Ολομέτωπη επίθεση κατά της ΔΕΗ εξαπολύουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, υποστηρίζοντας πως φέρνει προτάσεις για κατάργηση των εκπτώσεων όγκου, αλλά και για αυξήσεις των τιμολογίων.
Τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση και της δημόσιας επιχείρησης για τα τιμολόγια και τις εκπτώσεις του 2019. Κι ενώ το περασμένο καλοκαίρι η γενική συνέλευση της ΔEH αποφάσισε τη χορήγηση μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο των ίδιων εκπτώσεων που απολάμβαναν και τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Η ΔEΗ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο φορέας εκπροσώπησης των επιχειρήσεων αυτών, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), επιδιώκει να επιβάλει «αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια, πλήττοντας τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας». Μάλιστα η Ένωση αποδίδει αυτές τις προθέσεις σε «ιθύνοντες», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη ΔΕH, και καλεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Η ΕΒΙΚΕΝ, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε και τιτλοφορείται «Η ΕΒΙΚΕΝ καταγγέλλει σχέδιο υπονόμευσης της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας», τονίζει:
«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας συνειδητής προσπάθειας υπονόμευσης του στόχου για αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις επενδύσεις». Κι εξηγεί στην ανακοίνωσή της: «Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο ενόψει της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι ιθύνοντες επιχειρούν όχι απλά να καταργήσουν τις θεσμοθετημένες εκπτώσεις που χορηγήθηκαν με βάση το προφίλ και τα κόστη της ΔEH, αλλά επιπρόσθετα να επιβάλουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια και να πλήξουν τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας».
Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά εμμέσως πλην σαφώς μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος αντίστοιχες με εκείνες της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» και της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες έχουν διάρκεια έως το 2020.
Παράλληλα χαρακτηρίζει ως «μη επαρκώς τεκμηριωμένη, ούτε θεμιτή» την απαίτηση της ΔEΗ για «νέες αυξήσεις πέραν του ήδη αυξημένου κόστους που έχει καταβληθεί για δικαιώματα εκπομπών CO2». Οι βιομηχανικοί καταναλωτές επικαλούνται δηλώσεις του Μ. Παναγιωτάκη: «Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔEH, με πρόσφατες δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας, δεν ευθύνονται τα τιμολόγια της βιομηχανίας, αλλά μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς και κυβερνητικές επιλογές που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (βλέπε ΝΟΜΕ, ΑΔΙ ευελιξίας, ΠΧΕΦΕΛ), προς όφελος ιδιωτών προμηθευτών και παραγωγών, η συνεισφορά των οποίων στην απασχόληση είναι αμελητέα».
Και παράλληλα προειδοποιούν με περαιτέρω κινήσεις: «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η ΕΒΙΚΕΝ δεν θα σταθεί άπραγη απέναντι στη συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για μια συνεκτική βιομηχανική πολιτική. Η βιομηχανία έχει αποδείξει ότι όταν η Πολιτεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ανταποκρίνεται στον ρόλο της και μετατρέπεται σε ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την απασχόληση».
Και καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Καλούμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της βιομηχανίας και ο στόχος για την ενίσχυση της απασχόλησης».