Ξενόφος: Στο 15% οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Θα αποκαλυφθούν με ένα ευέλικτο δικαστικό σύστημα και τις εναπομείνασες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Κρίσιμο να ανοίξει η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και να μπουν στόχοι από τις τράπεζες. Τι εκτίμησε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ξενόφος: Στο 15% οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Την κρισιμότητα του να δημιουργηθεί αποτελεσματική δευτερογενής αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα από την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων αλλαγών στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Α. Ξενόφος, εκτιμώντας ότι περίπου το 15% των δανείων σε καθυστέρηση ανήκει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μιλώντας σε εκδήλωση του συλλόγου αποφοίτων του London School of Economics (LSE) με θέμα το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ αφού ανέλυσε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (σ.σ με στοιχεία τέλος Σεπτεμβρίου πλησιάζουν το 50% των συνολικών χορηγήσεων) επέμεινε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει το Μνημόνιο.

Να ανοίξει, δηλαδή, η αγορά διαχείρισης, να μπουν δείκτες αναφοράς (σ.σ στόχοι) ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης μεταξύ των τραπεζών και του Δημοσίου, για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τα ταμεία και την εφορία, να δημιουργηθούν εργαλεία για χορήγηση ρευστότητας στις εταιρείες που είναι μεν υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες.

«Έχουν γίνει πολλά, μένουν να γίνουν ακόμη αρκετά» τόνισε, σημειώνοντας πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων πέντε ετών μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα και σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

Στα στοιχεία αισιοδοξίας περιλαμβάνονται το υψηλό ποσοστό προβλέψεων και καλύψεων που διαθέτουν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το γεγονός ότι προχωρά η δημιουργία για πρώτη φορά ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης, τόσο με τις νομοθετικές αλλαγές, όσο και με την αναβάθμιση δομών από πλευράς τραπεζών.

Σημείωσε, δε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο προσδιόρισε σε περίπου 15% ανήκει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε δανειολήπτες, δηλαδή που «μπορούν» αλλά δεν θέλουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους καλυπτόμενοι πίσω από αρρυθμίες του υφιστάμενου πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι απαιτείται να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο δικαστικό σύστημα που θα επιταχύνει τις αποφάσεις και τους διακανονισμούς για δάνεια, και ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο που θα αποτρέπει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να ζητούν προστασία από πτωχευτικούς νόμους, θα προωθεί την αποτελεσματική στήριξη των βιώσιμων οφειλετών, θα δίνει ευκαιρία για νέα αρχή και θα προστατεύει την κύρια κατοικία.

Παράλληλα επισήμανε ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει θα συσταθεί Δημόσια Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας που θα προσφέρει διαφάνεια για την δυνατότητα των προσώπων να εξυπηρετούν του χρέους τους, ενώ θα δρομολογηθεί και πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα αντιμετωπίζει την έλλειψη σε εξειδικευμένα προσόντα.

Ζημιές μαμούθ γράφουν οι ξένοι επενδυτές

Από την πλευρά του ο Γ. Τριανταφύλλου επικεφαλής του ελληνικού τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs, μιλώντας για το πώς βλέπουν οι ξένοι επενδυτές τις εξελίξεις στις εγχώριες τράπεζες, ανέλυσε τις προυποθέσεις υπό τις οποίες θα επιστρέψουν στις τράπεζες και στην αγορά επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αφού σημείωσε ότι οι ξένοι επενδυτές έβαλαν 30 δις ευρώ αθροιστικά στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων ετών και καταγράφουν τεράστιες ζημιές, επισήμανε ότι απαιτείται να υλοποιηθούν, κατ αρχήν, οι βασικοί άξονες του story που παρουσιάστηκε κατά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου.

Να ολοκληρωθεί, δηλαδή, η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην επαναφορά του waiver στην σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θα βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από το β εξάμηνο του έτους.

Άδωνις: Μακάρι να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επέμεινε και ο Αντιπρόεδρος της Ν. Δ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε ένα σύντομο χαιρετισμό του, αφού σημείωσε ότι υπάρχει ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, διατύπωσε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Πρέπει να υπάρξουν η αναγκαία σταθερότητα για να ανακάμψουν οι τράπεζες και η οικονομία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ν. Δ, θυμίζοντας ότι η κρίση στις ελληνικές τράπεζες ξεκίνησε λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v