Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στα 48 δισ. το κοντέρ των ενισχύσεων

Επέκταση των εγγυήσεων με επιπλέον 10 δισ. προωθεί η κυβέρνηση. Στα 48 δισ. οι συνολικές ενισχύσεις. Το "σκρινάρισμα" από ΕΚΤ και η ανάγκη αντιμετώπισης των νέων "κόκκινων" δανείων. Έρχονται καλυμμένες ομολογίες-"μαμούθ".

Τράπεζες: Στα 48 δισ. το κοντέρ των ενισχύσεων
Την επέκταση του πακέτου στήριξης των τραπεζών με διεύρυνση του σκέλους των εγγυήσεων προωθεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να θωρακίσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το ύψος του νέου πακέτου θα ανέρχεται στα 5 - 10 δισ. ευρώ και θα αφορά μόνο στην παροχή εγγυήσεων. Οι τράπεζες, δηλαδή, θα μπορούν να εκδίδουν ομόλογα με εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία εν συνεχεία θα δίνουν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ αντλώντας ρευστότητα.

Η πρόθεση της κυβέρνησης έρχεται μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να κάνει αποδεκτά κρατικά ελληνικά ομόλογα ή εταιρικά ομόλογα, με εγγύηση του Δημοσίου, ανεξαρτήτως rating, και σηματοδοτεί συντονισμένη κίνηση, ώστε να απομακρυνθεί κάθε άμεσος κίνδυνος ρευστότητας για το σύστημα.

Το νέο πακέτο αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο β΄ εξάμηνο του έτους και θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης στην οικονομία.

Τυπικά, άλλωστε, το σκέλος των εγγυήσεων του υφιστάμενου πακέτου στήριξης, γνωστό ως πακέτο Αλογοσκούφη, ύψους 28 δισ. ευρώ, λήγει στις 30 Ιουνίου, αν και το συντριπτικό μέρος των κεφαλαίων έχει ήδη αντληθεί.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Αlpha, EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) εξέδωσαν ομόλογα με εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη ενεχυριάσει στην ΕΚΤ αντλώντας ρευστότητα.

Ρευστότητα αναγκαία για να καλύψουν την εκροή των καταθέσεων που έλαβε χώρα τους τελευταίους επτά μήνες, με το ύψος των δανείων να παραμένει σταθερό. Ουσιαστικά, τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους οι τράπεζες είδαν τη συνολική ρευστότητα να μειώνεται κατά περίπου 10 δισ. ευρώ λόγω εκροής καταθέσεων, με τα δάνεια να παραμένουν σταθερά στα 300 δισ. ευρώ.

Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης κατά το τετράμηνο ήταν αρνητικός και αυτό δύσκολα θα αλλάξει καθώς βασική προτεραιότητα των τραπεζών παραμένει η θωράκιση της ρευστότητάς τους και της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Η απώλεια εισοδημάτων λόγω των νέων μέτρων και η εκτιμώμενη σημαντική μείωση της κατανάλωσης θα παγώσουν την οικονομία, πιέζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια πιθανή νέα γενιά δανείων σε καθυστέρηση οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια για αναχρηματοδοτήσεις δανείων.

Έρχονται μαμούθ εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών

Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος θα ενισχυθεί και από νέες εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών που ετοιμάζουν οι τράπεζες και θα δοθούν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει πυρετωδώς έκδοση-"μαμούθ" καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ουσιαστικά χρήση των καλυμμένων ομολογιών.

Οι τράπεζες έχουν ήδη προσανατολιστεί στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών αντί για τιτλοποιήσεις δανείων μετά και το σήμα της ΕΚΤ να δημιουργήσει δευτερογενή αγορά για καλυμμένες ομολογίες.

Ήδη η EFG Eurobank εξέδωσε, μετά την απόφαση της ΕΚΤ, δύο καλυμμένες ομολογίες αθροιστικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ενώ στοχεύει να τιτλοποιήσει επιπλέον δάνεια 900 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αλλαγή της δομής του -εναπομείναντος- προγράμματος έκδοσης καλυμμένων ομολογιών αξίας 6 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να μπορεί να τα δώσει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ.

Για κεφαλαιακή επάρκεια τα 10 δισ. ευρώ του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, γίνεται ευρέως αντιληπτό ότι τα 10 δισ. ευρώ του fund, που θα συστήσει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το ΔΝΤ, θα στοχεύουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών εφόσον αυτή χρειαστεί.

Οι προϋποθέσεις άντλησης κεφαλαίων από το fund αναμένεται να οριστικοποιηθούν τον Ιούνιο, όμως θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται για υβριδικά κεφάλαια χρήση των οποίων θα γίνεται από τις τράπεζες μόνο εφόσον δηλώνεται αδυναμία κεφαλαιακής τους ενίσχυσης από τους -βασικούς- μετόχους τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v