Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση κλωστοϋφαντουργών με Σταθάκη

Οι φορείς του κλάδου επέδωσαν στον υπουργό υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις τους, για τα μέτρα και τις ενέργειες άμεσης απόδοσης για τη διάσωση των βιομηχανιών του κλάδου, ώστε να αποτελέσει εκ νέου τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Συνάντηση κλωστοϋφαντουργών με Σταθάκη
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας κ. Ελευθέριος Κούρταλης, και τα μέλη του Δ.Σ., Ευρ. Δοντάς, Αν. Βαρβαρέσου, Ελ. Μουζάκη και Βασ. Πολύχρονος, συνάντησαν τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το πολύ σοβαρό πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, του παραδοσιακά εξαγωγικού και εντάσεως ενέργειας, κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

Κατά τη συνάντηση, οι φορείς του κλάδου επέδωσαν στον κ. Γ. Σταθάκη εμπεριστατωμένο υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις τους, για τα μέτρα και τις ενέργειες άμεσης απόδοσης για την διάσωση των βιομηχανιών του κλάδου, ώστε να αποτελέσει εκ νέου τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η συνάντηση έγινε σε κλίμα πολύ θετικό, εποικοδομητικό και με πνεύμα πλήρους κατανόησης, από τον Υπουργό κ. Γ. Σταθάκη, των προβλημάτων και των θεμάτων που έθεσαν οι φορείς του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Το υπόμνημα του ΣΕΒΚ στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Θέμα: «Μείζον θέμα για τον ενεργοβόρο κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας το υψηλό ενεργειακό κόστος»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία αποτελούσε για πολλές δεκαετίες έναν από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μεγάλη φήμη και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, απασχολούσε δε περίπου 200.000 εργαζομένους, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην παραγωγή εθνικού πλούτου.

Την τελευταία δεκαπενταετία, η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσον αφορά στη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, κατά συνέπεια και του παραδοσιακού κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών από χώρες φθηνού εργατικού και ενεργειακού κόστους οδήγησε στην απαξίωση ολόκληρου του κλάδου και στο κλείσιμο μεγάλων παραδοσιακών εργοστασίων, στέλνοντας το εργατικό δυναμικό τους στην ανεργία.

Από το 1980 μέχρι σήμερα, στη χώρα μας, έχει καταγραφεί συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως και του κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας κατά 70-80%.

O σύνδεσμός μας έχει επανειλημμένα επισημάνει, με επιστολές και υπομνήματα, στους εκάστοτε αρμοδίους φορείς της πολιτείας, το πολύ σοβαρό θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους, που επιβαρύνει την παραγωγική διαδικασία και υπονομεύει την ανάπτυξη του κλάδου. Η μεγάλη αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία επταετία, έχει προκαλέσει στον παραδοσιακό αυτό κλάδο της ελληνικής οικονομίας τεράστια προβλήματα και ακυρώνει τις όποιες θετικές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την μείωση του λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών μας με άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα των εναπομεινάντων επιχειρήσεών μας, απειλώντας με αφανισμό χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Χαρακτηριστικά του κλάδου :

α. Οι κλωστοϋφαντουργίες είναι εξαγωγικές βιομηχανίες, ενεργοβόρες, εντάσεως κεφαλαίου και συνεχούς πυράς. Απασχολούν δε εξειδικευμένο προσωπικό.

β. Με την απελευθέρωση του εμπορίου και τους ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου τόσο της ΕΕ όσο και τους εθνικούς, οι Ελληνικές κλωστοϋφαντουργικές εταιρίες βρέθηκαν εκτεθειμένες στο παγκόσμιο ανταγωνισμό χωρίς κανόνες.

Όλα τα παραπάνω έχουν επανειλημμένα επισημανθεί, ειδικότερα δε, ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα Μέσης Τάσης στην Ευρώπη, (το οποίο εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ ήταν από τα χαμηλότερα στην ΕΕ). Στοιχεία του διεθνή ανταγωνισμού δείχνουν ότι βιομηχανίες με έδρα την Αυστρία, την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν κόστος ενέργειας 40-50% φθηνότερο από αυτό που ισχύει στην Ελληνική επικράτεια, επίσης ότι κλωστήρια με έδρα την Τουρκία, πέραν των υπόλοιπων μειωμένων εξόδων, ηλεκτροδοτούνται με 50% φθηνότερη ενέργεια από ότι εμείς στην Ελλάδα, γεγονός που πλήττει την διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, αφού το ενεργειακό κόστος στην παραγωγική διαδικασία αποτελεί εδώ το 30-35% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του προϊόντος.

Σε ότι αφορά τις έως τώρα ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες και πιο συγκεκριμένα για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, ενώ με την υπ’ αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Γ/Φ1/οικ. 182348 Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κατώτατη τιμή προσφοράς των δημοπρατούμενων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 37,37 €/MWh, αυτό δεν είχε αντίκτυπο στους βιομηχανικούς καταναλωτές Μέσης Τάσης, καθώς ανέμεναν καλύτερη τιμολόγηση ως προς το ανταγωνιστικό σκέλος της ενέργειας.

Σας παραθέτουμε συγκεκριμένες ενέργειες άμεσης απόδοσης για την διάσωση των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας του κλάδου:

1. Εξίσωση των χρεώσεων Ε.Φ.Κ. με τις αντίστοιχες της Υψηλής Τάσης (από τα 5€/Mwh στα 2,5€/Μwh).

2. Εξίσωση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης με ετήσια κατανάλωση άνω των 13.000.000 Kwh με τους πελάτες της Υψηλής Τάσης. Ειδικότερα το ορθό θα ήταν ο καθορισμός μιας ανταγωνιστικής τιμής kWh. Η χρέωση της ισχύος και της ενέργειας στην τιμή της kWh να είναι η τελική, χωρίς να εμφανίζονται εκπτώσεις οι οποίες αφενός εύκολα μπορούν να αρθούν και αφετέρου μπορεί να χαρακτηριστούν ως “παράνομες κρατικές ενισχύσεις” (από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την ΕΕ κλπ). Η τιμολόγηση για τη χρέωση ενέργειας και ισχύος θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσό μη υπερβαίνον τα 42€/ΜWh αναδρομικά από 1.1.2015

3. Εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), όπου προτείνεται δυνατότητα ενίσχυσης των βιομηχανιών Εντάσεως Ηλεκτρικής Ενέργειας με ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.

4. Ευθυγράμμιση της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής που εφαρμόζεται για τους πελάτες ΜΤ με ετήσια κατανάλωση >13Gwh με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην ΥΤ για τον υπολογισμό της χρέωσης δικτύου Μεταφοράς.

5. Δρομολόγηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος ενεργειών για την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού μοντέλου στόχου (EU Target Model), με στόχο τη σύναψη διμερών συμβάσεων βιομηχανικών καταναλωτών με παραγωγούς εσωτερικού ή εξωτερικού.

6. Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου στις χρεώσεις ΥΚΩ για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας στα επίπεδα του 0,5% της προστιθέμενης αξίας κάθε επιχείρησης.

7. Η ρύθμιση των υπαρχόντων οφειλών της βιομηχανίας και της μεταποίησης να γίνει σε 100 μηνιαίες άτοκες δόσεις.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε ένα γενικότερο αρνητικό περιβάλλον που το συνθέτουν, εκτός του ψηλού ενεργειακού κόστους, η υψηλή φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τα απαγορευτικά επιτόκια του 8%-10% της ήδη ασφυκτικά περιορισμένης τραπεζικής χρηματοδότησης και κάθε είδους φόροι που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής.

Το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα της κρίσης ήταν και παραμένει ένα εθνικό συλλογικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα μας οδηγήσει σε μια νέα παραγωγική και σύγχρονη οικονομία. Μία σωστή ενεργειακή πολιτική μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους παραγωγικούς της κλάδους και να κρατήσει ζωντανές τις λιγοστές πλέον παραγωγικές μονάδες που παραμένουν ακόμη ενεργές. Με την αρωγή και την προστασία του Κράτους προς τον παραγωγικό κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα δοθεί σημαντική ώθηση στις εξαγωγές, θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, και έτσι θα παραχθούν πολλαπλάσια οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

Γιατί είναι γνωστό στην οικονομική ιστορία πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναγεννηθεί ένας κλάδος που σβήνει ή ακόμα και ένα εργοστάσιο που κλείνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v