Να μπουν στην επόμενη χρονιά με αξιόλογη υπέρβαση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους επιδιώκουν οι τράπεζες και για τον λόγο αυτό επιταχύνουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων και τους πλειστηριασμούς, προχωρώντας, την ίδια στιγμή, σε διορθωτικές κινήσεις στο «οπλοστάσιο» ρυθμίσεων.
Στις 30 Ιουνίου, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank ξεπέρασαν τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) κατά 2 δισ. ευρώ, αθροιστικά. Επαύξησαν, δηλαδή, το «μαξιλάρι» που κουβαλούσαν από την περσινή χρονιά, χάρη κυρίως στο βατό πρόγραμμα και στις επιδόσεις της Εθνικής.
Στόχος τους είναι ως το τέλος της φετινής χρονιάς η υπέρβαση να έχει διευρυνθεί, ώστε να μπουν στο 2019 από καλύτερη θέση. Άλλωστε, η επόμενη χρονιά αποτελεί μεταβατικό έτος, ως προς την υιοθέτηση επιθετικότερων στόχων μείωσης των NPEs και των NPLs.
Μέσα στον τρέχοντα μήνα, οι τράπεζες θα καταθέσουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τις προτάσεις τους για τους στόχους μείωσης των NPEs και των NPLs, κατά την τριετία 2019-21. Τα πλάνα τριετίας θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και θα υποβληθούν επισήμως τον Μάρτιο του 2019, όταν διενεργείται η υποβολή από όλες τις -ευρωπαϊκές- τράπεζες.
Ο SSM έχει διαμηνύσει στις διοικήσεις ότι θέλει να τεθούν «φιλόδοξοι» στόχοι για τη νέα τριετία, που να οδηγούν τα NPEs κάτω του 20% στο τέλος του 2021. Ως εκ τούτου, τα τριετή πλάνα αναμένεται να κινούνται προς την παραπάνω κατεύθυνση.
Ήδη η διοίκηση της Eurobank προϊδέασε σχετικώς, διατυπώνοντας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης, την εκτίμηση ότι στο τέλος του 2021 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPEs) θα πρέπει να κινούνται πέριξ του 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένου ότι η «θεραπεία» ρυθμισμένων δανείων κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, όπως έδειξαν -και- οι επιδόσεις β' τριμήνου, η προσοχή στρέφεται στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, τις εκποιήσεις εξασφαλίσεωνκαι τη σταδιακή αύξηση των νέων χορηγήσεων.
Στο σκέλος των πωλήσεων, οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν ή θα δρομολογήσουν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον 7 διαγωνισμούς πώλησης για χαρτοφυλάκια δανείων, ονομαστικής αξίας άνω των 6,3 δισ. ευρώ.
Το σημαντικό είναι ότι ανοίγουν τη «βεντάλια» των πωλήσεων και σε άλλα asset classes, πέραν των δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά, απαιτήσεις από κάρτες, προσωπικά δάνεια) και αυτών με εξασφαλίσεις επί ακινήτων (δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων).
Τους επόμενους μήνες, θα βγουν προς πώληση μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, περισσότερα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων (μεμονωμένοι διαγωνισμοί) και θα αναληφθεί το πρώτο εγχείρημα τιτλοποίησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
Πώληση δύο νέων χαρτοφυλακίων ετοιμάζει η Εθνική
Η Εθνική στις 30/6 έχει υπερβεί τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 1,3 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας έξι μήνες νωρίτερα τη δέσμευση που έχει για το σύνολο του 2018.
Η παραπάνω υπέρβαση πιθανώς να αυξηθεί ως το τέλος του έτους, καθώς η τράπεζα ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση, τον Οκτώβριο, χαρτοφυλάκιο δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, η πώληση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α' τριμήνου. Επομένως θα μπορεί να εγγραφεί θεωρητικά και στο 2018.
Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εντός ισολογισμού απαιτήσεις ονομαστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ (ονομαστική αξία 1 δισ. ευρώ), για τις οποίες η τράπεζα έχει σχηματίσει ικανοποιητικές προβλέψεις καθώς πρόκειται στην πλειονότητά τους για καταγγελμένα δάνεια.
Προς τα τέλη του έτους αναμένεται να βγει προς πώληση νέο χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής απαίτησης 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Εθνική πούλησε πρόσφατα χαρτοφυλάκιο με αντίστοιχα χαρακτηριστικά (project Earth) ονομαστικής αξίας 1 δισ., μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 0,4 δισ. (εντός ισολογισμού απαίτηση).
Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια η Εθνική μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 5,5 δισ. ευρώ, χάρη σε λογιστικές διαγραφές (3,4 δισ. ευρώ) και σε αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών (2,1 δισ.). Στις 30 Ιουνίου ο δείκτης των NPEs στην Ελλάδα διαμορφωνόταν σε 42,6%, με την κάλυψη από προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 60,1%.
Πώς θα κλείσει τη χρονιά με υπέρβαση στόχου η Eurobank
Τα NPEs της Eurobank στις 30 Ιουνίου υποχώρησαν στα 17,34 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 0,5 δισ. ευρώ. Η παραπάνω υπέρβαση επιτρέπει στην τράπεζα να υπολογίζει ότι θα ρίξει το υπόλοιπο των NPEs, στο τέλος του 2018, τουλάχιστον στα 15,3 δισ. ευρώ (υπέρβαση κατά 0,3 δισ. έναντι του στόχου).
Η τράπεζα τρέχει ήδη διαγωνισμό (project Zenith) για την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής απαίτησης 2 δισ. ευρώ. Από την πώληση θα μειωθούν τα NPEs κατά περίπου 1 δισ. ευρώ (εντός ισολογισμού απαίτηση). Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα έρθει από ρυθμίσεις, ρευστοποιήσεις και λογιστικές διαγραφές καθώς και από μικρότερες πωλήσεις (project Pixel, πώληση μεμονωμένων εταιρικών δανείων).
Η τράπεζα ετοιμάζει επίσης τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου 2019, ενώ έχει ήδη τιτλοποιήσει μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια 1,25 δισ. ευρώ.
Τρέχει δύο διαγωνισμούς η Αlpha Bank
Σε εξέλιξη έχει δύο διαγωνισμούς πώλησης χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Αlpha Βank, η οποία στις 30/6 είχε υπόλοιπο NPEs κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί.
Οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων (project Jupiter), ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να κατατεθούν στις 5 Οκτωβρίου και η συναλλαγή να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την πώληση χαρτοφυλακίου χωρίς εξασφαλίσεις (project Mercury), με εντός ισολογισμού απαιτήσεις 1 δισ.
Ταυτόχρονα, αλλάζει την πολιτική ρυθμίσεων στο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής (στεγαστικά, SMEs και καταναλωτικά), υιοθετώντας λύσεις που προσαρμόζονται στην τρέχουσα δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.
Φορτσάρει τις πωλήσεις η Πειραιώς
Νέους διαγωνισμούς για την πώληση δύο νέων χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες η Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου του 2019, επιταχύνοντας τον βηματισμό της για την επιτυχή μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων.
Το πρώτο χαρτοφυλάκιο (project Iris) θα αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, μικτής εσωτερικής αξίας 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προσωπικά και επαγγελματικά δάνεια, απαιτήσεις από κάρτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αποτελεί «ουρά» του χαρτοφυλακίου Arctos, που συμφωνήθηκε να πωληθεί στην τσεχική APS.
Το δεύτερο αφορά σε μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια (project Nemo), μικτής εσωτερικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.