Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήτρος: Πού οδηγεί η συμφωνία με τους πιστωτές

Τα επόμενα βήματα μετά την αναδιάρθρωση χρέους των δυο θυγατρικών εταιριών της εισηγμένης. Η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και το μεγάλο ζητούμενο για τη Μπήτρος.

Μπήτρος: Πού οδηγεί η συμφωνία με τους πιστωτές

Μετά από πολυετές σίριαλ, η Μπήτρος Συμμετοχών κατάφερε να ολοκληρώσει τη συμφωνία αναχρηματοδότησης («εξυγίανσης») της θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική με τους δανειστές της, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο «κούρεμα» υποχρεώσεων και αποπληρωμές των πιστωτών μέσα από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου.

Ποια όμως είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν;

Πρώτον, η συγκεκριμένη συμφωνία θα πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο. Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη δικαστική απόφαση, για το συγκεκριμένο θέμα επικρατεί στην αγορά κλίμα αισιοδοξίας, καθώς έχει συναινέσει στη συγκεκριμένη συμφωνία το 100% των πιστωτών (ανυπαρξία υποχρεώσεων προς άλλους). Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.

Δεύτερον, στην πολύ πιθανή περίπτωση δικαστικής έγκρισης της συμφωνίας, ο εισηγμένος Όμιλος θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία εκποίησης περιουσιακών του στοιχείων (διαθέτει σημαντικά ακίνητα) με στόχο να ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις αποπληρωμών του προς τους πιστωτές και έτσι οι τελευταίοι να κουρέψουν τις υπόλοιπες απαιτήσεις τους.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η Μπήτρος Συμμετοχών την περίοδο εκείνη, δηλαδή το ποια περιουσιακά στοιχεία θα της απομείνουν. Όπως λοιπόν δείχνουν τα πράγματα, η εισηγμένη:

• Θα διαθέτει -μετά από πολλά χρόνια- θετικά ίδια κεφάλαια και διαχειρίσιμες υποχρεώσεις.

• Στόχο έχει να της παραμείνει η παραγωγή οπλισμού σκυροδέματος (από την ομώνυμη εταιρεία του ομίλου) και κάποιες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, από την όλη αυτή διαδικασία, στόχος είναι να παραμείνει και η συμμετοχή (σήμερα ανέρχεται σε 25%) στην ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική. «Δεν έχουμε την υποχρέωση, αλλά ούτε και την πρόθεση να μην διατηρήσουμε θέση βασικού μετόχου στη ΣΙΔΜΑ» έχουν δηλώσει κατά καιρούς στελέχη της Μπήτρος Συμμετοχών.

• Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της συμφωνίας «εξυγίανσης» (δικαστική έγκριση, πώληση περιουσιακών στοιχείων, συμφωνημένη αποπληρωμή πιστωτών, κούρεμα υποχρεώσεων) που υπολογίζεται από κύκλους της αγοράς ότι θα μπορούσε να διαρκέσει γύρω στο ένα με δύο έτη, ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση της Μπήτρος Συμμετοχών και με νέες δραστηριότητες.

Ήδη, η οικογένεια Μπήτρου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης στο σχήμα της εισηγμένης εταιρειών που ελέγχει, με ενδεικτική περίπτωση να είναι αυτή της Big Solar (δραστηριοποιείται στους τομείς ανανεώσιμων πηγών και ενεργειακής εξοικονόμησης).

Οι μετοχές της Μπήτρος Συμμετοχών διαπραγματεύονται εδώ και χρόνια στην «κατηγορία της επιτήρησης», με την αποτίμηση της εισηγμένης να υπολογίζεται κοντά στα 8,3 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, η διοίκηση της εταιρείας έχει δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσει έγκαιρα το ζήτημα της ελάχιστης απαιτούμενης διασποράς του 25%, καθώς οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν σήμερα το 78%.

Η ανακοίνωση της Μπήτρος

Η ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι η κατά 100% θυγατρική της ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία» και η κατά 94.31% (67.91% άμεσα και 26.4% έμμεσα) θυγατρική της ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΜΠΗΤΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική και Τεχνική Εταιρεία» υπέγραψαν με τους διαχειριστές των δανείων τους τις από 29 Ιουλίου 2024 Συμφωνίες Εξυγίανσης (κατά τα άρθρα 31 επ. του ν. 4738/2020), με την υλοποίηση των οποίων επιτυγχάνεται η αποτελεσματική χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των δύο εταιρειών και αποκαθίσταται η βιωσιμότητά τους.

Οι Συμφωνίες Εξυγίανσης, η υπογραφή των οποίων αποτελεί την κατάληξη της διαδρομής που ξεκίνησε με το MoU του 2019 και είχε ως επόμενο σταθμό τη συναλλαγή μεταξύ της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ και της ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε. το 2020, προβλέπουν την αναδιάρθρωση του συνόλου σχεδόν του τραπεζικού δανεισμού των δύο θυγατρικών εταιρειών, με την αποπληρωμή μέρους του και τη διαγραφή του υπολοίπου, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των συμφωνηθέντων. Τα κεφάλαια για την αποπληρωμή θα προκύψουν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, από την πώληση περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών.

Και στις δύο Συμφωνίες συμβάλλεται το 100% των θιγόμενων πιστωτών, ενώ δεν θίγονται υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές των εταιρειών, καθώς και προς οιουσδήποτε τρίτους. Οι εταιρείες, άλλωστε, δεν έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έναντι οιουδήποτε πλην των συμβαλλομένων στις Συμφωνίες Εξυγίανσης πιστωτών.

Η Εταιρεία είχε παράσχει εγγυήσεις στον δανεισμό των δύο θυγατρικών εταιρειών και συνυπέγραψε τις Συμφωνίες.

Οι Συμφωνίες αναμένεται να κατατεθούν προς επικύρωση στο αρμόδιο Δικαστήριο την 31/07/2024.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης των δύο θυγατρικών εταιρειών στο πλαίσιο των ανωτέρω Συμφωνιών θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή του θετικού προσήμου στην Καθαρή τους Θέση και τη δραστική μείωση των Υποχρεώσεών τους. Παράλληλα, οι δύο θυγατρικές θα διατηρούν ικανά στοιχεία ενεργητικού και αξιόλογου μεγέθους δραστηριότητα στους τομείς τους (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, κατεργασία και εμπορία χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος, έσοδα από συμμετοχές), ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.

Σημειωτέον ότι η αναδιάρθρωση της Καθαρής Θέσης και των Υποχρεώσεων των δύο θυγατρικών θα αποτυπωθεί και στα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας.

Με την υπογραφή των ανωτέρω Συμφωνιών Εξυγίανσης έγινε ένα ακόμη -σημαντικό- βήμα στην προσπάθεια του Ομίλου της Εταιρείας να εξασφαλίσει την εξυγίανση της κεφαλαιακής του διάρθρωσης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός σχεδίου δομικής αναδιάρθρωσης και επανόδου σε αναπτυξιακή τροχιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v