Τα τυχερά παιχνίδια και τα έργα τεχνολογίας είναι οι δύο νέες δραστηριότητες που προστέθηκαν στο καταστατικό του ΟΤΕ με απόφαση της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης, ενώ πλέον το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει με μόνο δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο επικεφαλής του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ (φωτό) υποστήριξε χθες πως «έχουμε μεγάλο πελατολόγιο, πολλές υπηρεσίες μετακινούνται από τον παραδοσιακό τρόπο που ξέραμε στα κινητά τηλέφωνα και στα tablets. Η αγορά των παιγνίων είναι μια αγορά που μας ενδιαφέρει να την εξετάσουμε και να την αξιοποιήσουμε. Το πώς θα προχωρήσουμε θα το δούμε στην πορεία».
Η αγορά των τυχερών παιχνιδιών, με αφορμή και το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για τη ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχηματισμού, οι ασφάλειες και οι πληρωμές (και άλλες τραπεζικές υπηρεσίες) βρίσκονται στο στόχαστρο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, όπως ο OΤΕ, εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς τις αγορές τέτοιων προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE παρουσίασε χθες και τα στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία η συνολική συμβολή της δραστηριότητας του ομίλου στο ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 5,7 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το 3,2% του ΑΕΠ.
Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε πως με βάση την ίδια μελέτη, η συνολική συνεισφορά της δραστηριότητας του ομίλου στην απασχόληση φτάνει τις 75 χιλ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και αντιστοιχεί σε πάνω από το 1,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Επιπλέον, «η συνολική επίδραση του ομίλου στα δημόσια έσοδα υπερβαίνει το €1,6 δισ., ή 2,6% των συνολικών εσόδων του Δημοσίου από φόρους και εισφορές». Τέλος, ο ΟΤE αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
«Το 2017 ήταν ακόμη μία καλή χρονιά για τον όμιλο ΟΤE» είπε ο Μιχ. Τσαμάζ. «Ενισχύσαμε τις επιδόσεις μας, επεκτείναμε τα σύγχρονα δίκτυά μας, εδραιώσαμε την ηγετική μας θέση στην αγορά και προσφέραμε καλύτερη εμπειρία στον πελάτη μας. Με τα αποτελέσματά μας, ανταμείψαμε την εμπιστοσύνη των πελατών, των συνεργατών, των ανθρώπων μας και των μετόχων μας».
Όπως είπε, «τη χρονιά που πέρασε, ενισχύσαμε το μείγμα εσόδων μας στις τέσσερις μεγαλύτερες δραστηριότητές μας, σταθερή και κινητή στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Στην Ελλάδα, τα έσοδα λιανικής σε σταθερή και κινητή σημείωσαν άνοδο σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για γρήγορο internet σε κινητή και σταθερή, και για υπηρεσίες τηλεόρασης. Υποστηρίξαμε αποτελεσματικά αυτή τη ζήτηση, επεκτείνοντας σε χρόνο-ρεκόρ το δίκτυο οπτικών ινών μας σε αστικά κέντρα και απομακρυσμένες περιοχές, και εμπλουτίζοντας περαιτέρω το πλούσιο τηλεοπτικό μας περιεχόμενο».
«Για να το πετύχουμε αυτό, αυξήσαμε σημαντικά τις επενδύσεις μας. Το 2017, επενδύσαμε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην Ελλάδα και περίπου 800 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον όμιλο ΟΤE, δημιουργώντας υπερσύγχρονα δίκτυα για να καλύψουμε τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής».
«Επενδύουμε έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2022 για να φέρουμε τις οπτικές ίνες σε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διασφαλίζοντας παράλληλα το μέλλον του ομίλου στον ανταγωνιστικό μας κλάδο» κατέληξε ο κ. Τσαμάζ.
Οσο για τα δύο μέλη του Δ.Σ που εκπροσωπούν πλέον το ελληνικό δημόσιο (από τα τέσσερα που ήταν μέχρι χθες), σε συνέχεια της πρόσφατης πώλησης του 5% του ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom, εξελέγησαν οι κ.κ. Παναγιώτης Σκευοφύλαξ (συμμετέχει ήδη στο Δ.Σ.) και Γιάννης Φλώρος.
Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Μπ. Μαζαράκης απάντησε σε ερώτηση για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Διευκρίνισε πως τα έσοδα του ομίλου από το ελληνικό δημόσιο δεν ξεπερνούν το 4% του ετήσιου τζίρου και πρόσθεσε πως σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια καθίσταται μη εισπρακτέο ποσό που προσεγγίζει το 1,6% των εσόδων στην Ελλάδα, το οποίο και διαγράφεται.
Η διοίκηση του ΟΤE αναφέρθηκε και στο μέρισμα των 35 λεπτών ανά μετοχή, που είναι υπερδιπλάσιο του περυσινού μερίσματος.