Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εποπτικό arbitrage» στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Ίση εποπτεία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ΕΠΥ, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι στα συμβόλαια του κλάδου οχημάτων, ζήτησε χθες ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου.

«Εποπτικό arbitrage» στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμη φορά έκρουσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κατά τη χθεσινή εκδήλωση που ακολούθησε την 109η γενική συνέλευση των μελών της, καλώντας την εποπτεύουσα αρχή να τηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των ΕΠΥ.

Οι ΕΠΥ (εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών) έχουν έδρα άλλη ευρωπαϊκή χώρα και λειτουργούν στην Ελλάδα μέσω αντιπροσώπου.

Αν και ο θεσμός των ΕΠΥ προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντείνει τον ανταγωνισμό και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα ασφαλιστικά τιμολόγια προς όφελος των καταναλωτών, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου μίλησε για «εποπτικό arbitrage», συμπληρώνοντας πως «σωστός ανταγωνισμός σημαίνει και ίση εποπτεία. Το επίπεδο σήμερα είναι άνισο και αν παραμείνει έτσι, τότε κάποιοι κινδυνεύουν να... πέσουν και να χτυπήσουν. Και αυτοί θα είναι οι καταναλωτές και οι υγιείς ασφαλιστικές εταιρείες».

Εταιρείες με τη μορφή ΕΠΥ υπάρχουν προφανώς και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να αποσπάσουν πάνω από το 10% (γύρω στο 11%) του κλάδου οχημάτων, με βασικό όπλο τα πολύ χαμηλά τιμολόγια. Η επέλαση αυτή των ΕΠΥ έχει οδηγήσει επίσης και αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρήσουν και αυτές σε πολιτική πολύ χαμηλών τιμολογίων, προκαλώντας τον γενικότερο προβληματισμό τόσο των άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, όσο (όπως λέγεται) και της Εποπτικής Αρχής (Τράπεζα της Ελλάδος).

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, ο ευρωπαϊκός ελεγκτικός φορέας των ασφαλιστικών εργασιών (EIOPA) έχει πάρει θέση και επιτρέπει τη λειτουργία των ΕΠΥ μόνο σε περιπτωσιακή βάση -και όχι για εταιρείες που κατέχουν αξιοσημείωτα μερίδια αγοράς-, ενώ επίσης τόνισε πως οι εδώ λειτουργούσες ΕΠΥ θα πρέπει να διαθέτουν και ένα απαιτούμενο ελάχιστο μέγεθος και στις χώρες που εδρεύουν.

Προφανώς, ο κ. Σαρρηγεωργίου δεν είναι ο μόνος παράγοντας της αγοράς που αντιδρά για τον τρόπο λειτουργίας των ΕΠΥ στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών ο Χρήστος Αχής (υψηλόβαθμο στέλεχος της Ορίζων Ασφαλιστικής) σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα λειτουργούν εταιρείες με Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μήνα να υποβάλλουμε εποπτικές αναφορές για τα πάντα. Πώς γίνεται λοιπόν να ανταγωνιστούμε εταιρείες που ούτε την ίδια φορολογία έχουν με εμάς, ούτε τα ίδια λειτουργικά κόστη που επιφέρουν οι εποπτικές αναφορές; Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που με κάποιο τρόπο θα πρέπει να ρυθμιστεί».

Επίσης, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των ΕΠΥ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έχει υποστηρίξει: «Δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό των ΕΠΥ, αλλά θα πρέπει να θεσμοθετηθούν κανόνες.

Οι ΕΠΥ θα πρέπει να λειτουργούν σαν ένας προθάλαμος ξένων εταιρειών που θέλουν να δοκιμάσουν αν μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε μια χώρα ή όχι, με τη μορφή υποκαταστήματος ή θυγατρικής. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχουν όρια στη λειτουργία μιας ΕΠΥ, τόσο χρονικά όσο και ποσοτικά.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, επικρατεί ένα καθεστώς ασυδοσίας και δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου μέτοχοι ασφαλιστικών εταιρειών από τις οποίες αφαιρέθηκαν οι άδειες κατά το παρελθόν, σήμερα ξαναμπήκαν στην ασφαλιστική αγορά μέσω των ΕΠΥ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v