Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κούρταλης: Πώς θα επανεκκινήσει η οικονομία

Πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να κάνει την υπέρβαση. Οι τρεις λόγοι που αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας - Τα βασικά αιτήματα του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου προκειμένου οι παραγωγικές μονάδες να δουλέψουν και πάλι.

Κούρταλης: Πώς θα επανεκκινήσει η οικονομία

«Μετά την ψήφιση και των τελευταίων υφεσιακών μέτρων, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να επανεκκινήσει χωρίς ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική και ουσιαστικά κίνητρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας κ. Ελευθέριος Κούρταλης, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου.

«Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ακτίνες αισιοδοξίας τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο ειδικότερα και για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο. Πρώτον, το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει κάποιες ελπίδες αλλαγής του κλίματος και προσέλκυσης ορισμένων επενδύσεων. Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει σημαντικός πολιτικός χρόνος προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης. Και τρίτον, βλέπω τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας στον μετασχηματισμό ακόμη και παραδοσιακών κλάδων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου οι εξαγωγές του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου κατά την τελευταία τριετία αυξήθηκαν κατά 40%. Αυτά θα πρέπει να δουν και οι δικοί μας πολιτικοί, όταν μάλιστα η χώρα μας παράγει βαμβάκι, ενώ παράλληλα διαθέτει παράδοση, τεχνολογία και αναξιοποίητο εξοπλισμό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρταλης.

Καταλυτικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας καλούνται επίσης να παίξουν και άλλοι παράγοντες όπως μια σύγχρονη παραγωγική μηχανή, η ύπαρξη δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, ένα τραπεζικό σύστημα με μεγαλύτερη ρευστότητα και χαμηλότερα επιτόκια, καθώς και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων των πακέτων ΕΣΠΑ και Γιούνκερ.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ εξέφρασε τη δυσφορία του για την αδιαφορία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα προβλήματα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, με αποτέλεσμα... «τα αιτήματά μας να έχουν γίνει πλέον διαχρονικά».

Μεταξύ λοιπόν των αιτημάτων που διατυπώθηκαν χθες, συγκαταλέγονται:

Η μείωση του ενεργειακού κόστους, που είναι περίπου διπλάσιο από αυτό των ξένων ανταγωνιστών. Για έναν κλάδο που το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει το 25% περίπου της τιμής του τελικού προϊόντος, το θέμα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας, επεσήμαναν.

• Η αναχρηματοδότηση με μειωμένα επιτόκια των μονάδων του κλάδου, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι κατά βάση εξαγωγικές.

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα των ξένων ανταγωνιστών, καθώς η Ελλάδα έχει το υψηλότερο μη μισθολογικό κόστος στην Ευρώπη.

• Πολιτικές για την προστασία και αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού βάμβακος (έχει ήδη συσταθεί σχετική επιτροπή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που πρέπει να συνεχίσει αποτελεσματικά το έργο της).

• Συμμετοχή του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου στο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας που συνέστησε η υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θ. Τζάκρη.

Η ενεργοποίηση του συστήματος κρατικών προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από τη θέσπιση των απαιτούμενων προδιαγραφών στα εισαγόμενα προϊόντα.

• Να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί στην πράξη ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος όμως δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε φορολογικά κίνητρα. Οι κλωστοϋφαντουργικές μονάδες χρειάζονται κεφάλαια προκειμένου να αναβαθμίσουν τεχνολογικά τον εξοπλισμό τους και όχι φορολογικά κίνητρα, σε μια περίοδο που έχουν ήδη υψηλές συσσωρευμένες ζημίες.

Η διευθέτηση των προβληματικών δανείων των βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών προκειμένου να ξαναδουλέψουν οι παραγωγικές μονάδες. «Προσπαθούμε συνεχώς να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές στη χώρα, όταν ταυτόχρονα δεν αξιοποιούμε έτοιμο μηχανολογικό εξοπλισμό και συσσωρευμένη τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουμε και παραμένει ανεκμετάλλευτη», σημείωσε ο κ. Κούρταλης.

• Ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 που είναι πλέον αναχρονιστικός στις σημερινές οικονομικές εθνικές και διεθνείς συνθήκες, θεωρώντας υπερβολικά τα προνόμια και προκλητική την προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων. 

Ενδεικτικό των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι τα παρακάτω στοιχεία:

Παραγωγή Κλωστοϋφαντουργικών Ειδών

- Ο Δείκτης παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, που το 2010 ήταν 100 μονάδες, το 2014 ήταν 60,7 μονάδες, ενώ το 2015 βρέθηκε στις 61,7 μονάδες, παρουσίασε δηλ. αύξηση κατά 1,8%.

- Ο Δείκτης, τέλος, παραγωγής ειδών ένδυσης, που το 2010 ήταν 100 μονάδες, το 2014 ήταν 62,7 μονάδες, ενώ το 2015 υποχώρησε στις 54,1 μονάδες, παρουσίασε, δηλαδή σημαντική μείωση, της τάξης του 13,7%.

Εξαγωγές Κλωστοϋφαντουργικών Ειδών

- Στον τομέα των υφαντικών νημάτων, έτοιμων υφασμάτων και συναφών ειδών το 2015 οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1%, σε σχέση με το 2014, ενώ,

- Στον τομέα των ειδών ένδυσης, το 2015 οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15,2 %, σε σχέση με το 2014.

Μετά την ομιλία του κ. Κούρταλη ακολούθησε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της εθνικής οικονομίας και του κλάδου, και εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η μετονομασία, μετά από 100 χρόνια από της ιδρύσεώς του, του «Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών» σε «Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας».

Τέλος, ακολούθησαν εκλογές για την ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, από τις οποίες ο κ. Ελευθέριος Κούρταλης βγήκε εκ νέου Πρόεδρος του Συνδέσμου για την επόμενη τετραετία, με Διοικητικό Συμβούλιο:

την κα Αναστασία Βαρβαρέσου, Αντιπρόεδρο
τον κ. Ευριπίδη Δοντά, Αντιπρόεδρο
την κα Ελευθερία Μουζάκη, Αντιπρόεδρο και
τον κ. Ιωάννη Ακκά Γενικό Γραμματέα

και συμβούλους-μέλη τους κ.κ. Δημ. Ακρίδα, Απόστ. Δοντά, Νικ. Κατράδη, Κων/νο Κλειδέρη, Αναστ. Κυρπόγλου, Σωτ. Μυτιληναίο, Βασ. Πολύχρονο, Κυρ. Περτσεμλίδη, Παντ. Σακαλίδη, Παν. Φρέντζο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v