασία με λατομείο στη Θάσο, σύμφωνα με την οποία η εισηγμένη εταιρεία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα εξορύξεις, (η απόδοση των οποίων θα αξιολογηθεί), ενώ ως το τέλος του έτους υπάρχει το δικαίωμα εξαγοράς του συγκεκριμένου λατομείου.
Τέλος, στα πλαίσια της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, αποφασίστηκαν:
Πρώτον, η εκκαθάριση της θυγατρικής Iκτίνος Μάρμαρον, με τη δραστηριότητα να την αναλαμβάνει (για λόγους εκμετάλλευσης οικονομιών κλίμακας) η μητρική εταιρεία.
Δεύτερον, η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως και του 10% των συνολικών, όταν μέχρι σήμερα έχουν αποκτηθεί 469.916 τεμάχια) μέσα στους επόμενους 24 μήνες (εύρος τιμών μεταξύ 0,5 και 4 ευρώ).
ΥΓ: Η κα Χαϊδά σημείωσε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με το τουριστικό project της Κρήτης, καθώς η διοίκηση μελετά διάφορα ενδεχόμενα χωρίς να έχει καταλήξει σε αποφάσεις.