Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Θωρακισμένες κεφαλαιακά έναντι της Solvency II

Τρεις φορές υψηλότερα τα εποπτικά κεφάλαια από αυτά που απαιτούνται από τη Solvency II διαπιστώνει η ΤτΕ. Πως και γιατί νοικοκυρεύονται οι ισολογισμοί. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίζουν λόγω επιτοκίων. Τα μεγέθη του κλάδου ως τις 30.9.

Ασφαλιστικές: Θωρακισμένες κεφαλαιακά έναντι της Solvency II

Κεφαλαιακά θωρακισμένες είναι οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες για την εφαρμογή της Solvency II καθώς όπως διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος τα εποπτικά τους κεφάλαια είναι τρεις φορές υψηλότερα από αυτά που απαιτεί το νέο πλαίσιο φερεγγυότητας.

Συγκεκριμένα η έκθεση διοικητή της ΤτΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα διαπιστώνει ότι η επάρκεια κεφαλαίων της ασφαλιστικής αγοράς παραµένει σταθερή παρά το δυσµενές οικονοµικό περιβάλλον. Αυτό οφείλεται σύμφωνα με την έκθεση στις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για την προσαρµογή και συµµόρφωση µε τις απαιτήσεις του νοµοθετικού πλαισίου της Φερεγγυότητας ΙΙ ( Solvency II).

Σύµφωνα µε τα στοιχεία 30.9.2015, τα διαθέσιµα εποπτικά κεφάλαια ανέρχονταν σε 2,51 δισ. ευρώ, έναντι απαιτούµενων κεφαλαίων 0,8 δισ. ευρώ για το σύνολο της αγοράς. Τα αντίστοιχα µεγέθη στις 31.12.2014 ανέρχονταν σε 2,64 δισ. ευρώ και 0,82 δισεκ. ευρώ.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις προέβησαν σε ευρείες και βαθιές παρεµβάσεις για την ανα διαµόρφωση του συστήµατος διακυβέρνησής τους, την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό των υποδοµών τους.
Επιπρόσθετα δρομολόγησαν ενέργειες µε στόχο τον περιορισµό των κινδύνων που αντιµετωπίζουν και τη βελτίωση της φερεγγυότητάς τους. Εκτεταµένες ήταν, σύμφωνα με την έκθεση, και οι προσαρµογές που εφάρµοσαν στα συστήµατα πληροφορικής που διαθέτουν, στο πλαίσιο της προετοιµασίας τους για την υποβολή στις εποπτικές αρχές των απαιτούµενων από τη Φερεγγυότητα ΙΙ στοιχείων και αναφορών από το 2016.

Κατά τη διετία 2014-2015 οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εστίασαν, σύμφωνα με την ΤτΕ στη βελτίωση του τεχνικού αποτελέσµατος, ανεξαρτήτως του κλάδου δραστηριότητάς τους, καθώς τα έσοδα επενδύσεων συνεχίζουν να αποτελούν µικρό µέρος των εσόδων τους.

Ταυτόχρονα, επέλεξαν την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων χωρίς µακροχρόνιες δεσµεύσεις και υψηλές εγγυήσεις, τάση που παρατηρείται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ασφαλίσεων. Κατέβαλαν, δε, σηµαντική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισµό των συστηµάτων και των διαδικασιών τους ώστε να βελτιώσουν την εταιρική διακυβέρνηση και να συµµορφωθούν µε τις απαιτήσεις του Solvency II.

Μέσω της επενδυτικής τους πολιτικής επιδίωξαν τη µείωση του αναλαμβανόμενου κινδύνου μεταστρέφοντας τα χαρτοφυλάκιά τους σε ευρωπαϊκά κρατικά οµόλογα, εταιρικά οµόλογα ξένων επιχειρήσεων, αµοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και προθεσµιακές καταθέσεις.

Πρόκληση η εξασφάλιση εγγυημένων αποδόσεων

Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες του κλάδου είναι η πτώση των επιτοκίων στη Ζώνη του Ευρώ. Πτώση που δηµιουργεί προκλήσεις για την κερδοφορία και τη βιωσιµότητα των επιχειρήσεων, ειδικά για αυτές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ασφαλίσεων ζωής.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το νέο περιβάλλον επιτοκίων δυσχεραίνει τις προσπάθειές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Ζωής να καλύψουν τις εγγυημένες αποδόσεις στους ασφαλισµένους τους, με δεδομένο ότι το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων έχει μεταστραφεί σε τοποθετήσεις σε ευρωπαικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Τα μεγέθη του κλάδου

H παρατεταµένη ύφεση και η µείωση του πραγµατικού εισοδήµατος των καταναλωτών συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη του τοµέα ιδιωτικής ασφάλισης σημειώνει η έκθεση

Η παραγωγή ασφαλίστρων επιχειρήσεων µε έδρα την Ελλάδα, µε στοιχεία 30.9.2015, ήταν χαµηλότερη κατά 92,7 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Αιτία της µείωσης ήταν πρωτίστως η φθίνουσα δραστηριότητα στις ασφαλίσεις κατά ζηµιών, και κυρίως στους κλάδους ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων και χερσαίων οχηµάτων, όπου ο εντεινόµενος ανταγωνισµός στην υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων οδήγησε το µέσο ασφάλιστρο σε περαιτέρω πτώση.

Η δραστηριότητα ασφαλίσεων ζωής, κυρίως στους κλάδους υγείας, οµαδικών συνταξιοδοτικών προγραµµάτων και ασφαλίσεων που συνδέονται µε επενδύσεις (unit linked), παρουσίασε ελαφρά αύξηση κατά µόλις 20,6 εκατ. ευρώ.

Mε τα διαθέσιµα στοιχεία 30.9.2015, τα συνολικά εγγεγραµµένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 2,9 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,54 δισ. ευρώ (52,9%) προέρχονται από τη δραστηριότητα ασφαλίσεων κατά ζηµιών και 1,37 δισεκ. ευρώ (47,1%) από τη δραστηριότητα ασφαλίσεων ζωής.

Το σύνολο του ενεργητικού των εποπτευόµενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ασφαλιστικών επιχειρήσεων, µε βάση τον εποπτικό ισολογισµό στις 30.9.2015, ανήλθε σε 15,61 δισ. ευρώ και το σύνολο των ασφαλιστικών υποχρεώσεων (τεχνικών αποθεµάτων) διαµορφώθηκε σε 11,85 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ελαφρά µείωση.

Από αυτά, 8,4 δισ. ευρώ αφορούν ασφαλίσεις ζωής, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ ασφαλιστικές προβλέψεις συµβολαίων Unit Linked, τα δε υπόλοιπα 3,45 δισ. ευρώ αφορούν τεχνικές προβλέψεις ασφαλίσεων κατά ζηµιών.

Στην εγχώρια αγορά ιδιωτικής ασφάλισης στις 31.12.2015 δραστηριοποιούνταν 64 ασφαλιστικές επιχειρήσεις µε καθεστώς εγκατάστασης: 45 µε έδρα στην Ελλάδα, 2 υποκαταστήµατα τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ-ΕΟΧ) και 17 υποκαταστήµατα ασφαλιστικών επιχειρήσεων µε έδρα σε κράτη-µέλη της ΕΕ-ΕΟΧ που εποπτεύονται από τις αρµόδιες εποπτικές αρχές των χωρών καταγωγής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v