Πρόταση ΕΣΤΕ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ για αναπτυξιακή τράπεζα

Δημιουργία χρηματοπιστωτικού φορέα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα στηριχθεί στις δομές των 13 συνεταιριστικών τραπεζών, προτείνουν η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πρόταση ΕΣΤΕ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ για αναπτυξιακή τράπεζα
Την πρόταση για τη δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού φορέα που θα στηριχθεί στις υπάρχουσες υποδομές των 13 συνεταιριστικών Τραπεζών υπό την ομπρέλα της Πανελλήνιας Τράπεζας, ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης σε κοινή συνέντευξη τύπου οι επικεφαλής της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Η πρόταση αυτή, δηλαδή η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσα από τις δομές των 13 συνεταιριστικών τραπεζών, η οποία έχει αποσταλεί ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση, στοχεύει όπως ειπώθηκε να δώσει διέξοδο στις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και αναπτυξιακή προοπτική στις τοπικές οικονομίες.

Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των ΕΣΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, με τη μετεξέλιξη και την αξιοποίηση του δικτύου των 200 καταστημάτων των συνεταιριστικών τραπεζών και της Πανελλήνιας Τράπεζας σε Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ενισχυθεί περαιτέρω η σύνδεση των επιχειρήσεων με τις συνεταιριστικές τράπεζες, ενώ παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα πλήρως εξειδικευμένο για την κάλυψη των αναγκών τους συνεργάτη.

Για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά δήλωση των εμπόρων που συμμετείχαν στη συνέντευξη έχει εκφραστεί θετικά και ο επικεφαλής της Task Force Horst Reichenbach, ενώ πληροφορίες φέρουν και την κυβέρνηση να βλέπει θετικά το σχέδιο. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση όπου αυτό λάβει το πράσινο φως και αρχίσει να τρέχει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα υπάρξει αφενός θετικό αποτέλεσμα για τις συνεταιριστικές και αφετέρου η δυνατότητα να δοθούν μικροδάνεια από 10.000 έως 25.000 ευρώ με επιτόκιο της τάξεως του 4,2%.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 13 συνεταιριστικών τραπεζών με περίπου 150 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότησή τους και εν συνεχεία μέσα στην επόμενη τριετία τη συγκέντρωση 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των μετόχων μέσα από τα 700.000 μέλη της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, που θα κληθούν να αγοράσουν μερίδια και να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου της Πανελλήνιας Τράπεζας ως Κεντρικής Τράπεζας των Συνεταιριστικών Τραπεζών με ουσιαστικές αρμοδιότητες σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, εποπτείας και κανονιστικής συμμόρφωσης καθώς επίσης και σε παροχή υπηρεσιών και τραπεζικών προϊόντων. Προϋπόθεση για τον ρόλο αυτό είναι η αναγνώριση της Πανελλήνιας Τράπεζας ως συστημικής των συνεταιριστικών τραπεζών και η ένταξή της στο καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης. Όπως αναφέρθηκε, οι ανάγκες είναι 50-78 εκατ. ευρώ και έχει ζητήσει παράταση για την ανακεφαλαιοποίησή της από την ΤτΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να τρέξει η διαδικασία.

Την ίδια ώρα, οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν επεξεργαστεί και υλοποιούν σχέδια αναδιάρθρωσης που αφορούν τη βελτίωση των οργανωτικών δομών και διαδικασιών, την ομογενοποίηση των κανονισμών λειτουργίας και βασικών λειτουργιών, τη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση διαδικασιών για κάλυψη κεφαλαίων και τη δημιουργία κεντροποιημένων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά αυτήν καθεαυτήν τη συνεργασία των ΕΣΤΕ - ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως ειπώθηκε, θα υλοποιηθεί σταδιακά με τη στήριξη και τη συμμετοχή στο προτεινόμενο από την ΕΣΤΕ πλαίσιο. Εφόσον το προτεινόμενο πλαίσιο γίνει αποδεκτό, οι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συμμετάσχουν στο κεφάλαιο και στη διοίκηση της Πανελλήνιας Τράπεζας και θα προτείνουν στα 700.000 μέλη τους να γίνουν μέλη των συνεταιριστικών τραπεζών αγοράζοντας ανάλογο αριθμό μεριδίων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ Νίκος Μυρτάκης θεωρεί δεδομένη τη σύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών με βάση τη σχέση με τις τοπικές οικονομίες, την πείρα και τις δυνατότητες άντλησης κονδυλίων από την ΕΤΕπ και του ΕΦΕΠΑΕ για την υλοποίηση του προγράμματος επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, που αφορά τις ΜμΕ άνω των 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v